Agenții Rusiei distrug ținte în Europa. Obiectiv principal: infrastructura militară pentru Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.07.2025 - 21:50
Incendiu la o fabrică din Berlin legată de fabricarea rachetelor pentru Ucraina - Foto: profimedia Images
Incendiu la o fabrică din Berlin legată de fabricarea rachetelor pentru Ucraina - Foto: profimedia Images
Agenții Rusiei distrug ținte în Europa. Obiectiv principal: infrastructura militară pentru Ucraina
Agenții Rusiei distrug ținte în Europa. Obiectiv principal: infrastructura militară pentru Ucraina

Agenții Rusiei distrug ținte în Europa. Obiectiv principal: infrastructura militară pentru Ucraina. Au existat 500 de incidente suspecte în Europa, dintre care 100 au fost atribuite în mod cert atacurilor hibride, spionajului, operațiunilor de influență ale Rusiei.

SHARE

Agenții Rusiei distrug ținte în Europa. Obiectiv principal: infrastructura militară pentru Ucraina.

În ultimii ani, națiunile europene au fost martorii unei serii de incidente – atacuri cibernetice, incendieri, dispozitive incendiare, sabotaje și chiar comploturi de asasinat.

Scopul unor astfel de episoade, cred oficialii din domeniul securității, este de a semăna haos, de a exacerba tensiunile sociale dintre aliații Ucrainei și de a perturba aprovizionarea cu armament a Kievului.

Agenții Rusiei distrug ținte în Europa. Obiectiv principal: infrastructura militară pentru Ucraina

Numărul operațiunilor de spionaj și sabotaj rusești în Germania s-a dublat în ultimul an.

Martina Rosenberg, președinta Serviciului de Contrainformații Militare al Germaniei, a dezvăluit că Rusia și-a intensificat agresiv activitățile de spionaj și operațiunile hibride pe teritoriul german., potrivit Die Zeit.

Numărul incidentelor suspecte s-a dublat progresiv în ultimele 12 luni, serviciile de informații rusești folosind tactici care amintesc de Războiul Rece și extinzându-și arsenalul de instrumente de influență.

Serviciul de Contrainformații Militare notează că agenții ruși intră în Germania prin țări terțe, încercând să stabilească contact cu persoane de origine rusă, imigranți recenți și persoane cu legături personale sau de afaceri cu Rusia.

Serviciile de informații rusești acordă o atenție deosebită personalului militar german și persoanelor cu dublă cetățenie care vizitează Rusia sau țări aliate cu Federația Rusă. În astfel de cazuri, există riscul de presiune și recrutare.

Nave, avioane, fabrici de armament, ținte ale sabotajului rusesc

Agenția notează, de asemenea, că navele Marinei Germane devin din ce în ce mai mult ținte de sabotaj.

În ultimele luni, au fost înregistrate mai multe cazuri de avariere deliberată a navelor militare, inclusiv cabluri tăiate, obiecte străine în motoare și substanțe toxice în sistemele de apă.

Contrainformațiile avertizează, de asemenea, asupra unei creșteri a atacurilor informaționale și a răspândirii dezinformării, ca parte a unei campanii hibride care vizează destabilizarea situației interne a Germaniei.

Anterior, rușii au incendiat o parcare cu camioane ale armatei Bundeswehr la o unitate militară din Erfurt.

Autorii canalului rusesc Telegram au susținut că „oamenii noștri au ars echipamente militare care ar fi aparținut armatei ucrainene și care au fost duse la Erfurt pentru întreținere”.

În aprilie 2024, forțele speciale de poliție germane au reținut doi ruși de origine germană care filmau instalații militare sensibile și pregăteau o serie de explozii care vizau situri de infrastructură militară, întreprinderi de apărare și instalații industriale.

Germania rămâne un punct central pentru serviciile de informații externe ale Rusiei, deoarece este un centru logistic cheie al NATO, cum sunt și alte țări vecine cu Ucraina. Inclusiv România, pe unde trece ajutor militar.

 În contextul tensiunilor geopolitice reînnoite, MAD restabilește funcții similare cu cele pe care le-a îndeplinit în timpul confruntării Est-Vest.

Rusia recrutează infractori locali pentru acțiuni distructive

În prezent, Rusia se bazează pentru operațiuni distructive pe intermediari, cum ar fi infractorii sau alte persoane motivate de câștiguri financiare. Acești operatori pot, de exemplu, să comită atacuri incendiare chiar și la costuri minime, fără a cunoaște adevărata identitate a angajatorului.  

Astfel de intermediari sunt de obicei recrutați prin intermediul rețelelor de socializare și nu sunt foarte profesioniști.

Atacurile vizează ținte simple și ușor accesibile, care au o importanță simbolică sau secundară în ceea ce privește sprijinul real pentru Ucraina, cum ar fi centrele comerciale sau alte facilități, mai puțin protejate.

Obiectivul principal este sprijinul militar pentru Ucraina, inclusiv fabricarea, transportul sau depozitarea acestuia.

Demn de amintit, un incendiu a izbucnit în mai anul trecut la o fabrică din Berlin care conține acid sulfuric și cianură de cupru, legată de fabricarea rachetelor IRIS-T SL/SLM furnizate Ucrainei.

Operațiunile de sabotaj rusești din Europa au luat însă forme din ce în ce mai periculoase, care arată indiferență chiar și față de victimele nevinovate, martori, după cum reiese din știrile publicate în 2024 de autoritățile germane și britanice privind dispozitivele incendiare din coletele de transport.

Citește și: România își face flotă de elicoptere de atac. Brașov devine centru european de producție

Spioni cu legături cu Rusia au plasat dispozitive incendiare – prin intermediul firmei de curierat DHL – în Europa, la Birmingham în Marea Britanie și Leipzig în Germania.

Probabil cea mai serioasă amenințare a fost un complot de asasinat care îl viza pe Armin Papperger, directorul general al companiei germane de apărare Rheinmetall, una dintre numeroasele firme europene care contribuie la aprovizionarea Ucrainei.

Citește și: Rusia ar plănui să lanseze 2.000 de drone simultan spre Ucraina. Avertismentul unui general german

Rusia încearcă prin astfel de acțiuni să creeze un sentiment de insecuritate cu scopul de a influența deciziile din țările occidentale. Întrucât GRU se află în spatele operațiunilor, acestea au și obiective militare.

Rusia încearcă să-și demonstreze capacitatea de a acționa în Occident și să caute poziții de negociere care să dea roade în viitor.

Chiar dacă obiectivele acestor operațiuni nu mai au semnificația strategică anterioară, impactul lor a crescut.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te