Rusia ar putea folosi arma electromagnetică în Ucraina. Efectele ar fi devastatoare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.11.2022 - 10:50
Antenă militară- Foto: Screengrab

Până acum, amenințările rusești de a intensifica războiul împotriva Ucrainei au fost interpretate în mare parte ca indicii voalate despre utilizarea armelor nucleare convenționale. Dar există un alt instrument pe care Vladimir Putin îl poate lua în considerare.

SHARE

Acesta este o lovitură tactică cu impuls electromagnetic (EMP).

Roger Pardo-Mauer, un veteran al forțelor speciale ale armatei SUA, care a servit în Irak și Afganistan și a deținut și funcția de secretar adjunct al Apărării, scrie despre acest lucru într-un articol pentru Financial Times .

El explică că un EMP este o armă care creează un puls puternic de energie. Acest impuls, la rândul său, provoacă un scurtcircuit în echipamente precum computere, generatoare, sateliți, radiouri, receptoare radar și chiar semafoare.

Utilizarea EMP poate dezactiva infrastructura militară și civilă a Ucrainei într-o clipă. Țara va rămâne fără electricitate, căldură, comunicații sau transport.

Pardo-Mauer notează că propaganda rusă a discutat deja despre perspectiva utilizării EMP. La un post de televiziune, un colonel rus a arătat hărți și ar fi explicat care ar fi efectul dacă o astfel de explozie ar avea loc deasupra Marii Baltice.

„Este foarte posibil ca Putin și generalii săi să ne fi avertizat cu privire la această posibilitate atunci când și-au exprimat amenințările criptice de a lua <<măsuri tehnico-militare>> nespecificate” , sugerează ofițerul american.

Citește și: Raport secret CIA: Emiratele Arabe Unite, implicate în manipularea sistemului politic american

În opinia sa, explozia de arme nucleare tactice ar fi cel mai probabil ineficientă împotriva armatei ucrainene. Dar utilizarea unor astfel de arme pentru războiul electromagnetic este o chestiune complet diferită. Rezultatul unui astfel de atac nu va fi apariția unui nor în formă de ciupercă. Mai devreme, deasupra capului tău va apărea o „meduză albastră care pulsează, după care va fi liniște”. Și din moment ce explozia va avea loc foarte sus, cel mai probabil nu va fi nici un sunet.

Un EMP nuclear relativ mic, care poate fi lansat cu ușurință la o altitudine mare de racheta hipersonică rusă Zircon, nu va distruge nicio clădire și nu va ucide pe nimeni. Dar poate opri permanent electronicele de pe mii de kilometri pătrați de teritoriul ucrainean ”, a explicat Pardo-Mauer.

Citește și: Elon Musk pune pe butuci Twitter. O importantă regie de publicitate recomandă oprirea campaniilor

El a adăugat că aproape toate echipamentele pe care țările NATO le-au transferat în Ucraina : sisteme de comunicații, navigatoare GPS și drone - depind de electronică. Pulsul electromagnetic poate distruge până la 90% din sateliții de deasupra zonei afectate în trei luni de la explozie. Cu toate acestea, este foarte probabil ca și operațiunile de informare rusești de pe teren să fie afectate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te