Contraamiral: China pregătește războiul cu Taiwan. Își ascunde submarine în ocean și spionează SUA

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 16.07.2025 - 09:34
Contraamiral: China pregătește războiul cu Taiwan. Își ascunde submarine în ocean și spionează SUA - FOTO: news.usni.org
Contraamiral: China pregătește războiul cu Taiwan. Își ascunde submarine în ocean și spionează SUA - FOTO: news.usni.org

Contraamiral: China pregătește războiul cu Taiwan. Își ascunde submarine în ocean și spionează SUA. Navele de cercetare ale Chinei studiază fundurile mării în scopuri științifice, dar datele adunate ar putea fi utile într-un conflict naval cu SUA sau Taiwan.

SHARE

Concret, cel puțin șase nave de cercetare ale Chinei au scanat cu senzorii din dotare apele din jurul Taiwanului și Guam, arată New York Times.

Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES, a explicat pentru Newsweek Romania care sunt intențiile Chinei cu aceste misiuni.

Citește și: China, „acțiuni ofensive” în jurul Taiwanului. Taipei, în alertă militară maximă

„Teoretic, vorbim de misiuni de cercetare, dar aici avem două nuanțe. În cazul Guam, care este teritoriu american, navele de cercetare ale Chinei nu s-au apropiat la mai puțin de 250 de kilometri de coastă. Este clar că nu au vrut să provoace partea americană. Cu Taiwan lucrurile au stat cu totul altfel. Navele de cercetare au venit la 12 mile de țărm încălcând astfel unele reguli. Bine, teoretic erau nave civile și nu pot fi acuzate de mare lucru.

Contraamiral: China pregătește războiul cu Taiwan. Își ascunde submarine în ocean și spionează SUA

Acum misiunile au fost declarate de Beijing ca fiind unele de cercere stiințifică, dar. Și aici avem un mare dar. Avem în primul rând partea militară. Sondele respectivelor nave au testat salinitatea apei, dar și temperatura ei. În apa oceanului există mai multe straturi de apă care au salinități și temperaturi diferite. În funcție de aceste caracteristici un submarin se poate ascunde sub un astfel de strat de apă și stă nederanjat pentru că undele sonarului nu pot trece. De acolo poate face misiuni de supraveghere sau chiar poate lansa rachete”, arată contraamiralul.

Citește și: Ce este „strategia Anaconda” prin care China sufocă Taiwan? 282 de nave „stau la pândă”. Ce face SUA

Și metalele grele contează, dar Taiwan este ținta

Constantin Ciorobea mai spune că mai avem și o parte economică a acestor misiuni ale Chinei. „O astfel de scanare a fundului oceanului arată și rezervele de metale grele care se află în respectivele zone. Practic arată nodulii metaliferi care sunt pe acolo pentru o posibilă exploatare mai ales dacă sunt în apele libere. Sigur, un astfel de demers este foarte costisitor acum, dar tehnologiile avansează rapid și este mai bine să ai <<temele făcute>>. Ca o concluzie, eu cred că partea economică nu este în prin plan. Avem o pregătire de acțiune directă asupra Taiwanului. Practic vorbim de o ofensivă împotriva acestei țări”, a concluzionat contraamiralul

Scanarea riguroasă a fundului mării

Publicația New York Times a arătat recent că navele de cercetare ale Chinei studiază mările în căutare de resurse, dar datele pe care le adună ar putea fi utile și într-un conflict cu Taiwanul sau Statele Unite.

„Este izbitor să vedem rapiditatea cu care China recuperează terenul pierdut, cel puțin în ceea ce privește amploarea”, a declarat Bruce Jones, cercetător senior la Brookings Institution, care studiază eforturile de cercetare oceanică ale Chinei. China, a adăugat el, „face cu adevărat o mișcare pentru fundul mării adânc ca un fel de spațiu strategic în care poate conduce”.

Navele au efectuat treceri în linii paralele sau într-o grilă strânsă, modele precise despre care experții au spus că sugerează un efort metodic de a colecta informații despre fundul mării care ar putea, printre altele, să sprijine operațiuni militare, mai susține publicația.

New York Times a identificat aceste tendințe analizând datele navei Starboard și după studierea a zeci de rapoarte tehnice și studii realizate de oamenii de știință.

Nava Xiang Yang Hong 6, care este echipată cu sonar și echipamente de eșantionare în adâncime, și alte cinci vase de cercetare chineze au efectuat 25 de treceri în linii paralele prin apele din largul coastei de est a Taiwanului anul trecut, au arătat datele Starboard. În aceeași perioadă, navele chineze au călătorit, de asemenea, departe de casă pentru a studia apele din jurul insulei Guam și au reluat activitatea la est de teritoriul SUA chiar luna trecută.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te