Rusia vrea refacerea URSS: Să revenim la sistemul internațional stabilit în 1945. România în pericol

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.02.2025 - 14:16
Rusia vrea refacerea URSS: Să revenim la sistemul internațional stabilit în 1945. România în pericol - Foto: Profimedia images
Rusia vrea refacerea URSS: Să revenim la sistemul internațional stabilit în 1945. România în pericol - Foto: Profimedia images

Rusia cere SUA și Europei revenirea la sistemul internațional stabilit în 1945. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut marți, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la Conferința de la Ialta (Crimeea), ca Statele Unite și Europa să revină la sistemul stabilit în 1945.

SHARE

Rusia cere SUA și Europei revenirea la sistemul internațional stabilit în 1945. Lavrov a avertizat că abandonarea sistemului Ialta-Potsdam și a statutului ONU ar duce inevitabil la haos în afacerile internaționale.

Rusia vrea refacerea URSS: Să revenim la sistemul internațional stabilit în 1945. România în pericol

„Renunțarea necugetată la nucleele formate din sistemul Ialta-Potsdam, împreună cu ONU și statutul său, va duce inevitabil la haos”, a declarat Lavrov într-un articol publicat în revista „Rusia în Politica Globală”.

El a precizat că, principalul rezultat al Conferinței de la Ialta a fost crearea Organizației Națiunilor Unite și principiul egalității suverane a tuturor statelor, care stau la baza unei noi ordini mondiale multipolare, pe care Moscova o susține.

Această cerință fiind de-a dreptul hilară în condițiile în care chiar Rusia contestă suveranitatea Ucrainei, țară pe care o distruge în mod sistematic din 2014 și până în prezent, mai cu seamă după 24 februarie 2022.

„ONU nu ne-a dus în paradis, dar ne-a salvat de infern”, a afirmat ministrul rus.

Citește și: România, pe harta roșie a lui Putin. Rolul lui Călin Georgescu, în planul Rusiei pentru noul URSS

Lavrov acuză Occidentul de „anexarea” Europei de Est

Lavrov consideră că, în 1991, după dezintegrarea Uniunii Sovietice, Occidentul a avut ocazia să restabilească încrederea în ONU ca platformă globală pentru soluții colective.

Însă, potrivit acestuia, „instinctele egoiste au prevalat”, iar politica occidentală agresivă în Europa de Est a contribuit la actualele tensiuni cu Rusia și la conflictul din Ucraina.

Citește și: Condițiile lui Putin pentru pacea "totală" în Ucraina. Rescrierea hărții Europei. România în pericol

Lavrov, comparație periculoasă la adresa politicii lui Trump

Comparând sloganul „America First” al lui Donald Trump cu „Deutschland über alles”folost de cancelarul german din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Lavrov a criticat această mentalitate, subliniind că „pariurile de a obține pacea prin forță pot îngropa definitiv diplomația”.

Ministrul rus se arată încrezător că Statele Unite vor reveni la rațiune, iar Rusia va continua să susțină reformarea ONU, fără a renunța la dreptul său de veto în Consiliul de Securitate.

În contextul actual, Lavrov a reafirmat importanța respectării dreptului popoarelor la autodeterminare și integrității teritoriale, invocând acest principiu pentru a justifica invazia rusă în Ucraina.

Citește și: Alexandr Dughin, "creierul lui Putin", îl laudă pe Călin Georgescu: "E foarte util pentru Rusia"

Fractură logică în discursul lui Lavrov

În același timp, el a subliniat că respectul față de integritatea teritorială trebuie să se aplice doar atunci când guvernele reprezintă întreaga populație a unui teritoriu.

„După lovitura de stat din februarie 2014, regimul de la Kiev nu reprezenta locuitorii Crimeii, Donbasului și Novorossiei”, a argumentat Lavrov.

În continuare, Lavrov a menționat o propunere din 2020 a președintelui rus Vladimir Putin, care viza organizarea unei întâlniri a șefilor de stat ai membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a conveni asupra unui nou consens global.

Conferința de la Ialta din 1945 și împărțirea Europei

La Conferința de la Ialta din 1945, liderii Iosif Stalin (Uniunea Sovietică), Franklin Roosevelt (SUA) și Winston Churchill (Marea Britanie) au semnat un document prin care s-au stabilit, printre altele, crearea Organizației Națiunilor Unite și împărțirea Germaniei, după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial.

