Portavioanele Chinei sfidează dominația SUA. Pregătiri de război fără precedent lângă Japonia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.07.2025 - 10:31
Portavioanele Chinei sfidează dominația SUA. Pregătiri de război fără precedent lângă Japonia - Foto: Profimedia images
Portavioanele Chinei sfidează dominația SUA. Pregătiri de război fără precedent lângă Japonia - Foto: Profimedia images

China își extinde agresiv prezența navală în Pacificul de Vest, desfășurând pentru prima dată două portavioane dincolo de primul lanț insular. Exercițiile intense desfășurate aproape de Japonia reflectă ambițiile Beijingului de a contesta influența SUA în regiune.

SHARE

Tensiunile din Pacific cresc odată cu demonstrația de forță a Chinei, care a desfășurat recent două portavioane – Liaoning și Shandong – în apele din apropierea Japoniei, într-un efort clar de a-și extinde raza de acțiune militară și de a contesta dominația Statelor Unite în regiune, scrie The New York Times.

Portavioanele Chinei sfidează dominația SUA. Pregătiri de război fără precedent lângă Japonia

Între sfârșitul lunii mai și mijlocul lunii iunie, portavioanele chineze au efectuat exerciții aeronavale de amploare, incluzând până la 90 de operațiuni de decolare și aterizare ale avioanelor de vânătoare și elicopterelor într-o singură zi, potrivit rapoartelor armatei japoneze.

Fiecare portavion era escortat de mai multe nave de război, ceea ce sugerează o capacitate tot mai mare a Beijingului de a opera departe de apele teritoriale.

Guvernul de la Tokyo a reacționat rapid, exprimându-și „îngrijorarea profundă” față de manevrele militare chineze, care sunt percepute ca o amenințare directă la adresa securității regionale, mai ales în contextul alianțelor strategice ale Japoniei cu Statele Unite.

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: Contraamiral: China pregătește războiul cu Taiwan. Își ascunde submarine în ocean și spionează SUA

Potrivit lui Christopher Sharman, directorul Institutului de Studii Maritime Chineze de la Colegiul Naval de Război al SUA, este pentru prima dată când două portavioane chineze operează simultan dincolo de primul lanț insular, care include Okinawa – teritoriu japonez ce găzduiește trupe americane – și Taiwan.

Acestea s-au îndreptat spre Guam, o bază militară esențială pentru SUA în regiune, care face parte din așa-numitul „al doilea lanț insular” – o zonă strategică ce se întinde de la Tokyo până în sudul insulelor Palau.

„Aceste operațiuni ale portavioanelor sunt un semn al ceea ce va urma”, a spus Sharman, fost atașat al Marinei SUA la Beijing. China „dorește ca portavioanele sale să poată opera independent în locuri îndepărtate de continent, atât în timp de pace, cât și în timp de război”, a spus el. „Asta înseamnă antrenamente pe perioade mai lungi și la distanțe din ce în ce mai mari de China.”

Citește și: Taiwan: SUA cer claritate de la aliaţi privind modul de acțiune în cazul unui război cu China

China își testează limitele în rivalitatea cu SUA

Beijingul pare să se pregătească pentru o rivalitate globală deschisă cu Washingtonul, încercând să vadă cât de departe poate merge în proiectarea puterii maritime. Exercițiile recente nu doar că evidențiază creșterea capacității logistice și a coordonării navale a Chinei, ci și intenția sa de a intimida vecinii din Asia care colaborează strâns cu SUA.

În următorii ani, China ar putea desfășura portavioane și nave militare de însoțire pentru a-și consolida pretențiile în Marea Chinei de Sud sau în disputele teritoriale cu Coreea de Sud sau Japonia. China ar putea, de asemenea, să trimită portavioane în zone mai îndepărtate ale lumii, ca demonstrație de forță pentru a-și apăra interesele economice și de securitate.

China are o singură bază militară importantă în străinătate, în Djibouti, dar portavioanele îi oferă „posibilitatea de a desfășura o multitudine de misiuni aeriene oriunde navighează marina sa”, a declarat Timothy R. Heath, cercetător senior la RAND, o organizație care furnizează analize pentru Pentagon și alți clienți. „Cele mai importante rute sunt cele către Orientul Mijlociu, de-a lungul Oceanului Indian.”

Totuși, portavioanele nu garantează dominația maritimă regională a Chinei.

Într-o confruntare directă între China și Statele Unite, portavioanele fiecărei părți ar putea fi vulnerabile la torpilele sau rachetele celeilalte. Având în vedere aceste riscuri, portavioanele ar putea juca un rol limitat, cel puțin inițial, în orice conflict potențial asupra Taiwanului, insula autonomă pe care China o revendică ca teritoriu al său, au declarat mai mulți experți militari.

Și deoarece Taiwanul este aproape de coasta Chinei continentale și de numeroasele sale baze aeriene, portavioanele nu ar fi cruciale pentru a încerca să domine cerul într-un război pentru insulă, a spus Oriana Skylar Mastro, cercetătoare la Institutul Freeman Spogli pentru Studii Internaționale de la Universitatea Stanford, care studiază strategia militară chineză.

China ar putea trimite portavioanele sale mai departe în Pacific pentru a respinge forțele americane care vin în ajutorul Taiwanului, deși portavioanele ar fi atunci mult mai expuse atacurilor americane, a spus doamna Mastro.
Dar China ar putea, de asemenea, să desfășoare portavioanele ca parte a eforturilor de a izola Taiwanul de restul lumii.

„Portavioanele chineze vor fi utile pentru impunerea unui blocaj asupra Taiwanului”, a declarat Narushige Michishita, profesor la Institutul Național de Studii Politice din Tokyo, care studiază armata chineză. „Portavioanele pot supraveghea zone întinse și pot exercita presiuni coercitive asupra navelor și aeronavelor militare și comerciale.”

China are în prezent trei portavioane, toate alimentate cu motorină și, în general, mai puțin avansate decât cele 11 portavioane cu propulsie nucleară ale Statelor Unite. Până în 2040, China ar putea avea șase portavioane, conform estimărilor Marinei SUA. China pare să construiască un al patrulea portavion, care, potrivit analiștilor, ar putea utiliza energia nucleară.

Acest lucru i-ar conferi o autonomie mult mai mare, fără a fi nevoie de realimentare.

Xi Jinping, liderul suprem al Chinei, pare să fi decis că țara trebuie să aibă mai multe portavioane și alte mari active militare pentru a-și consolida poziția de putere globală. După ce cele două portavioane chineze au terminat antrenamentele în Pacific în această lună, unul dintre ele, Shandong, a acostat în Hong Kong, iar anumite persoane din public au avut voie să viziteze nava.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te