Reacția Rusiei după ce România și-a cerut Tezaurul înapoi: I-am iertat pe români pentru datoria lor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.03.2024 - 10:11
Reacția Rusiei după ce România și-a cerut Tezaurul înapoi: I-am iertat pe români pentru datoria lor - Foto: Profimedia images

Reacția Rusiei după ce România și-a cerut Tezaurul înapoi: I-am iertat pe români pentru datoria lor. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova a reacționat dur după ce România a solicitat Parlamentului European o rezoluție pentru recuperarea tezaurului.

SHARE

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a acuzat România că încearcă să-și rezolve problemele economice pe seama Rusiei, în contextul solicitării de restituire a tezaurului.

Reacția Rusiei după ce România și-a cerut Tezaurul înapoi: I-am iertat pe români pentru datoria lor

Zaharova acuză România încearcă să scape de "datoriile sale fantomă" din urmă cu un secol, punându-le în cârca Rusiei, deși Moscova a furat României Tezaurul de peste 90 de tone de aur cu „promisiunea” că îl ține la adăpăst în timpul Primului Război Mondial

Minciunile Kremlinului merg atât de departe încât purtătoarea de cuvânt, care a amenințat de mai multe ori România, spune că „Moscova a anulat aproape în totalitate datoriile României pentru distrugerile din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ea a susținut că aceste datorii depășesc, conform estimărilor experților, de 20-25 de ori valoarea tezaurului românesc predat Rusiei în anii 1916-1917.

Citește și: Tezaurul României, 90 de tone de aur, furat de ruși s-a putea întoarce acasă. Actul de la Strasbourg

România era ocupată în 1916 în proporție de două treimi, iar Bucureștiul era sub asediu la momentul luării deciziei, conducerea țării mutându-se în Moldova.

Anul acesta se împlinesc, în decembrie, 107 ani de la evacuarea la Moscova a tezaurului României. Dosarul Tezaurului a fost predat “din mână în mână” de la un guvernator la altul din 1922, inclusiv în perioada comunistă.

Ciește și: Tupeu incredibil la Moscova. Valeri Kuzmin spune că România e datoare pentru tezaurul furat de ruși

“Începând din anul 1991, Banca Națională a României a pus consecvent în aplicare o strategie privind prezentarea pentru opinia publică internă și externă a problemei tezaurului”, spunea înainte de acest vot Guvernatorul BNR.

Parlamentul European (PE) a adoptat joi, 14 martie, o rezoluţie prin care cere Rusiei să restituie integral tezaurul naţional al României pe care şi l-a însuşit ilegal după Revoluția Bolșevică din 1917, potrivit Ziare.com.

”Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita”, a subliniat comisarul european pentru coeziune şi reforme Elisa Ferreira.

Rezoluția reprezintă primul document oficial european prin care se solicită Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal. Eurodeputați români și străini consideră că România nu trebuie să accepte nimic mai puțin decât restituirea celor 91,5 tone de aur și a întregului tezaurului cultural.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te