Putin amenință că va folosi bombe cu dispersie în Ucraina, dacă va fi nevoie

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.07.2023 - 20:35
Soldați ucraineni în prima linie în regiunea Donețk Foto: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)

Președintele Vladimir Putin a transmis că Rusia are un ”stoc suficient” de bombe cu dispersie şi îşi rezervă dreptul de a le folosi în Ucraina, dacă va fi nevoie. Astfel de muniții sunt interzise în 100 de țări.

SHARE

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia are un ”stoc suficient” de bombe cu dispersie şi îşi rezervă dreptul de a le folosi în cazul în care astfel de muniţii, a căror utilizare a spus că o consideră o crimă, sunt desfăşurate împotriva forţelor ruse în Ucraina, transmite Reuters.

Ucraina a declarat joi că a primit bombe cu dispersie de la Statele Unite, cel mai mare susţinător militar al său, care spune că muniţiile sunt necesare pentru a compensa penuria de obuze cu care se confruntă forţele de la Kiev într-un moment în care lansează o contraofensivă.

Putin amenință că va folosi bombe cu dispersie în Ucraina, dacă va fi nevoie. 100 de țări au interzis

Muniţiile cu dispersie sunt interzise în peste 100 de ţări, deoarece de obicei eliberează un număr mare de bombe mai mici, care pot ucide fără discernământ pe o zonă largă.

Unele dintre ele nu reuşesc inevitabil să explodeze şi pot reprezenta un pericol timp de zeci de ani, în special pentru copii.

Kievul a spus că va folosi bombe cu dispersie pentru a disloca concentrările de soldaţi inamici atunci când încearcă să-şi reia propriul teritoriu, dar nu le va folosi pe teritoriul Rusiei.

Putin a spus televiziunii de stat Moscova că va răspunde dacă va fi necesar.

Citește și: Un star X Factor a fost amenințat cu moartea pentru că poartă același nume cu mercenarii ruși Wagner

"Vreau să observ că în Federaţia Rusă există un stoc suficient de diferite tipuri de bombe cu dispersie. Nu le-am folosit încă. Dar, desigur, dacă sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri reciproce".

Putin a spus că în opinia sa utilizarea bombelor cu dispersie este o crimă şi că până acum Rusia nu a avut nevoie să le folosească, deşi a suferit propriile probleme cu muniţia în trecut.

Human Rights Watch spune că atât Moscova, cât şi Kievul au folosit muniţii cu dispersie.

Rusia, Ucraina şi SUA nu au aderat la Convenţia privind muniţiile cu dispersie, care interzice producerea, stocarea, utilizarea şi transferul de astfel de arme.

Citește și: Președintele SUA, tranșant la adresa Rusiei: „Putin a pierdut deja războiul”

Putin a mai spus televiziunii de stat că nu a văzut nimic în neregulă în faptul că specialiştii ruşi au examinat echipamentele şi rachetele militare occidentale capturate, cum ar fi rachetele Storm Shadow, pe care Marea Britanie le-a furnizat Ucrainei, pentru a vedea dacă există ceva util care ar putea fi folosit în echipamentul militar propriu al Rusiei, a transmis news.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te