Potrivit unei analize publicate joi de Politico, oficialii europeni privesc cu rezervă ascensiunea sa, temându-se că România ar putea deveni un nou focar de opoziție față de sprijinul UE pentru Ucraina și față de liniile directoare ale NATO.
Politico. George Simion, un risc de destabilizare în UE și NATO. Rolul României, crucial în Europa
„Este Europa pe cale să aibă un alt perturbator zgomotos la masa liderilor?” – aceasta este întrebarea pe care și-o pun decidenții de la Bruxelles, în contextul în care George Simion ar putea deveni un partener incomod pentru blocul comunitar.
Politico notează că o eventuală victorie a lui George Simion ar putea repoziționa România alături de Ungaria lui Viktor Orbán și Slovacia condusă de Robert Fico – lideri europeni apropiați de retorica lui Vladimir Putin care se opun vehement valorilor europene, dar și sprijinului militar și financiar acordat Ucrainei.
„Dacă Bucureștiul trece în tabăra celor doi, ar fi o lovitură dură, deoarece România are o greutate geostrategică mai mare decât Ungaria sau Slovacia”, avertizează Politico.
Citește și: Apocalipsa după George Simion: Fondurile UE pentru România, tăiate în iulie. Retrogradare la „junk”
Divergențe față de Orban, dar și neîncredere în UE
Deși George Simion a declarat că Viktor Orbán i-a fost un „model politic” iar politicile sale falimentare vor deveni "politică de stat" în România.
Politico transmite că nu există o relație de încredere între cele două tabere naționaliste. Relațiile tensionate dintre București și Budapesta, în ceea ce privește minoritatea maghiară din Transilvania, sunt un obstacol major într-o eventuală colaborare strânsă între cei doi lideri.
Citește și: Kasparov, despre alegerile prezidențiale: „România riscă să fie luată de Rusia din brațele Europei"
Oficialii europeni nu sunt deloc convinși de așa-zisa retorică moderată a lui Simion. Printre motivele de îngrijorare invocate de experți se numără apelurile repetate ale lui Simion de a ignora legislația europeană, pretențiile teritoriale asupra Republicii Moldova, țară candidată la aderarea în UE, apropierea de Moscova și opoziția față de sprijinul pentru Ucraina.
Poziții publice considerate imprevizibile sau chiar antagoniste față de instituțiile europene.
„Cred că ar fi cu siguranță o figură perturbatoare în Consiliul UE și, potențial, și în NATO”, a avertizat Oana Lungescu, fost purtător de cuvânt al NATO și în prezent expert la Royal United Services Institute.
Citește și: Lulea, premierul secret al lui Simion idolatrizează comunismul rusesc: "Și Ceaușescu era suveranist"
Manfred Weber: „Simion este un risc pentru Europa”
Manfred Weber, liderul Partidului Popular European – formațiunea paneuropeană din care face parte și PNL – a transmis un avertisment dur în privința lui George Simion.
„Simion reprezintă un risc pentru valorile în care credem”, a declarat Weber, precizând că liderul AUR nu poate fi comparat cu Giorgia Meloni, care, în ciuda pozițiilor naționaliste, rămâne loială valorilor europene fundamentale.
Citește și: George Simion susține un politician polonez al cărui partid a pierdut fonduri UE de 135 miliarde €
Acesta a mers mai departe, acuzându-l pe Simion că „a lucrat cu serviciile secrete ruse”, acuzație confirmată atât de Ucraina, cât și de Republica Moldova, țări care i-au interzis accesul pe teritoriul lor.
Avertismentul Poloniei pentru România: "Dragi prieteni români, apărați România şi Europa"
În pragul turului decisiv al alegerilor prezidențiale din România, Nicușor Dan a primit un sprijin important din partea premierului polonez Donald Tusk. Într-un mesaj rostit în limba română, Tusk a vorbit despre importanța apărării democrației în fața populismului și a influențelor străine, evocând chiar legenda sportului românesc, Helmuth Duckadam.
"Dragi prieteni români, duminica aceasta românii şi polonezii îşi vor alege preşedinţii. În ambele noastre ţări miza este la fel de mare. Doi primari ai frumoaselor noastre capitale – Bucureşti şi Varşovia – Nicuşor Dan şi Rafal Trzaskowski vor lupta cu aceleaşi pericole: cu vecinătatea agresivă şi cu influenţa agenturilor străine, cu populismul antieuropean, corupţia şi minciuna. Este evident că voi, alegătorii, şi nu puterile străine, sunteţi cei care trebuie să decidă exclusiv despre cine va deveni preşedinte.
Astăzi, Polonia, România şi Europa sunt aceeaşi familie. Europa suntem noi şi voi. Pentru că îmi iubesc patria, le urez tot ceea ce este mai bun fraţilor şi surorilor din România. Acum câţiva ani, din calitatea de preşedinte al Consiliului European, m-am adresat dumneavoastră cu următoarele cuvinte: aş vrea să fac un apel la toţi românii – „să apere România şi Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi constituţia. Să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi”.
Acuzații de legături cu Rusia și statut de persona non grata în Ucraina
George Simion respinge categoric acuzațiile privind o eventuală apropiere de Moscova, însă rămâne interzis pe teritoriul Ucrainei, acuzat de autoritățile de la Kiev că promovează o „ideologie unionistă care neagă legitimitatea frontierei de stat a Ucrainei”.
Partidul său, Alianța pentru Unirea Românilor, promovează conceptul de „Românie Mare”, o viziune apropiată de Kremlin ce riscă să genereze dispute teritoriale și tensiuni diplomatice în regiune, mai ales cu Ucraina, Moldova și Bulgaria.
Reamintim că de-a lungul timpului, inclusiv în ultimele zile, George Simion a criticat intens Uniunea Europeană și pe liderii europeni, precum Ursula von der Leyen sau Emmanuel Macron.
Citește și: Efectul Simion și Georgescu. Urmează un tsunami de creșteri de prețuri. România, în colaps financiar
Nicușor Dan, pe primul loc în sondaje
Deși a obținut 41% în primul tur al alegerilor prezidențiale, Simion pare să fi pierdut teren în ultimele zile. Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de IRSOP, 52% dintre cei chestionaţi s-au pronunţat în favoarea lui Nicuşor Dan, în timp ce 48% au optat pentru George Simion.
Sursa foto: Profimedia images
Citește și: Dan Motreanu: Alegerea lui Nicușor Dan garantează că fondurile UE vor veni în România
IRSOP precizează că opţiunile sunt calculate la totalul persoanelor cu probabilitate că vor merge la vot, prezenţa la vot estimată fiind de peste 60%.
Citește și: Nicușor Dan la PRO TV: „Există un risc real de faliment fără investiții străine și economie liberă”
IRSOP a intervievat telefonic 951 persoane în intervalul 10-13 mai 2025. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia din România în vârstă de peste 18 ani. Toleranţa de eşantionare este +/-3,2% la un nivel de încredere de 95%. Sondajul este finanţat de IRSOP.