În schimbul declanșării războiului împotriva Japoniei, Uniunea Sovietică a primit control asupra Insulelor Kurile, Insulei Sahalin și Mongoliei.

Împărțirea Europei în două blocuri, o decizie esențială la Ialta, a fost desființată în urma căderii Zidului Berlinului în 1989 și reunificării Germaniei în 1990, iar Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991. Același lucru îl cere acum Rusia. Acesta dorință a fost anterior expirmată și de Vladimir Putin și de ieologul său Alexandr Dughin, care a și scris scenariul pentru „noua Europă” sub ejida „Eurasia”.

Citește și: Călin Georgescu, laudat iar de „creierul” lui Putin. Dughin: Europa de Est va fi neutră sau a Rusiei

În încheiere, Lavrov a subliniat că Rusia așteaptă inițiative concrete din partea SUA pentru soluționarea conflictului din Ucraina, iar Moscova va continua să militeze pentru crearea unei noi arhitecturi de securitate în spațiul eurasiatic și să stabilească rolul său în viitorul sistem de securitate european.

Citește și: Propaganda rusească pro-Călin Georgescu: „România profundă aspiră la un regim așa cum e în Rusia”

Reamintim că Vladimir Putin a cerut în mod direct Statelor Unite, înainte cu câteva zile să declanșeze invazia în Ucraina, ca Alianța NATO să revină la granițele din 1997. România a aderat la NAtO în 2004.

Totodată, Putin a mai cerut retragerea influenței Statelor Unite din țările care au aparținut fostului bloc sovietic și al țărilor care se aflau sub influența Moscovei, cum a fost România.

Rolul lui Călin Georgescu, în planul Rusiei pentru noul URSS

Guvernele care au fost parteneri occidentali de încredere sunt acum în mare pericol. România a intrat într-o degringoladă și o spirală a rusificării accelerate după ce anul trecut, candidatul prorus Călin Georgescu a ieșit subit din anonimat după o campanie extrem de agresivă pe rețelele de socializare, orchestrată de la Moscova și a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale.

Georgescu s-a dezlănțuit împotriva NATO și a Uniunii Europene, acuzând cele două structuri din care face parte și România că "fură bogățiile" țării noastre și vor să folosească teritoriul național drept "rampă de lansare" pentru cel de-Al Treilea Război Mondial. Mai mult, Georgescu nu ratează nicio ocazie să-l laude pe dictatorul Vladimir Putin. 

În cadrul unui interviu recent, Călin Georgescu a declarat exact ceea ce Putin spune în ultimii ani de când a declanșat războiul din Ucraina și anume că țara vecină este "un stat inventat" și că România ar trebuie să anexeze "vechile teritorii". Această retorică fiind trâmbițată de Kremlin din 2022 și până în prezent.

"Se schimbă lumea. Se vor schimba frontiere. Mai mult de atât, dacă se schimbă frontiere, unde suntem noi? Avem Bucovina de Nord...interes. Avem Bugeacul, avem Maramureșul de Nord - corect? Din fosta… cum se chema… Transcarpatia. Mai rămâne și pe la unguri… Liovul, care o să rămână la polonezi, și Malorusia", a declarat Călin Gerogescu el. Retorica obsesivă a Kremlinului din discursul lui Georgescu merge și mai departe, acesta plusând cu faptul că "moartea Ucrainei"  ar fi de fapt "un avantaj" și pentru NATO, pentru că "i se mărește teritoriul".

"Eu n-am spus că vrem, dar profiți de ocazie, vezi ce se întâmplă", a continuat el.

"În primul rând, războiul este pierdut. Ei (americanii - n.red.) știu acest lucru și vor să iasă demni", a spus Georgescu.

Împărțirea Ucrainei este inevitabilă, adaugă prorusul Călin Georgescu, susținând exact aceleași teme și aceleași discursuri ca ale lui Vladimir Putin.

Citește și: Alexandr Dughin, "creierul lui Putin", îl laudă pe Călin Georgescu: "E foarte util pentru Rusia"

"Sută la sută va fi asta. Păi altfel n-au cum! Drumul este inevitabil către așa ceva. Ucraina este un stat inventat. Este Republica Sovietică Socialistă Ucraina!", a declarat Georgescu într-un interviu recent.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te