Ghid UNSAR și BAAR, pentru asigurații City Insurance: polițele, valabile 90 de zile de la faliment

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.09.2021 - 16:53
Ghid UNSAR și BAAR, pentru asigurații City Insurance: polițele, valabile 90 de zile de la faliment. / Foto: businessmirror.com.ph

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) lansează, împreună cu Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), un ghid informativ pentru asiguraţii și păgubiții City Insurance.

SHARE

"În cazul în care deţineţi o poliţă de asigurare emisă de City Insurance Poliţa dumneavoastră de asigurare rămâne în continuare valabilă, producându-şi efectele. Puteţi însă denunţa în orice moment poliţa şi să încheiaţi una nouă la un alt asigurator autorizat.

Dacă denunţaţi poliţa şi nu aţi avut daune în perioada de valabilitate de până la denunţare, pentru perioada neexpirată aveţi dreptul să va recuperaţi diferenţa de primă de la FGA - Fondul de Garantare a Asiguraţilor urmând procedura menţionată. (...).

Citește și: FOTO Tatăl lui Cabral, deținut politic în Congo, eliberat în stare gravă din închisoare

Atenţie! Poliţa dumneavoastră de asigurare rămâne valabilă, conform prevederilor legale, până cel târziu la 90 de zile după rămânerea definitiva a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Asta înseamnă că, în cazul în care valabilitatea poliţei înscrisă în documentul de asigurare depăşeste termenul menţionat anterior, nu veţi mai fi asigurat", se spune în ghidul menţionat.

Potrivit documentului, precizările menţionate sunt valabile şi pentru situaţia în care asiguratul deţine o poliţă de asigurare RCA emisă de City Insurance. Prin urmare, poate circula pe drumurile publice, iar în cazul unor controale în trafic din partea organelor abilitate, nu va fi sancţionat, poliţa RCA fiind valabilă. Pe scurt, este în continuare asigurat, desigur cu luarea în considerare a atenţionării de mai sus.

Citește și: FOTO Simona Halep și Toni Iuruc, în „săptămâna de miere”. Ce destinație au ales

"De asemenea, în cazul în care sunteţi vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale şi/sau vătămări corporale, terţul păgubit va fi despăgubit în baza acestei poliţe în limitele stabilite de Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, respectiv 450.000 lei şi prin înscriere la masa credală în cadrul procedurii de faliment care se va soluţiona în prima instanţă de Tribunalul Bucureşti, iar in faza apelului de Curtea de Apel Bucureşti", se arată în document.

Ghidul prezintă şi situaţia în care cineva este victima unui accident rutier produs de un conducător auto prin intermediul unui autovehicul asigurat printr-o poliţă RCA emisă de City Insurance.

"Dacă nu aţi avizat încă dauna la City Insurance, aveţi dreptul să o faceţi adresându-va Fondului de Garantare a Asiguraţilor cel târziu până la data denunţării poliţei RCA de către asigurat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului.

Citește și: Sofia Natalia, fetița Biancăi Drăgușanu, pe catwalk la 5 anișori. A fost atracția prezentării

Pentru încasarea indemnizaţiilor/despăgubirilor veţi putea depune o cerere de plată motivată şi însoţită de documente justificative, începând cu data publicării deciziei ASF de retragere a autorizaţiei pentru City Insurance în Monitorul Oficial şi până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitiva a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior", subliniază UNSAR şi BAAR.

Conform sursei citate, FGA are dreptul de a începe plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări (asiguraţi, beneficiari, terţe persoane păgubite) de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva City Insurance.

"Totodată, trebuie precizat şi că, în acest moment, există în dezbatere publica un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care modifica unele dintre prevederile legii actuale privind activitatea FGA (Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor) în beneficiul creditorilor de asigurări.

Una dintre cele mai importante schimbări preconizate se referă la scurtarea termenului în care FGA poate începe efectuarea plăţilor către păgubiţi, respectiv la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară de retragere a autorizaţiei de funcţionare şi constatare a existenţei indiciilor stării de insolvenţă a asiguratorului (şi nu de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva City Insurance, aşa cum este în acest moment).

De asemenea, proiectul prevede majorarea plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei şi acordarea despăgubirilor pe fiecare creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare", se menţionează în comunicatul transmis de cele două organizaţii.

Aceste prevederi propuse vizează protejarea suplimentara a păgubiţilor în cazul insolvenţei unui asigurator.

"Indiferent dacă v-aţi adresat sau nu FGA în vederea încasării despăgubirii, aveţi dreptul să formulaţi şi o cerere de admitere a creanţei (despăgubirii pretinse) în cadrul procedurii de faliment în termenele şi urmând instrucţiunile lichidatorului judiciar care va fi desemnat de Tribunalul Bucureşti. Trebuie să stiţi că, în măsura în care aţi încasat sume de la FGA, acestea vor fi deduse în cadrul procedurii de faliment din sumele pe care aţi mai fi eventual îndreptăţit să le primiţi", se mai spune în ghid.

Cele două organizaţii susţin că România este una dintre ţările din Uniunea Europeană care beneficiază de o plasă de siguranţă pentru asiguraţi în cazul falimentului unei companii de asigurări: FGA - Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Fondul, ca o soluţie de garantare în domeniul asigurărilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurator intrat în procedura de faliment. Destinaţia principală a sumelor aflate la dispoziţia FGA este plata către creditorii de asigurări a indemnizaţiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate în condiţiile legii şi a primelor datorate de asigurator pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege.

Informaţiile prezentate în acest ghid sunt cu caracter general, dar pentru soluţionarea cazurilor concrete UNSAR şi BAAR recomandă urmarea instrucţiunilor autorităţilor competente (ASF, FGA, instanţe judecătoreşti etc.) şi, eventual, apelarea la consultanţă de specialitate. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te