Polonia va publica o versiune critică a „Mein Kempf”. „Omagiu adus victimelor”, a spus autorul

DE Miruna Moldoveanu | 19.01.2021 - 16:34
O ediţie adnotată a „Mein Kampf” urmează să fie publicată în Polonia, un „omagiu adus victimelor”, afirmă autorul/FOTO: Twitter

Săptămâna aceasta va apărea, în Polonia, o ediție adnotată a „Mein Kampf”. O carte de o mie de pagini, dintre care jumătate sunt note iar istoricul care a pregătit-o le replică criticilor săi că este vorba despre un „omagiu adus victimelor”, potrivit Euronews.

SHARE

Manifestul lui Adolf Hitler, publicat în 1925, a intrat în domeniul public în 2016, însă nu a mai fost reeditat de atunci.

Doar Germania a publicat o ediţie adnotată, în 2016, care s-a vândut în 100.000 de exemplare.

Ediţia critică poloneză - care va fi astfel a doua din lume - are 1.000 de pagini, dintre care jumătate sunt note.

”Potrivit criticilor, publicarea acestei cărţi constituie o ofensă la adresa memoriei victimelor naţional-socialismului. În opinia mea, este contrariul”, apreciază profesorul Eugeniusz Krol, un istoric şi politolog, un specialist în epoca nazistă, care a pregătit această ediţie timp de aproape trei ani.

Acesta este ”un omagiu adus victimelor sistemului criminal şi un avertisment adresat generaţiilor viitoare”, dă el asigurări.

Directorul Muzeului Auschwitz-Birkenau, Piotr Cywinski, care afirnă că ”înţelege” o ediţie în scopuri ştiinţifice, avertizează în cotidianul Rzeczypospolita împotriva oricărei campanii de promovare, ”care ar putea săintre în conflict” cu legislaţia care interzice promovarea fascismului, pedepsită cu până la doi ani de închisoare.

Editura poloneză Bellona, care publică lucrarea, anunţă că primul tiraj este de 3.000 de exemplare şi că nu este prevăzută nicio campanie de publicitate.

Cartea costă aproximativ 150 de zloţi  (33 euro), un preţ foarte mare în Polonia.

”Noi nu ţinem ca această publicare să fie accesibilă în mod larg şi ne gândim ca printr-o parte a profitului, dacă va exista, să susţinem Fundaţia sau Muzeul Auschwitz”, subliniază reprezentantul acestei edituri specializate în lucrări istorice.

Cartea este, înainte de orice altceva, un ”avertisment care să arate că este uşor ca democraţia să fie distrusă şi să se ajungă la un regim totalitar aproape în mod invizibil”, apreciază el, potrivit News.ro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.