Regele Charles al III-lea va purta pe cap, în timpul ceremoniei de încoronare, pe rând, trei coroane

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.04.2023 - 12:34
Diamond Jubilee State Coach, folosită de încoronarea Regelui Charles al III-lea - Foto: Flickr/Michael Garnett

O coroană ce datează din 1661, pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea, şi o trăsură veche de peste 260 de ani vor fi vedetele încoronării noului monarh britanic, programată pe 6 mai, la Abaţia Westminster din Londra, profund ancorată în istoria UK.

SHARE

Programul ceremoniei include şi câteva noutăţi. În punctul culminant al ceremoniei, arhiepiscopul de Canterbury va aşeza pe capul regelui Charles Coroana Sfântului Edward, piesa centrală a bijuteriilor Coroanei britanice.

Ceremonia Întronării Regelui Charles al III-lea

Utilizată doar pentru încoronări, ea a fost purtată pentru ultima oară, în 1953, de regina Elisabeta a II-a.

A fost realizată pentru încoronarea regelui Charles al II-lea în 1661, pentru a înlocui coroana medievală topită de parlamentarii britanici în 1649 după executarea regelui Charles I.

Această coroană din aur masiv este încrustată cu pietre semipreţioase, în special rubine, ametiste şi safire, şi echipată cu o tocă din catifea purpurie şi un tiv din blană de hermină.

Citeşte şi: Compozitorul unei piese de la încoronare, inspirat de personalitatea "romantică" a lui Charles

Fără a fi o replică exactă a coroanei medievale dispărute - care i-ar fi aparţinut regelui Edward Confesorul din secolul al XI-lea -, ea a preluat motivul celor patru cruci specifice şi al celor patru flori de crin.

Coroana, care cântăreşte 2 kilograme, a fost redimensionată recent pentru a se potrivi pe capul noului monarh.

În timp ce va ieşi din Westminster Abbey, regele Charles al III-lea va purta însă Coroana Imperială de Stat, care a fost depusă la un moment dat pe sicriul reginei Elisabetei a II-a în timpul funeraliilor sale.

Citeşte şi: Papa Francisc a dăruit relicve din Sfânta Cruce pentru procesiunea de încoronare a regelui Charles

Creată în 1937 pentru încoronarea regelui George al VI-lea, tatăl Elisabetei a II-a, această coroană este utilizată şi la inaugurarea noilor sesiuni ale Parlamentului britanic.

Cântărind puţin mai mult de un kilogram şi având o înălţime de 31,5 centimetri, ea este decorată cu 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle şi patru rubine.

Această coroană conţine celebrul Cullinan II, al doilea diamant ca mărime din lume, tăiat din diamantul brut Cullinan, care a fost, potrivit Palatului Buckingham, cel mai mare diamant descoperit vreodată.

Colonia Transvaal i-a oferit acest diamant regelui Edward al VII-lea, în 1907, în semn de reconciliere, după Al Doilea Război al Burilor (1899-1902).

Coroana reginei Mary pentru Camilla

Regina consoartă Camilla va purta coroana reginei Mary, bunica Elisabetei a II-a, care este decorată cu 2.200 de diamante.

Va fi pentru prima dată după aproape trei secole când o coroană existentă este reutilizată pentru o încoronare a unui consort, a precizat Palatul Buckingham, care promovează principiului durabilităţii.

Regina Mary, în epocă soţia regelui George al V-lea, a comandat această coroană pentru a o purta la propria încoronare din 1911.

Schimbări minore

Palatul Buckingham a evocat câteva schimbări minore, ce au fost făcute pentru "a reflecta stilul individual" al reginei Camilla şi pentru "a-i aduce un omagiu" fostei regine Elisabeta a II-a.

Mai multe diamante, Cullinan III, IV şi V, provenite din colecţia personală a reginei Elisabeta a II-a şi pe care fosta suverană le purta adeseori sub forma unor broşe, au fost integrate în această coroană.

În schimb, controversatul diamant Koh-i-Noor, confiscat în 1849 de Compania britanică a Indiilor Orientale, nu mai face parte din coroană.

Două trăsuri în loc de una

Charles şi Camilla nu vor utiliza decât la întoarcere tradiţionala "Gold State Coach", trăsura fabricată în 1762 şi decorată cu aur, care îi transportă pe suveranii britanici cu ocazia marilor evenimente. Ea a fost utilizată la fiecare încoronare începând din 1831.

În timpul încoronării sale, Elisabeta a II-a a parcurs atât drumul spre Westminster Abbey cât şi pe cel de întoarcere la Palatul Buckingham în această trăsură şi a dezvăluit că experienţa a fost "îngrozitoare" din cauza lipsei de confort.

Aceasta este atât de grea, încât călătoria trebuie făcută la pas. Cântăreşte 4 tone, are o înălţime de 3,6 metri şi o lungime de 7 metri. Este nevoie de opt cai pentru a putea fi deplasată.

Ca un vechi galion

"Atunci când mergeţi în urma ei, puteţi să o auziţi scârţâind şi aveţi impresia că este un vechi galion care înaintează pe apă", a declarat Martin Oates, care se ocupă de trăsuri în cadrul Grajdurilor Regale, conform Agerpres.

În timpul deplasării spre Westminster Abbey, Charles şi Camilla au optat pentru "Diamond Jubilee State Coach", o trăsură mai modernă şi mai confortabilă.

Construită în Australia şi utilizată pentru prima dată de regina Elisabeta a II-a în 2014, ea este cea mai recentă achiziţie a Grajdurilor Regale.

Este înzestrată cu un sistem de climatizare şi cu geamuri electrice. "Seamănă mult cu o maşină", a declarat Martin Oates.

Această trăsură are totuşi o lungime de cinci metri, cântăreşte trei tone şi trebuie să fie trasă de şase cai.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te