Planul secret al SUA pentru Ucraina. Lista trimisă Kievului pentru a nu opri finanțarea războiului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.10.2023 - 09:23
Planul secret al SUA pentru Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Planul secret al SUA pentru Ucraina. Va continua ajutorul militar pentru Kiev sau va fi abandonat . Statele Unite au pregătit o versiune confidențială a strategiei sale pentru a ajuta Ucraina, dar în anumite condiții pe care Kievul trebuie să le respecte întocmai.

SHARE

Planul secret al SUA pentru Ucraina. Va continua ajutorul militar pentru Kiev sau va fi abandonat din cauza corupției, „o amenințare reală”.

Strategia include reforme anticorupție, deoligarhizare, dezvoltarea industriei de apărare ucrainene, tranziția armatei la standardele NATO și pregătire aprofundată a limbii engleze.

Planul secret al SUA pentru Ucraina. Va continua ajutorul militar pentru Kiev sau va fi abandonat 

Un raport obținut de Politico detaliază planurile specifice de reformare a instituțiilor ucrainene și avertizează că sprijinul occidental depinde de reducerea corupției.

Oficialii Administrației Biden sunt mult mai îngrijorați de corupția din Ucraina decât recunosc public, sugerează un document de strategie confidențial al SUA, obținut de Politico.

Versiunea „sensibilă, dar neclasificată” a planului pe termen lung al SUA prezintă numeroși pași pe care Washingtonul îi face pentru a ajuta Kievul să elimine abuzurile și să reformeze în alt mod o serie de sectoare ucrainene.

Însă corupția ar putea determina aliații occidentali să abandoneze lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei dacă Kievul nu intensifică efortul de combatere a corupției.

Documentul secret este de trei ori mai mare decât versiunea publică lansată de Departamentul de Stat.

Versiunea confidențială a Strategiei de țară (pentru Ucraina) conține mult mai multe detalii despre obiectivele SUA în Ucraina, de la privatizarea băncilor sale până la contribuția la creșterea numărului de școli în limba engleză și încurajarea armatei sale să adopte protocoalele NATO.

Multe dintre obiective sunt concepute pentru a reduce corupția.

Presa consideră că Administrația Biden vrea să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a reduce mita, deoarece este în joc ajutorul american.

Un oficial american familiarizat cu discuțiile a confirmat că administrația Biden discută cu liderii ucraineni posibilitatea de a condiționa viitoarea asistență economică de „reforme pentru a combate corupția și a face din Ucraina un loc mai atractiv pentru investițiile private”.

Lista „must to do” pentru Ucraina

Strategia de țară integrată include o listă de obiective, termene de realizare a acestora și rezultate intermediare pe care oficialii americani ar dori să le vadă. 

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat nu a spus dacă Washington a împărtășit întreaga strategie cu Guvernul ucrainean sau dacă există o versiune clasificată.

Versiunea confidențială arată obiectivele SUA, cum ar fi ajutarea la reformarea unor elemente ale aparatului de securitate națională al Ucrainei pentru a asigura o abordare descentralizată, și pentru a reduce „oportunitățile de corupție”.

Strategia SUA prevede, de asemenea, trecerea armatei ucrainene la standardele NATO.

Unul dintre cei mai așteptați pași enumerați în versiunea confidențială este acela că Ministerul Apărării al Ucrainei „înființează un corp de ofițeri și subofițeri profesionalizați cu doctrină și principii standard NATO”.

Chiar și formatul și conținutul documentelor de apărare ucrainene ar trebui „să reflecte terminologia NATO”, se spune în secțiunea confidențială a strategiei.

Unul dintre obiective include crearea unui „plan de rezistență la nivel național”. Mass-media a interpretat acest lucru ca un indiciu că ucrainenii obișnuiți ar riposta dacă Rusia ar ocupa mai mult teritoriu (cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat nu a detaliat acest aspect).

Statele Unite doresc, de asemenea, ca Ucraina să-și producă propriul echipament militar, creând o „industrie internă de apărare capabilă să susțină nevoile esențiale” și un mediu ce încurajează start-up-urile în tehnologia informației de apărare, se arată într-una dintre secțiunile confidențiale.

Deoligarhizarea, în special a sectoarelor energetice și miniere

Oficialii americani sunt, de asemenea, îngrijorați de rolul oligarhilor în economia ucraineană. Partea deschisă a strategiei afirmă: „Deoligarhizarea, în special a sectoarelor energetice și miniere, este un principiu de bază pentru reconstruirea unei Ucraine mai bune”.

Unul dintre indicatorii succesului, spune versiunea clasificată, este că Guvernul ucrainean „îmbrățișează reforme semnificative ce descentralizează controlul sectorului energetic”.

Printre obiectivele enumerate se numără asistența autorităților locale în evaluarea riscurilor de corupție și reformarea serviciilor de resurse umane.

Strategia menționează că SUA ajută Camera de Contabilitate a Ucrainei să își îmbunătățească auditul și activitatea conexe, în special, pentru a-i permite să urmărească sprijinul bugetar direct al SUA.

Partea confidențială solicită sistemului financiar al Ucrainei „să mărească creditele pentru a încuraja expansiunea afacerilor” și să reducă rolul statului în sectorul bancar.

Citește și: Congresul SUA evită „falimentul” Guvernului. Niciun nou ajutor pentru Ucraina, Biden supărat

SUA doresc, de asemenea, garanții că Ucraina nu numai că își menține orientarea vestică, ci și dezvoltă legături speciale cu Statele Unite.

Washington crede că una dintre modalitățile prin care acest lucru se va întâmpla este prin limba engleză, iar strategia prevede ca Statele Unite să ofere asistență tehnică și de altă natură Ministerului Educației din Ucraina pentru a îmbunătăți predarea limbii engleze.

Citește și: Un oficial SUA dă asigurări că Ucraina câștigă teritorii în sudul țării: "Ucraina atacă”

SUA vor prezență diplomatică extinsă la orașe precum Lvov, Odesa, Harkov și Nipru.

Mike Pyle, consilierul adjunct pentru securitate națională la Casa Albă pentru economia internațională, a trimis o scrisoare Platformei de coordonare a donatorilor cu o listă de reforme pe care Ucraina trebuie să le implementeze pentru a primi ajutor în continuare.

Ambasada SUA a declarat că într-adevăr a predat Ucrainei o „listă de reforme prioritare” pentru „integrarea în Europa”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te