ONU denunță crimele comise de „instructorii” și mercenarii ruși Wagner în Republica Centrafricană

DE Adina Mutăr | 29.06.2021 - 19:20
ONU denunță crimele comise de „instructorii” ruși în CAR/Foto: AFP
ONU denunță crimele comise de „instructorii” ruși în CAR/Foto: AFP

În ultimul său raport către Consiliul de Securitate al ONU, secretarul general, Antonio Guterres, a denunțat crime împotriva umanității comise de Forțele Armate din Repuplica Centrafricană (FACA) și de „instructorii” lor ruși , rezultând cel puțin 250 de victime.

SHARE

Acțiunile întreprinse de Forțele Armate din Repuplica Centrafricană (FACA) și de „instructorii” lor ruși poate că au învins grupurile rebele unite în Coaliției Patrioților pentru Schimbare [PCC], care voia să boicoteze alegerile prezidențiale de anul trecut, dar civilii au plătit prețul.

„Dificultatea consolidării câștigurilor militare a făcut ca instabilitatea să persiste. Când forțele naționale de apărare și forțele desfășurate bilateral și alți membri ai personalului de securitate părăsesc o zonă, grupurile armate se întorc deseori pentru a riposta împotriva civililor”, a menționat Guterres.

„Forțele desfășurate bilateral” și „alt personal de securitate” se referă la instructorii militari trimiși în Republica Centrafricană de Rusia, precum și mercenarii de la compania militară privată rusă Wagner, potrivit AFP.

În timpul ciocnirilor între forțele aflate în conflict, au fost încălcate drepturile omului, s-au întâmplat „o serie de probleme generalizate și fără precedent, care au împiedicat capacitatea MINUSCA [Misiunea Națiunilor Unite în Republica Centrafricană] de a-și îndeplini mandatul și a compromis libertatea de mișcare, punând serios viața personalului în pericol.

În detaliu, în perioada 1 februarie - 1 iunie 2021, MINUSCA a reușit să documenteze 344 „cazuri de încălcări ale drepturilor omului și încălcări ale dreptului internațional umanitar”, care au dus la 628 de victime. Aceasta reprezintă o creștere cu 28,4% a numărului de cazuri și cu 40,2% a numărului de victime comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În timp ce majoritatea acestor abuzuri au fost comise de grupuri armate, 140 au fost atribuite de ONU „agenților de securitate națională, agenților desfășurați bilateral și altor agenți de securitate”, rezultând 249 de victime.

Numărul victimelor ar putea fi mai mare, pentru că, subliniază raportul lui Guterres, „în mai multe rânduri, forțele de apărare și forțele de securitate interne au împiedicat MINUSCA să meargă să investigheze locul unde a avut loc un atac în satul Yongo”.

Un alt raport, de data aceasta al Grupului de experți al Națiunilor Unite pentru Republica Centrafricană, oferă detalii despre aceste abuzuri atribuite FACA și „instructorilor ruși” ai acestora.

„În mai multe regiuni vizitate, grupul de experți a primit mărturii confidențiale privind utilizarea excesivă a forței de către FACA și instructorii ruși”, se arată în acest document, citat în extrase de AFP.

Astfel, conform acestui raport, FACA și „instructorii ruși” ar fi comis „asasinate fără discriminare, au ocupat școli și au comis jafuri pe scară largă, inclusiv asupra organizațiilor umanitare”.

În plus, grupul de experți a primit „numeroase rapoarte despre uciderea fără discriminare a civililor neînarmați de către instructori ruși”, care, se menționează în document, se află în principal în „regiunile miniere din Republica Centrafricană”.

Citește și

Kremlinul neagă că instructorii ruși participă la crime și jafuri în Republica Cetrafricană

Asasinarea ambasadorului italian în Congo, în fieful mercenarilor ruși de la Wagner

 

În ceea ce privește numărul acestor „instructori ruși”, ar fi mult mai mare decât cel recunoscut de Moscova care, în aprilie anul trecut, a prezentat cifra de 532.

Potrivit grupului de experți ai ONU, care se bazează pe diverse surse, ar fi între 800 și 2100, dintre care unii, potrivit mai multor martori și surse din FACA, sunt rezidenți în Libia, Siria și alte țări”.


În cele din urmă, potrivit „numeroaselor mărturii”, acești „instructori” ruși nu intervin în sprijinul FACA: raportul afirmă că sunt implicați activ în lupte, „adesea în fruntea operațiunilor”.

Printre recomandările sale, grupul de experți consideră că nu este oportun, în situația actuală, să se ridice embargoul asupra armelor decretat împotriva Republicii Centrafricane. Acesta expiră la 31 iulie, iar Rusia și China se opun să fie reînnoit.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te