Republica Moldova, următoarea țintă a Moscovei? (Washington Post)

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.02.2023 - 12:00
Maia Sandu, președintele R. Moldova- Foto: Profimedia Images

Pe măsură ce Rusia își continuă războiul împotriva Ucrainei, în Europa au crescut temerile că Kremlinul va pune ochii pe noi ținte pentru satisfacerea ambițiilor imperiale ale lui Vladimir Putin.

SHARE

Acum, îngrijorarea este că ar putea să nu aștepte până când se vor potoli luptele în Ucraina, ochind o nouă țintă: o țară mică, fostă republică sovietică, Republica Moldova, scrie „The Washington Post”.

Moldova - fără ieșire la mare, aproximativ de dimensiunea Marylandului și cu o populație mai mică decât cea a Chicago-ului - nu are nici suprafața teritorială, nici populația și nici puterea militară pentru a face față Moscovei, notează cotidianul american în articolul de opinie.

„Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, este excepțional de fragilă. O fâșie îngustă separatistă a frontierei sale de est, la granița cu Ucraina, este ocupată timp de 30 de ani de o garnizoană de trupe rusești, care numără acum aproximativ 1.500.

Propaganda rusă și dezinformarea sunt răspândite pe scară largă și adesea folosite pentru a discredita guvernul”, mai scrie publicația americană în articolul de opinie intitulat „Republica Moldova, următoarea țintă a Moscovei?”.

Probabil, cu cât actualul impas al armatei ruse din Ucraina se prelungește, cu atât mai tentantă ar putea deveni Republica Moldova, ca mijloc pentru Kremlin de a se revanșa, răsturnând o țară oficial neutră cu doar 2,6 milioane de oameni, mai scriu jurnaliștii americani, notând că Maia Sandu a reușit să facă din țara sa un candidat oficial pentru UE.

Articolul din „Washington Post” vine în contextul în care președintele moldovean Maia Sandu a afirmat că Rusia are un plan de subminare a Republicii Moldova, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

Citește și: Un document secret arată că strategia lui Putin prevede și anexarea Belarus până în 2030

Luni, Kremlinul a transmis că relațiile cu Republica Moldova sunt „foarte tensionate” și a acuzat liderii de la Chișinău că urmăresc o agendă anti-rusă.

Marți, la o zi distanță, președintele rus Vladimir Putin a anulat un decret care data din 2012 şi care stabilea, de fapt, principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse, în documentul anulat stipulându-se inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

Citește și: Joe Biden, mesaj pentru Moldova: „Doamnă Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dumneavoastră”

Preşedinta Maia Sandu a asistat, marţi, la discursul pe care Joe Biden l-a rostit la Varşovia, la Palatul Regal, în prezența a mii de oameni, pentru a marca un an de la invazia rusă în Ucraina.

Încă din primele minute petrecute pe scenă, Joe Biden a salutat prezenţa şefei statului moldovean. El a menţionat că hotărârea moldovenilor de a trăi în libertate i-a făcut să-şi câştige independenţa şi i-a pus pe drumul spre aderarea la UE.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te