Joe Biden, mesaj pentru Moldova: „Doamnă Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dumneavoastră”

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.02.2023 - 10:21
Joe Biden, mesaj pentru Moldova - Foto: Profimedia

Joe Biden a făcut o declarație foarte importantă de sprijin pentru Chișinău în condițiile în care Putin s-ar putea gândi să invadeze Republica Moldova sau să anexeze ori să recunoască independența Transnistriei.

SHARE

„Statele Unite sunt alături de Moldova", a spus răspicat președintele american Joe Biden aflat în Polonia.

„Dau exemplu determinarea oamenilor din Republica Moldova de a trăi în libertate, atunci când și-au dorit să intre în Uniunea Europeană. Noi vrem ca și oamenii din Moldova să-și câștige libertatea. Doamnă președintă Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dumneavoastră. Vă rog, aplauze pentru Maia Sandu”, a spus Biden.

Biden a susţinut un discurs la Varşovia, după ce ieri a mers în Ucraina într-o vizită surpriză menită să arate sprijinul puternic al Vestului pentru cauza ucrainiană.

Putin, cu ochii pe Moldova

Pe măsură ce se apropie un an de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, atenția se îndreaptă către Republica Moldova, pe care ar putea s-o anexeze împreună cu Transnistria.

Guvernul Republicii Moldova s-a prăbușit cu câteva zile înainte ca președintele țării să afirme că rapoartele serviciilor de informații au descoperit planurile Rusiei de a da o lovitură de stat.

Țara fără ieșire la mare, una dintre cele mai sărace din Europa, a suferit luni de revolte politice și economice în mijlocul războiului, inclusiv în cadrul statului separatist, pro-rus, separatist, Transnistria, potrivit cnbc.com.

Analiştii cred că este absolut posibil ca Moscova să folosească Moldova – şi grupuri separatiste din statul separatist pro-rus Transnistria – pentru a semăna discordie şi a dezarma Ucraina de pe un nou front, înainte de 24 februarie.

Citește și: Ce șanse sunt ca Rusia să invadeze Republica Moldova. Anexarea Transnistriei este prea puțin

Pe de altă parte, Vladimir Putin a anulat, marți, un decret  semnat în 7 mai 2012, care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei.

Citește și: Putin pregătește ceva în Transnistria. A anulat decretul care recunoștea suveranitatea R. Moldovei

Biden, discurs la câteva ore după Putin

Biden susţine un discurs la Varşovia, după ce ieri a mers în Ucraina într-o vizită surpiză. Discursul lui Biden vine la câteva ore după ce Putin, într-un discurs de peste o oră, a lansat o tiradă de acuzaţii la adresa UE şi a SUA.

Vizita lui Biden în Kiev şi discurul de la Varşovia sunt comparate cu vizitele lui John Kennedy şi Ronald Reagan în Berlinul de Vest în timpul Războiului Rece. Discursul lui Biden 

"Când Rusia a invadat Ucraina, nu a fost un test doar pentru Ucraina. Întreaga lume a fost supusă unui test. Europa a fost testată, America a fost testată, Alianţa Nord-Atlantică a fost testată. Au fost testate toate democraţiile. Iar întrebarea a fost simplă: vom răspunde sau vom ignora ce se întâmpla? Suntem puternici sau slabi? Suntem uniţi sau divizaţi? Acum, cunoaştem răspunsul la aceste întrebări. Noi ne-am apărat suveranitatea, am apărat libertatea popoarelor de a trăi fără agresiune şi în democraţie", a declarat Biden în discursul rostit în Palatul Regal din Varşovia.

"Ieri, am avut onoarea de a fi alături de preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev, pentru a afirma că vom continua să susţinem aceste principii indiferent de costuri. În urmă cu un an, lumea se pregătea de căderea Kievului. Tocmai am revenit din vizita la Kiev şi vă pot spune că are o poziţie puternică. Kievul rezistă şi, cel mai important, este liber", a susţinut Biden.

Citește și: Joe Biden, discurs istoric în Polonia: „Putin s-a înșelat amarnic. Kievul e liber și mândru”

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te