România se află în fața unei crize economice majore, avertizează economistul Adrian Negrescu, care prognozează un „tsunami de scumpiri” ce va afecta întreaga economie și va împinge țara spre recesiune.
Efectul Simion și Georgescu. Urmează un tsunami de creșteri de prețuri. România, în colaps financiar
Declarația vine în contextul avertismentului transmis miercuri de Comisia Europeană, care cere României să renunțe la plafonările de preț la gaze și energie electrică, considerate incompatibile cu legislația UE.
„Ne așteaptă patru valuri de scumpiri care vor duce economia în recesiune. Eliminarea plafonărilor va duce la dublarea facturilor pentru mulți consumatori și va genera o nouă spirală inflaționistă în economie”, a declarat, joi Adrian Negrescu, potrivit News.ro.
Potrivit acestuia, primul impact se va resimți începând cu 1 iulie, când populația și firmele vor plăti prețul complet al energiei electrice, în lipsa subvențiilor. Firmele, forțate să suporte costuri mai mari, vor transfera scumpirile în prețurile produselor și serviciilor.
Citește și: George Simion și Călin Georgescu, front comun la distrugerea României și destabilizarea UE și NATO
Valurile de scumpiri anunțate de Negrescu vor duce la o prăbușire totală a monedei naționale, care va crește costul importurilor, la scumpirea energiei electrice odată cu eliminarea plafonării.
De asemenea un alt efect al instabilității politice generate de George Simion și de Călin Georgescu este creșterea prețului gazelor naturale. Ultima lovitură pentru buzunarul românilor va fi majorarea taxelor, în special a TVA, previzibilă în perioada următoare.
„Ne vom consolida poziția de campioană europeană la scumpiri”, a afirmat Negrescu, precizând că efectele se vor vedea în scăderea puterii de cumpărare și în dificultățile firmelor de a opera în acest nou climat economic.
Citește și: Companiile străine, speriate de Simion. Un mare angajator din Mehedinți concediază 676 de români
Un colac otrăvit de salvare, acordul cu FMI
Negrescu susține că România ar putea fi nevoită să apeleze la un acord cu Fondul Monetar Internațional, pentru a evita o criză economică majoră.
„Efectele sunt inerente – România riscă să intre în recesiune, iar un acord cu FMI pare să devină, pe zi ce trece, colacul de salvare”, a spus economistul.
Citește și: România în colaps. Expert financiar: Președinția lui Simion ar duce la pierderea fondurilor europene
Comisia Europeană a avertizat miercuri că România are la dispoziție două luni pentru a elimina plafonarea prețurilor la gaze, în caz contrar riscând sancțiuni sau blocarea fondurilor europene nerambursabile.
„Renunțarea la banii europeni pentru a ține cu dinții de prețul la gaze ar fi o misiune sinucigașă”, avertizează Negrescu, precizând că peste 80% dintre investițiile publice sunt dependente de fonduri UE.
Măsura plafonării, introdusă în noiembrie 2021, a fost menținută de fostul guvern până în iunie 2025 pentru energie electrică și până în primăvara anului viitor pentru gaze, însă Bruxelles-ul consideră că această politică distorsionează piața și afectează libera formare a prețurilor.