Garda Revoluționară din Iran i-a avertizat pe protestatari că va recurge la „acțiuni decisive” în cazul în care tulburările din peste o sută de orașe generate de creșterea prețurilor la benzină nu încetează.
Protestele s-au răspândit pe tot teritoriul Republicii Islamice începând de vineri, manifestanții solicitând ca liderii religioși de la guvernare să demisioneze. Cel puțin 100 de bănci și zeci de clădiri și mașini au fost incendiate, a informat presa de stat.
Este cea mai gravă tulburare de la sfârșitul anului 2017, când 22 de persoane au fost ucise în proteste față de nivelul de trai scăzut.
„Dacă este necesar, vom lua măsuri decisive și revoluționare împotriva oricăror mișcări care perturbează pacea și securitatea oamenilor", se arată în comunicatul forței principale de securitate a Iranului.
Liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, i-a acuzat pe „dușmanii străini” că i-au instigat pe „tâlhari și huligani” să atace proprietatea publică.
„S-au folosit cuțite și arme. Unii agenți de securitate și polițiști au fost uciși sau luați ostatici", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ali Rabiei.
Autoritățile au declarat că au fost incendiate sedii ale poliției, clădiri guvernamentale, bănci, efectuându-se peste o mie de arestări.
Luni, milițiile Basij au dispersat protestatarii în Teheran, comandantul Gholamreza Soleimani anunțând: „Complotul Americii a eșuat”.
Pe fondul acestor tulburări, Iranul a mai încălcat o limită a acordului nuclear cu marile puteri, depășind cele 130 de tone de apă grea la care avea dreptul, conform înțelegerii, a arătat luni un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).
Apa grea poate fi folosită pentru producția de plutoniu folosit în realizarea armelor atomice.
Este pentru prima oară când AIEA constată o depășire a acestei valori după ce Teheranul a anunțat că se retrage progresiv din acest acord, în urma restabilirii sancțiunilor americane.