Premierul polonez consideră că Nord Stream 2 este „instrumentul de şantaj” al Moscovei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.01.2022 - 18:56
Premierul polonez consideră că Nord Stream 2 este „instrumentul de şantaj” al Moscovei. / Foto: euronews.com

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a descris gazoductul Nord Stream 2, care leagă direct Rusia de Germania, ocolind Ucraina, drept ''instrumentul de şantaj'' al Moscovei.

SHARE

El a apreciat că actuala creştere a preţurilor la energie în Europa este deopotrivă efectul comportamentului Rusiei şi al politicii UE.

''Facem un apel către colegii noştri germani să-şi dea seama de enormele riscuri rezultate din oferirea acestui instrument de şantaj Moscovei'', a spus premierul polonez, potrivit agenţiei EFE, la o conferinţă de presă comună cu omologul său leton Arturs Krisjanis Karins, aflat în vizită oficială în Polonia.

Citește și: Top 10 cei mai bine plătiți muzicieni în 2021: 590 de milioane de dolari, pentru primul clasat

Anterior, Mateusz Morawiecki a descris proiectul Nord Stream 2, controlat de compania rusă Gazprom şi în care au participaţii de asemenea companii germane, drept ''nefast'' şi ''dăunător pentru securitatea nu doar a Ucrainei şi Europei Centrale'', ci a întregii Europe.

La rândul său, premierul leton Arturs Krisjanis Karins s-a referit la cele ''patru crize'' comune ale ţării sale şi Poloniei, enumerând ''COVID-19, atacurile hibride dinspre Belarus, mobilizarea ameninţătoare a trupelor ruse la frontiera cu Ucraina şi creşterea preţurilor la energie''. ''În cazul unei agresiuni a Moscovei contra Ucrainei, este important ca partenerii UE şi NATO să demonstreze că nu vor ceda'', a subliniat el.

Citește și: VIDEO Cine este responsabil pentru creșterea facturilor la energia electrică și la gazele naturale

În opinia lui Morawiecki, ''nu este niciun secret că Rusia pregăteşte invadarea Ucrainei, dar planurile sunt numai în capul unei persoane sau unui mic grup de persoane la Moscova''.

Atât premierul polonez cât şi omologul său leton au fost de acord că actuala situaţie a pieţei energetice europene, caracterizată de creşterile de preţuri, este un rezultat atât al ''forţelor externe'', cum ar fi atitudinea ''oportunistă'' a Moscovei, conform declaraţiei lui Morawiecki, cât şi al ''politicii iresponsabile şi dogmatice a UE prin implementarea sistemului de comercializare a emisiilor'' de carbon.

''Ţara mea susţine transformarea verde a UE, dar cetăţenii de rând nu pot suporta costurile ei'', a atras atenţia premierul leton.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.