Rusia alimentează o criză energetică colosală în Moldova și vrea să răstoarne Guvernul pro-european

DE Daniel Toșa | 16.11.2022 - 10:21
Rusia alimentează o criză energetică colosală în Moldova și vrea să răstoarne Guvernul pro-european - FOTO: Profimedia
Rusia alimentează o criză energetică colosală în Moldova și vrea să răstoarne Guvernul pro-european - FOTO: Profimedia

Guvernul pro-european al Republicii Moldova se află sub o presiune semnificativă din partea Moscovei, în timp ce opoziția pro-rusă este acuzată că încearcă să răstoarne guvernul.

SHARE

Moldova trece prin momente dificile și poartă discuții cu creditorii săi occidentali pentru a face față celei mai grave crize energetice din ultimii 30 de ani, însă guvernul său pro-european este continuu atacat de opoziția pro-rusă și de trolli care intoxică zilnic spațiul public cu mesaje anti-Occidentale și pro-Rusia.

Mai multe localități din Republica Moldova au rămas ieri fără curent după ce la ora 16:37 a avut loc „o deconectare avariată în sistemul de transport operat de Moldelectrica”, potrivit Premier Energy Distribution.

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara”, a scris vicepremierul moldovean Andrei Spînu pe canalul său de Telegram, citat de Radio Europa Liberă Moldova.

Citește și: BREAKING Rachetele lui Putin cad în Polonia. Cel puțin doi morți. Forțele armate, în alertă maximă

Pro-rușii moldoveni atacă cu toată forța Guvernul pro-european

Potrivit postului privat de televiziune moldovean TV8, duminică seara, 13 noiembrie, la palatul prezidențial se purtau discuții pentru a găsi un posibil înlocuitor pentru premierul Natalia Gavrilița.

Disputa se axează pe numirea contestată a unui procuror anticorupție de către ministrul justiției, Sergiu Litvinenco. Mai mulți judecători și membri ai opoziției cer demisia acestuia, pe fondul scăderii popularității președintelui proeuropean Maia Sandu, ales în 2020, care este în declin.

Citește și: Donald Trump anunţă o nouă candidatură la Casa Albă. „Votul va fi mult diferit"

Între timp, în fiecare duminică, manifestații sunt organizate de opoziția pro-rusă. Exasperată de amestecul Moscovei în afacerile interne ale țării sale, Maia Sandu a declarat la 2 noiembrie la Digi24 că Rusia își folosește serviciile secrete și membrii partidelor pro-ruse din Republica Moldova "pentru a orchestra demonstrații în care oamenii își exprimă nemulțumirea față de creșterea prețurilor".

Potrivit Maiei Sandu, "aceste acțiuni au ca scop destabilizarea situației politice din Republica Moldova.

Inflația este ridicată, iar forțele pro-ruse încearcă să o folosească ca pe o armă pentru a răsturna guvernul moldovean".

Invazia Rusiei în Ucraina polarizează la extrem dezbaterea politică. La 10 noiembrie, o dezbatere parlamentară l-a opus pe fostul președinte comunist Vladimir Voronin și pe președintele parlamentului, Igor Grosu, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pro-european.

Dezbaterea s-a deschis pe tema luptătorilor moldoveni angajați alături de forțele ucrainene. Potrivit televiziunii publice moldovenești, aceștia ar fi în număr de 300. Dl Voronin, care este descris ca fiind pro-rus, a cerut să fie dezvăluită identitatea acestor luptători. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te