Într-un briefing de presă, ambasadorul rus în România a subliniat că poziția Rusiei în disputa cu privire la tezaurul României este cu totul alta, afirmând că de fapt România este cea care are datorii către Rusia, dar acestea au fost "iertate".
Tupeu incredibil la Moscova. Valeri Kuzmin spune că România e datoare pentru tezaurul furat de ruși
El a adus în discuție o anecdotă din anii '60, referindu-se la o presupusă discuție între Leonid Brejnev și Nicolae Ceaușescu, în care ar fi fost comunicat că România are o datorie mai mare către Rusia decât invers, iar Rusia a decis să ierte această datorie.
„Tovarăşe, i-ar fi spus Brejnev lui Ceauşescu, trebuie să vă spun, ca de la comunist la comunist, că trebuie să uitaţi de tezaur. Pentru că, aşa cum scrie şi în documentele juridice, ca rezultat al tuturor activităţilor ce intră în responsabilitatea României, România are o datorie mai mare către Rusia decât are Rusia către România. Dar nouă nu ne trebuie această datorie de la voi. Vă iertăm de această datorie”, a relatat ambasadorul Kuzmin.
Citește și: La câte miliarde e evaluat Tezaurul Românesc sechestrat la Moscova? Cum vrem să îl luăm înapoi?
Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a accentuat miercuri că relația bilaterală dintre România și Rusia a ajuns la un nou punct de deteriorare, în special în lumina conflictului din Ucraina.
Citește și: Un soldat rus care a participat la crimele de la Bucea care cere azil la Madrid: „Am fost păcălit”
Ambasadorul a exprimat nemulțumirea față de acuzațiile României în legătură cu implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina, menționând incidentul de la Bucea ca exemplu de atitudine nejustificată a României împotriva Rusiei, fără nicio investigație "adecvată" rusească, deși toate investigațiile internaționale efectuate în locul care a devenit emblema ororilor inumane comise de ruși în primul val al invaziei din Ucraina au demonstrat contrariul propagandei rusești.
Dovezi fotografice şi video ale masacrului au apărut la 1 aprilie 2022, după ce forţele ruseşti s-au retras din oraş. Potrivit autorităţilor locale, 458 de cadavre au fost recuperate din oraş, inclusiv nouă copii cu vârsta sub 18 ani. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a documentat uciderea ilegală, inclusiv execuţii sumare, a cel puţin 73 de civili. Fotografiile au arătat cadavre de civili, aliniate cu mâinile legate la spate, împuşcate de la mică distanţă.
✨🇺🇦 Video footage from Bucha previously unpublished - #UkraineWar #Ukraine #War #Europe #UkraineRussiaWar #Bucha #BuchaMassacre pic.twitter.com/7ugljGDLqz
— Steven Thomas (@aNdr0iz) March 24, 2023
Totodată, portavocea lui Putin din România și prieten al senatoarei Diana Șoșoacă a subliniat că Rusia este "îngrijorată" de asistența militară acordată Ucrainei de către România și a avertizat că orice utilizare a aeronavelor americane F-16 din România împotriva forțelor ruse va fi considerată o implicare directă în conflictul ucrainean, iar acest lucru nu va rămâne fără un răspuns, potrivit Știrileprotv.