Un mini Schengen gândit pentru Bulgaria, România şi Grecia ar fi ilegal

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.02.2024 - 19:01
Un mini Schengen gândit pentru Bulgaria, România şi Grecia ar fi ilegal - Foto: Profimedia Images

Un mini Schengen gândit pentru Bulgaria, România şi Grecia ar fi ilegal. Înlăturarea granițelor dintre cele trei națiuni ar contraveni legislației UE. Guvernele lor nu au intenția de a începe discuții oficiale.

SHARE

Un mini Schengen gândit pentru Bulgaria, România şi Grecia ar fi ilegal. Înlăturarea granițelor dintre cele trei națiuni ar contraveni legislației UE. Guvernele lor nu au intenția de a începe discuții oficiale, despre o zonă fără control la frontieră.

Aceasta deoarece o astfel de zonă ar fi ilegală, a declarat premierul bulgar Nikolai Denkov.

Un mini Schengen gândit pentru Bulgaria, România şi Grecia ar fi ilegal

Denkov a explicat că Bulgaria va căuta acceptarea deplină în Schengen, conform procedurii oficiale.

El a menționat în mod explicit că guvernul bulgar este susținut de Germania și a adăugat că Sofia dorește sprijinul Berlinului, pentru a obține aderarea deplină la Schengen și Zona Euro, până la sfârșitul acestui an și nu caută să creeze o zonă separată fără frontiere, cu România și Grecia.

„O astfel de eliminare a granițelor (între cele trei țări) ar fi contrară legislației UE. Aud că există astfel de propuneri, dar ele nu sunt discutate de conducerea politică a celor trei țări”, a spus Denkov, conform EurAktiv.

Citeşte şi: Reuniunea Informală a Consiliului JAI. Perspective sumbre pentru România la „Schengen-ul terestru”

Luni, europarlamentarii Renew Europe au propus crearea unui mini-Schengen informal între Grecia, România și Bulgaria, care ar fi trebuit să înceapă să funcționeze în vara anului 2024. Scopul a fost să ușureze traficul greu dintre cele trei țări balcanice.

Inițiativa a fost lansată de deputatul bulgar Daniel Laurer (partidul Continuăm Schimbarea) și europarlamentarii români Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe, precum și europarlamentarul grec Giorgos Kyrtsos.

Inițiativa a fost anunțată și de partidul bulgar Continuăm Schimbarea, al cărui membru Denkov este. Partidul bulgar este partener al Renew Europe, deși nu este acceptat oficial ca membru.

Citeşte şi: Predoiu despre Sea Schengen: „Portul Constanţa devine mult mai atractiv”

Europarlamentarul român Vlad Gheorghe a declarat pentru Euractiv Bulgaria că Bulgaria și România sunt deja parțial în Schengen, ceea ce face ideea unui mini Schengen în Balcani destul de realistă. Ei a anunțat că europarlamentarii au primit semnale informale foarte pozitive de la guvernul elen că vor sprijini inițiativa.

Din 31 martie, Bulgaria și România vor deveni oficial membre parțiale ale Spațiului Schengen, dar numai pentru călătorii pe mare și aeroport. Grecia face parte de multă vreme din zona de călătorie liberă, dar nu are graniță terestră cu un stat Schengen.

Doar Austria se opune extinderii Schengen cu Bulgaria și România, guvernul de dreapta de la Viena argumentând că acordul Schengen nu funcționează.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te