Putin, un nou aliat în inima Europei. De ce se opune Slovacia intrării Ucrainei în NATO?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.01.2024 - 22:32
Putin, un nou aliat în inima Europei. De ce se opune Slovacia intrării Ucrainei în NATO? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilistrativ)

Putin, un nou aliat în inima Europei. De ce se opune Slovacia intrării Ucrainei în NATO?. Premierul slovac Roberto Fico a reiterat dreptul de a se opune aderării Ucrainei la NATO, repetând propaganda de la Moscova.

SHARE

Putin are un nou aliat în inima Europei. De ce se opune Slovacia intrării Ucrainei în NATO? Premierul slovac Roberto Fico acuză și Ucraina că este una dintre „cele mai corupte țări din lume, controlată total de SUA”.

Prim-ministrul slovac și-a reiterat opoziția față de candidatura Ucrainei la aderarea la NATO înainte de vizita sa la Kiev săptămâna viitoare, spunând că se va opune pentru că Ucraina este una dintre „cele mai corupte țări” din lume, sub influență și control total al SUA”, a declarat Fico postului public RVTS. 

Putin, un nou aliat în inima Europei. De ce se opune Slovacia intrăiii Ucrainei în NATO?

Acesta a spus că va vizita Kievul miercuri și se va întâlni cu omologul său ucrainean Denis Șmihal.

„Îi voi spune că sunt împotriva aderării Ucrainei la NATO și că voi pune veto”, a spus el categoric, potrivt Anadolu.

Fico crede că aderarea Ucrainei la NATO „ar fi doar o bază pentru cel de-al treilea război mondial, nimic altceva”.

Ucraina și-a depus oficial cererea de aderare rapidă la NATO în septembrie 2022, după anexarea de către Rusia a patru provincii ucrainene.

Premierul slovac a susținut că nu există o soluție militară pentru războiul din Ucraina, care a început în februarie 2022.

Citește și: NATO se pregătește de război. Exercițiu „mamut” cu 90.000 de soldați și tehnică de ultimă generație

„Trebuie să existe un fel de compromis, care va fi foarte dureros pentru ambele părți”, a adăugat el, sugerând că Ucraina ar trebui să facă un „compromis teritorial”.

Ucraina: „Nu poate exista niciun compromis teritorial. Nici pentru Ucraina, nici pentru Slovacia”

Ca răspuns la ideea prim-ministrului slovac Robert Fico cu privire la un „compromis teritorial” cu Rusia, Ministerul de Externe al Ucrainei a subliniat că acest lucru este exclus.

„Nu poate exista niciun compromis cu privire la integritatea teritorială. Nici pentru Ucraina, nici pentru Slovacia, nici pentru orice altă țară", a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko.

Citește și: NATO cumpără masiv muniție de 155 mm pentru Ucraina care are nevoie de 10.000 obuze pe zi

Oficialul a adăugat că Ucraina și partenerii săi fac eforturi pentru a-i împinge pe ruși din Crimeea, Donbas și Lugansk ocupate, astfel încât să nu se deplaseze mai departe, inclusiv în Košice, Presov și alte zone slovace.”

"Să fim sinceri: nicio securitate în Ucraina înseamnă nicio securitate în Slovacia sau în Europa în ansamblu. Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce victoria Ucrainei mai aproape", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Prim-ministrul slovac Robert Fico este programat să se întâlnească cu omologul său ucrainean Denis Șmihal miercuri, 24 ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te