Republica Moldova va plăti anul acesta un preț aproape dublu pentru gazele rusești

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.01.2023 - 13:09
Concernul rus Gazprom amenință statul moldovean că va întrerupe furnizarea gazelor naturale- Foto: mold-street.com

MoldovaGaz va achita 1230 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale furnizate de Rusia, adică un preț de peste 440 de dolari mai mare față de luna decembrie, a anunțat șeful companiei moldovenești, Vadim Ceban.

SHARE

El a precizat că, potrivit „formulei de determinare a prețului de achiziție, valoarea finală a acestuia va fi determinată după data de 10 ianuarie a anului în curs.”

,,Întregul volum de gaz de la furnizorul rus este trimis pentru nevoile SRL Tiraspoltransgaz, inclusiv pentru producerea de energie electrică pentru malul drept al Republicii Moldova”, a adăugat șeful Moldovagaz. 

Ulterior, el a adus o serie de explicații suplimentare. 

,,Conform clauzelor contractuale de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova între SAP <<Gazprom>> și SA <<Moldovagaz>>, la determinarea prețului contractual al gazelor naturale se aplică noțiunea de <<preț de bază>>, care se calculează anual pe baza datelor efective ale vânzărilor de gaze SAP <<Gazprom>> către țările non-CSI pentru perioada aprilie-decembrie a anului precedent. În legătură cu cele expuse, conform contractului dintre SAP <<Gazprom>> și SA <<Moldovagaz>>, <<prețul de bază>> se calculează în prima lună de furnizare a anului curent. Până la moment, SAP <<Gazprom>> nu a expediat oficial SA <<Moldovagaz>> datele inițiale pentru determinarea prețului al contractului pentru ianuarie 2023”, a punctat Vadim Ceban.

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, având deficit de lumină și gaze naturale. 

Citește și: VIDEO Putin, gesturi disperate: Trimite rachete hipersonice Zircon în Atlantic și Mediterana

Concernul rus Gazprom amenință statul moldovean că va întrerupe furnizarea gazelor naturale, iar din toamna anului 2022, a redus substanțial cantitatea livrată din cauza „unei probleme tehnice", nerespectând prevederile contractului. Astfel, autorităţile de la Chişinău sunt în proces de stocare a gazelor în România şi Ucraina, ca să facă faţă situaţiilor neprevăzute.

Citește și: De ce a venit Andrew Tate în România. Seria de acuzații pentru care era urmărit în Marea Britanie

Gazprom a anunțat și anterior că este pe punctul de a opri livrările de gaze, pentru că auditul datoriei MoldovaGaz, care potrivit gigantului rus constituie 700 de milioane de dolari, nu este gata. La sfârșitul verii, termenul de realizare a auditului a fost extins, iar conducerea Guvernului de la Chișinău a anunțat că au fost selectate două companii internaționale pentru procesul de auditare, dar rezultatul va fi cunoscut mai târziu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te