Asasinarea ambasadorului italian în Congo, în fieful mercenarilor ruși de la Wagner

DE Adina Mutăr | 22.02.2021 - 21:38
sursă nbcnews.com

Locul în care a fost ucis ambasadorul italian găzduiește nenumărate grupuri rebele care se luptă pentru controlul celei mai bogate zone din Africa Centrală în mine și este, totodată fieful grupurilor paramilitare rusești Wagner, Patriot și Sew Security Services.

SHARE

Ministerul de Interne congolez a acuzat luni rebelii hutu din Rwanda, ai FDLR, că se află în spatele atacului în care a fost ucis ambasadorul italian la Kinshasa.

„Un convoi al Programului alimentar mondial (WFP) a fost ținta unui atac armat al Forțelor Democratice de Eliberare din Rwanda (FDLR)” în provincia Kivu de Nord, a declarat ministerul într-un comunicat, adăugând că patru persoane au fost răpite în timpul acestui atac, dintre care una a fost găsită.

Luni, ambasadorul Italiei în Republica Democrată Congo, Luca Attanasio, împreună cu ofițerul italian Vittorio Iacovacci și soferul acestora, de origine congoleză, au fost uciși în apropiere de orașul Goma, din R.D. Congo, în ceea ce a fost descris ca o tentativă de răpire. Toți trei se aflau într-un convoi al misiunii ONU.

Ambuscada a avut loc în timp ce convoiul se deplasa dinspre Goma, capitala regiunii estice a Congo, pentru a vizita un proiect școlar al Programului alimentar mondial (WFP) în Rutshuru, a declarat agenția ONU.


Atacul, lângă Parcul Național Virunga, a început printr-o deturnare a vehiculelor ONU într-o încercare de răpire, dar apoi, un schimb de focuri cu paza parcului și militari guvernamentali s-a soldat cu uciderea ambasadorului italian, a declarat guvernatorul regiunii, Carly Nzanzu Kasivita.

„A avut loc un schimb de focuri, iar atacatorii au tras asupra gărzii de corp și a ambasadorului”, a spus guvernatorul, adăugând că ambasadorul a murit ulterior din cauza rănilor.

O unitate specială de investigație a carabinierilor se îndrepta spre Kinshasha pentru a cerceta circumstanțele în care s-a produs asasinatul și ce se urmărea prin răpirea acestuia, a raportat televiziunea de stat italiană.

Mercenarii ruși sunt în Africa cei mai mari furnizori de arme și au acorduri de cooperare pentru instruirea militarilor și a poliției cu mai mult de jumătate din națiunile africane, dar lucrând și cu milițiile rebele, fiind prezenți în Republica Centrafricană, Rwanda, Etiopia, Uganda și Zambia.

În iunie 2019, The Guardian a dezvăluit documente ale grupului Wagner ce indicau misiuni sub acoperire cu scopul de a acapara zonele bogate în mine și de a le scoate de sub controlul țărilor occidentale. În Republica Centrafricană, Congo, Rwanda, Burundi, mercenarii ruși primesc un procent din profiturile din minele de aur și diamante pe care le păzesc și nimic nu se întâmplă fără știrea acestora.

Totodată, misiunea mercenarilor este de a elimina opoziția susținută de Occident în țările africane, pentru a crește influența Rusiei, deși Kremlinul a negat că ar avea vreo legătură cu aceste grupuri paramilitare.


Un alt asasinat s-a petrecut duminică.

Seif Bamporiki, coordonatorul pentru Africa de Sud al Congresului Național Rwanda, un grup de opoziție în exil, a fost împușcat mortal în Nyanga, Africa de Sud, duminică, un alt asasinat cu implicații politice.

Bamporiki a fost scos din mașină și împușcat, iar portofelul și telefonul mobil au fost luate de cei doi asasini, care au plecat cu mașina acestuia, spun martori oculari, printre care și însoțitorul politicianului, care a reușit să scape nevătămat.

„Incidentul s-a petrecut în tabăra supraaglomerată Europa în circumstanțe neclare, ce urmează a fi investigate”, a declarat colonelul de poliție Andre Traut.

Congresul Național pentru Rwanda a fost înființat în Statele Unite la 12 decembrie 2010.

Alți politicieni rwandezi de opoziție au fost uciși sau atacați în Africa de Sud.

În 2013, politicianul de opoziție Patrick Karegeya a fost găsit mort la un hotel luxos din Johannesburg, unde se dusese la o întâlnire. El a fost unul dintre fondatorii Congresului Național din Rwanda.

Activiștii opoziției exiliați în Africa de Sud au acuzat de mult guvernul președintelui Paul Kagame, tutsi, susținut de Occident, că a ordonat atacurile împotriva liderilor săi din Africa de Sud, acuzații care au fost negate de guvern.

Tot duminică, ministrul de Interne al Libiei, Fathi Bashagha, a scăpat dintr-o tentativă de asasinat „bine planificată”, în Janzur, la vest de capitala Tripoli.


„Nu a fost un incident la întâmplare, a fost bine planificat", a spus Fathi Bashagha, ministrul care anul trecut a ordonat „contraofensivă totală” asupra rebelilor generalului Haftar.

Tentativa de asasinat a lui Bashagha vine la scurt timp după publicarea unui raport ONU ce implica firma privată americană Blackwater în tentative de asasinare ale unor lideri libieni.


Conform raportului, notoria firmă de securitate, acuzată de crime în Irak, a încercat de două ori să răstoarne Guvernul de Acord Național susținut de ONU, în 2019.

Raportul arată că Prince a trimis mercenari și arme pentru a-l sprijini pe generalul rebel Khalifa Haftar care luptă împotriva guvernului cu sediul la Tripoli.

Mercenarii au organizat echipe care să urmărească deplasările liderilor libieni în vederea asasinării celor mai proeminenți, se arată în raport.

La 5 februarie, grupurile politice rivale din Libia au convenit în timpul discuțiilor mediate de ONU la Geneva să formeze o autoritate interimară care să conducă țara până la alegerile din decembrie anul acesta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te