Apocalipsa după George Simion: Fondurile UE pentru România, tăiate în iulie. Retrogradare la „junk”

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.05.2025 - 15:26
George Simion _ foto: INQUAM PHOTOS / Alex Nicodim
George Simion _ foto: INQUAM PHOTOS / Alex Nicodim
George Simion _ foto: INQUAM PHOTOS / Alex Nicodim
George Simion _ foto: INQUAM PHOTOS / Alex Nicodim

Agentia de rating S&P Global a anunțat că România se îndreaptă spre categoria „junk” nerecomandată investițiilor. Analiștii amintesc că George Simion e favorit în alegerile de duminică. În iulie, UE ar putea suspenda fondurile europene.

SHARE

Piețele financiare au trecut printr-un șoc după victoria lui George Simion. Bursele au căzut, euro a trecut de 5,1 lei, ROBOR a crescut cu 22%.

Citește și: 30 de contracte cu statul pentru firma la care George Simion a fost director. 10.000 € de la poliție

Agenția de rating S&P Global a avertizat că tulburările politice actuale din România pun în pericol din ce în ce mai mult râvnitul rating de credit investment grade al țării.

Piețele financiare din România au fost zdruncinate în această săptămână după ce victoria candidatului prezidențial de extremă dreaptă George Simion în primul tur de scrutin a adâncit criza politică din a doua cea mai mare economie din Europa Centrală.

Apocalipsa după George Simion: Fondurile UE pentru România, tăiate în iulie. Retrogradare la „junk”

Premierul Marcel Ciolacu a demisionat în urma rezultatului, declanșând prăbușirea guvernului de coaliție pro-occidental și provocând o îngrijorare generalizată cu privire la finanțele deja tensionate ale țării.

Citește și: EXCLUSIV George Simion a trăit 9 ani cu 2.000 lei/lună, dați de un coleg din AUR. Ce făcea pentru ei

Un sondaj l-a arătat pe Simion, un eurosceptic vocal, câștigător al turului 2 decisiv din 18 mai, arată Reuters.

S&P a avertizat că elaborarea politicilor va deveni mai fragmentată și mai puțin stabilă în următoarele câteva luni, indiferent de rezultat, și va duce la „rezultate mai slabe din punct de vedere al creșterii, fiscal și extern decât ipotezele noastre deja pesimiste”.

România are în prezent ratingul BBB- atât din partea S&P, cât și din partea Fitch, și un rating echivalent Baa3 din partea Moody's. Toate trei au o perspectivă „negativă”. Acestea sunt cele mai scăzute ratinguri din categoria investment grade, ceea ce înseamnă că orice retrogradare va duce la o scădere în așa-numita categorie „junk”.
Aceasta tinde să descurajeze investitorii internaționali conservatori și, prin urmare, să crească costurile de împrumut.

Cresc costurile de împrumut

Bucureștiul rulează deja cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, depășind 9% din PIB.

Principalele sale căi de finanțare sunt, de asemenea, afectate de situația politică, a declarat S&P, accesul la piața euroobligațiunilor fiind „slăbit ... ceea ce duce la presiuni asupra cursului de schimb și a pieței interne de obligațiuni”.
Moneda României, leul, a scăzut cu aproape 3% față de euro, forțând banca centrală să intervină pentru a încerca să o stabilizeze.

Economiștii Bank of America au declarat că se așteaptă ca Fitch să retrogradeze ratingul României cu o treaptă în august, deoarece probabilitatea crescută a unui președinte naționalist și o schimbare de guvern adaugă riscuri la calea de consolidare fiscală a României.

„Acest lucru, la rândul său, în opinia noastră, înseamnă că UE ar putea lua în considerare suspendarea fondurilor în iunie-iulie, iar o retrogradare a ratingurilor pare, de asemenea, greu de evitat”.

Economia României a crescut cu doar 0,8% anul trecut, cel mai lent ritm de la pandemia COVID-19, iar un mare grup de angajatori a avertizat săptămâna aceasta că tulburările politice ar putea împinge țara în recesiune.

Rezultatul șocant de duminică din primul tur a dus, de asemenea, la creșterea randamentului obligațiunilor guvernamentale pe 10 ani, un indicator al ratei dobânzii pe care guvernul o plătește pentru împrumuturile sale, cu aproximativ 100 de puncte de bază, la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022.

Leul se va devaloriza cu 20%

Analiștii JPMorgan au avertizat cu privire la o devalorizare de 15-20% a leului față de euro dacă instabilitatea se agravează după votul decisiv din al doilea tur.

Banca centrală a cheltuit probabil între 5 și 10 miliarde de euro din rezervele sale valutare în ultimele zile pentru a susține leul, pe baza estimărilor economiștilor și băncilor de investiții.

Scenariile post-electorale ale S&P includ posibilitatea unui guvern minoritar instabil, care ar încerca să avanseze cu consolidarea fiscală, sau alegeri parlamentare anticipate, care ar întârzia și mai mult reducerile bugetare.
Un al treilea scenariu, mai optimist, ia în considerare formarea unui guvern de uniune cu sprijin suficient pentru stabilizarea fiscală.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te