Kala Kallas, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a declarat că Rusia își intensifică utilizarea armelor chimice în războiul împotriva Ucrainei.
Îngrijorarea lui Kallas se bazează pe rapoarte ale serviciilor de informații germane și olandeze.
Datele acestora arată că, de la începutul invaziei la scară largă, Rusia a folosit arme chimice de cel puțin 9.000 de ori pe teritoriul ucrainean.
Războiul murdar al lui Putin. Armata rusă a intensificat utilizarea armelor chimice împotriva ucrainenilor
Ukrainska Pravda a stat de vorbă cu Anton Goncear, specialistul șef al Departamentului de Protecție împotriva Radiațiilor, Chimică și Biologică al Comandamentului Forțelor de Sprijin ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Acesta a dezvăluit că au fost peste 10.000 de cazuri de utilizare a substanțelor chimice periculoase pe câmpul de luptă înregistrate din februarie 2023.
Ca frecvență, de exemplu, la 20 iulie au fost șapte atacuri. În luna iunie au fost 760 de cazuri.
Armele chimice sunt împărțite în anumite subtipuri și categorii: care provoacă vezicule pe piele, care paralizează nervii etc. Urmează substanțele chimice periculoase, care, în concentrații mari sau mici, indiferent de modul în care sunt utilizate, pot avea un efect negativ asupra organismului.
Cele interzise în război sunt cele controlate de Convenția privind armele chimice.
Federația Rusă are toate capacitățile necesare pentru a produce, furniza și efectua cercetări privind armele chimice, pentru a-și dota unitățile cu acestea.
În 2018, Rusia a susținut în fața OIAC (Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice) că și-a distrus toate stocurile. Dar Rusia eludează în mod curent legile, reglementările și chiar normele umane de bază. În cazul armelor chimice, nu există nicio dovadă că a spus adevărul.
Grupuri mobile selectează probe pentru documentarea folosirii armelor chimice de către Rusia
În războiul ruso-ucrainean, sunt grupuri specializate, foarte mobile, rapide, dotate cu cele mai noi facilități, și prelevează aceste probe împreună cu Serviciul de Securitate al Ucrainei sau cu Forțele de Operațiuni Speciale.
Aceștia prelevează probe de substanțe chimice periculoase, grenade, muniții, îmbrăcăminte, cutii de filtre de pe măști de gaze etc. pe linia de contact. Până în februarie 2023, armata ucraineană nu a avut capacitatea de a organiza în mod corespunzător procesul de eșantionare.
Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice are ceva numit „lanț de custodie” pentru răspunderea legală. Dacă se face ceva incorect sau se încălcă vreo procedură, probele nu pot fi prezentate în instanță ca dovadă admisibilă.
Serviciile ucrainene inițiază proceduri penale și acasă, dar lucrează și prin intermediul Curții Internaționale de Justiție, prin intermediul OIAC.
Rușii au început să folosească arme chimice în 2014-2015, dar Ucraina nu a avut niciun mecanism de înregistrare a acestora.
Armata rusă le-a folosit frecvent pe fronturile unde a vrut să disloce trupele ucrainene. Grenadele chimice sunt cele mai eficiente în cea mai caldă parte a zilei, când evaporarea este la maxim. Adică, vara, primăvara și toamna. Iarna nu este atât de bună, deoarece atenuează efectul.
Cloropicrina, substanța cel mai des întâlnită
Cel mai mare procent de atacuri este pe frontul Pokrovsk și pe Kupiansk, Liman și altele.
Cloropicrina este folosită în mod special, deoarece Rusia are multă în stoc pentru fumigație.
Citește și: Agenții Rusiei distrug ținte în Europa. Obiectiv principal: infrastructura militară pentru Ucraina
În 88% din cazuri, se folosesc diverse tipuri de grenade: RG-Vo, K-51 etc. Restul sunt obuze de artilerie, iar în și mai puține cazuri se implică aerosoli simpli care pot fi pulverizați undeva, în bătălii de contact apropiat.
Unitatea armatei ruse care este renumită mai ales pentru utilizarea armelor chimice este Brigada 155 Marină.
Citește și: Delir la Moscova: Rusia acuză România și alte 3 țări că fac contrabandă cu arme din Ucraina
Armata ucraineană este dotată cu echipament de protecție ce include măști de gaze, respiratoare, ochelari de protecție și cutii de filtrare. Singura indicație clară este ca soldatul ucrainean să poarte cu el în permanență acest echipament, deoarece rușii nu au nicio jenă să folosească din plin arme interzise.