UE finanțează cu 47.000.000 € o fabrică de explozivi în România. Ucraina, în „foame” de muniții

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 02.08.2024 - 19:27
UE finanțează cu 47.000.000 € o fabrică de explozivi în România. Ucraina, în "foame" de muniții Foto: profimediaimages.ro (imagine cu caracter ilustrativ)

UE finanțează cu 47.000.000 € o fabrică de explozivi în România. Ucraina, în „foame” de muniții. În contextul războiului din Ucraina și pe o piață în care munițiile sunt tot mai căutate, România va avea din nou o fabrică de pulberi explozive.

SHARE

UE finanțează cu 47.000.000 € o fabrică de explozivi în România. Ucraina, în „foame” de muniții. În contextul războiului din Ucraina și pe o piață în care munițiile sunt tot mai căutate, România va avea din nou o fabrică de pulberi explozive.

Conform portalului UE pentru licitaţii şi fondurile acordate diverselor companii, firma germană Rheinmetall, lideră europeană în producţia de sisteme de apărare, a primit pe 1 august o finanțare de 47 milioane de euro din Fondul European pentru Apărare pentru construirea unei noi fabrici de pulberi în România.

UE finanțează cu 47.000.000 € o fabrică de explozivi în România. Ucraina, în "foame" de muniții

Este vorba de cea mai mare fabrică de pulberi din Europa care va fi în Victoria, judeţul Braşov.

Finalizarea construcţiei este estimată să aibă loc la 31 ianuarie 2027. Alături de Rheinmetall, participă şi compania românească Pirochim Victoria SA, relatează Monitorul Apărării și Securității. Aceasta face parte din ROMARM și are unități de producție specializate în prelucrarea pulberilor.

Citește și: România a pierdut 200.000 de meseriași din industria de apărare. Nu mai are cine să facă armament

Rheinmetall intenţionează să producă până la 700.000 de lovituri de artilerie şi 10.000 de tone de praf de puşcă la fabricile sale din Germania, Spania, Ungaria, Africa de Sud şi Australia până în 2025, iar din 2027, cu noile facilităţi deschise, producţia de proiectile ar putea ajunge la un milion, conform unei declaraţii a conducerii companiei.

Avize speciale de funcționare

Unele surse susțin că a fost aleasă Pirochim Victoria SA tocmai pentru că are toate avizale necesare pentru producția de materile explozive. „Legea trebuie să stabilească niște limite clare a perioadei de avizare pentru construcția proiectului respectiv, pentru că dacă am intra în normele de astăzi, europene, românești, durata ar fi foarte lungă și nu ne putem permite un astfel de timp”, a declarat un oficial cu ceva vreme înainte.

Citește și: România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniție: Ciolacu: Exclus să ne atace Rusia

Culmea este că înființarea fabricii Pirochim Victoria SA, înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, când statul român a decis să construiască o fabrica de armament, este legată tot de o firmă germană.

Astfel, în 1936, Ministerul Înzestrării Armatei a desemnat o firmă germană să proiecteze și să construiască o fabrică pentru producerea de pulberi fără fum. Un an mai târziu, un decret regal a stabilit locația și statutul legal pentru începerea lucrărilor, care au fost oprite în 1942, din cauza războiului. Ulterior, fabricile au fost finalizate de regimul comunist.

Compania este pe profit

În prezent, Pirochim Victoria SA este una dintre puținele filiale ROMARM pe profit. Concret, în 2023 compania specializată în fabricarea explozivilor a avut venituri de 5.696.487 de lei, conform datelor de la Ministerul Finațelor. Sigur, cifra nu pare spectaculoasă, dar compania a rămas pe un profit de 294.083 de lei la o producție în care sunt implicați 74 de angajați.

Reamintim că UE alocă 500 milioane € pentru creșterea producției de muniții de război (ASAP). Sunt vizate 31 de proiecte aflate pe masa Comisiei Europene, iar unul dintre ele este în România. Acest lucru va permite industriei europene de apărare să îşi sporească capacitatea de producţie de muniţii la 2 milioane de proiectile pe an până la sfârşitul anului 2025.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te