OMS recomandă dublarea taxelor pe alcool în Europa, în lupta împotriva cancerului

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.09.2021 - 17:36
OMS recomandă dublarea taxelor pe alcool în Europa, în lupta împotriva cancerului. / Foto: independent.co.uk

O dublare a taxelor pe alcool în Europa ar permite unui număr de 5.000 de persoane să nu moară anual, arată un studiu prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care îndeamnă la o strângere a şurubului fiscal, relatează AFP.

SHARE

Potrivit acestui studiu, publicat în revista medicală The Lancet, ”se estimează că 10.700 de cazuri noi de cancer şi 4.850 de morţi legate de (consumul de) alcool ar putea fi evitate anual în regiunea europeană a OMS, printr-o dublare a taxelor actuale pe băuturi alcoolice”, subliniază într-un comunicat OMS.

Aceste cifre reprezintă paroximativ 6% dintre cazurile noi şi dintre morţile din cauza cancerelor legate de consumul de alcool, precizează OMS Europa.

Citește și: Ghid UNSAR și BAAR, pentru asigurații City Insurance: polițele, valabile 90 de zile de la faliment

O ”creştere a texelor impuse băuturulor alcoolice este una dintre cele mai bune răpsuri” în vederea unei reduceri a numărului morţilor de cancer, cu ”un impact potenţial mare” şi cu ”rezultate pozitive în toate ţările”, consideră agenţia ONU. 

OMS consideră că nivelul actual al taxelor impuse băuturilor alcoolice rămân ”slab” în numeroase ţări din Europa, inclusiv în Uniunea Europeană (UE), unde creşterea lor ar urma să aibă unul dintre cele mai puternice impacturi.

Citește și: COVID a făcut ravagii printre lăutari și maneliști. Cum se simte Viorica de la Clejani

1,4 milioane de cazuri de cancer, legate de consumul de alcool

Rusia, Regatul Unit şi Germania sunt ţările care ar salva cel mai mare număr de vieţi prin impunerea acestei măsuri fiscale şi s-ar evita respectiv 725, 680 şi 525 de morţi, potrivit acestei modelizări.

Potrivit OMS, 1,4 milioane dintre cele 4,8 milioane de cancere înregistrate anual în Europa, dar şi 650.000 de decese au ”legătură cu ”consumul de alcool.

Între acestea, OMS estimează că 180.000 de cazuri şi 85.000 de morţi sunt cauzate în mod direct de consumul de alcool.

Numărul vieţilor salvate de o dublare a taxelor ar viza cancerul la sân (1.000 de morţi pe an) şi cancerele colorectale (1.700).

Consumul de alcool are o legătură cu şapte tipuri de cancer, şi anume la gură, la faringe, la esofag, colorectale, la ficat, la laringe şi de sân.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.