România dezvoltă cu Ucraina rachete Neptun? Una a scufundat nava-amiral Moskva a Flotei Mării Negre

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.08.2024 - 07:59
România dezvoltă cu Ucraina rachete Neptun? Una a scufundat nava-amiral Moskva a Flotei Mării Negre - Foto: Profimedia Images (imaginie cu caracter ilustrativ)

România dezvoltă cu Ucraina rachete Neptun? Una a scufundat nava-amiral Moskva a Flotei Mării Negre. România, după exemplul altor țări europene, intenționează să dezvolte armament în colaborare cu Ucraina, concentrându-se în mod special pe rachetele antinavă R-360 Neptun.

SHARE

România dezvoltă cu Ucraina rachete Neptun? Una a scufundat nava-amiral Moskva a Flotei Mării Negre.

Importanța cooperării dintre București și Kiev în sectorul apărării, precum și în domeniul energetic, a fost evidențiată de Igor Prokopciuk după vizita sa în România, potrivit Army Recognition, o revistă online, axată pe apărare și securitate, cu sediul în Belgia. 

În aprilie 2023, a fost dezvăluit că industria de apărare ucraineană lucra la modernizarea R-360, deși rezultatele finale ale acestor eforturi nu sunt cunoscute.

România dezvoltă cu Ucraina rachete Neptun? Una a scufundat nava-amiral Moskva a Flotei Mării Negre

România își propune să aibă Ucraina ca aliat pentru a controla apele Mării Negre de pe teritoriul său, scrie Army Recognition.

Planurile de parteneriat militaro-industrial româno-ucrainean sunt preconizate pentru perioada postbelică.

Spre deosebire de rachetele franceze SCALP-EG, care sunt lansate din aer, rachetele Neptun sunt lansate de la sol și pot viza atât obiective terestre, cât și maritime cu o rază de acțiune de până la 400 de kilometri. 

Această capacitate le conferă un rol strategic în conflict. Rachetele au fost folosite încă de la începutul conflictului, în special pentru a scufunda crucișătorul rus Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre, în 2022.

Rachetele ar putea rivaliza cu ATACMS ale SUA, singurele alte arme cu o rază similară utilizate de Kiev.

„Odată cu avansarea forțelor ruse pe linia frontului, șansele Kievului de a-și menține suveranitatea scad zilnic. Cu toate acestea, Bucureștiul speră ca cel puțin o parte a litoralului Mării Negre să rămână sub controlul Kievului”, potrivit Army Recognition.

Citește și: UE finanțează cu 47.000.000 € o fabrică de explozivi în România. Ucraina, în "foame" de muniții

R-360 Neptun este o rachetă de croazieră subsonică dezvoltată de compania ucraineană Luch Design Bureau.

A fost prezentată pentru prima dată la Expoziția Internațională de Arme și Securitate de la Kiev din 2015 și a intrat în serviciu în Marina Ucrainei în 2021.

Racheta Neptun, cântărind 870 kg și având 5,05 metri lungime, este concepută pentru a viza nave cu un deplasare de până la 9.000 de tone.

Citește și: Iskander-1000, racheta cu care Rusia amenință jumătate din Europa. Unde ar putea lovi

Are o rază operațională de peste 200 de kilometri și poate lovi ținte maritime și terestre în varianta sa de atac pe uscat.

Racheta este echipată cu un motor turbofan Motor Sich MS400 și sisteme electronice și de țintire îmbunătățite în comparație cu predecesorul său sovietic, Kh-35.

Sistemul de rachete Neptun include lansatoare mobile, vehicule de transport/reîncărcare, vehicule de comandă și control și camioane speciale de transport.

Sistemul este proiectat să opereze până la 25 de kilometri în interior de coastă. În testele operaționale și scenariile de luptă, Neptun și-a demonstrat eficacitatea, în special în atacul asupra crucișatorului rus Moskva din 2022.

Ucraina lucrează în prezent la extinderea razei de acțiune a rachetei la 1.000 de kilometri și la creșterea producției.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te