Nu doar în România sunt anulate zborurile. Mii de călători au rămas fără avion în Paris

DE Bianca Iosef | Actualizat: 16.09.2022 - 18:10
Zboruri anulate în Paris- Foto: PEXLE PHOTOS/Oleksandr Pidvalnyi

Zborurile cu avionul în Europa înregistrau vineri întârzieri mai mari decât de obicei în condiţiile în care o grevă a controlorilor de trafic aerian din Franţa a forţat companiile aeriene să anuleze jumătate dintre zborurile din Paris.

SHARE

În mod preventiv, Autoritatea aeronautică civilă din Franţa (DGAC) a cerut încă de marţi companiilor aeriene să renunţe la jumătate din zborurile programate pentru ziua de vineri, ceea ce înseamnă că au fost anulate aproximativ 1.000 de zboruri cu plecarea sau sosirea pe teritoriul francez.

Însă, greva a avut repercusiuni asupra întregului trafic aerian european. Potrivit Eurocontrol, organismul care monitorizează traficul aerian al Europei, în jurul orei 10:24 GMT, întârzierile cumulate la toate zborurile depăşeau 560.000 de minute, faţă de 148.000 de minute cumulate pentru întreaga zi de vineri, 9 septembrie. Eurocontrol a calculat că aceste întârzieri, de 25 de minute în medie pentru fiecare zbor, sunt imputabile în proporţie de 86% grevei controlorilor de trafic aerian din Franţa.

Citește și: VIDEO Silueta actriței Audrey Hepburn este „rezultatul” foametei din al Doilea Război Mondial

"Este inexplicabil ca planurile de călătorie a mii de cetăţeni/vizitatori europeni să fie perturbate în mod incorect de încă o grevă a controlorilor de trafic aerian din Franţa", a reacţionat compania aeriană irlandeză Ryanair.

Citește și: Realizați venituri extrasalariale, nu scăpați de datoriile la ANAF nici după deces. Se moștenesc

Protestul a fost lansat de SNCTA (Sindicatul naţional al controlorilor de trafic aerian din Franţa) pentru a cere majorarea salariilor în funcţie de nivelul actual al inflaţiei dar şi accelerarea recrutării de noi controlori de trafic.

Compania Ryanair a informat că planurile de călătorie pentru 80.000 de pasageri au fost afectate după ce a fost nevoită să anuleze 420 de zboruri, care urmau să treacă pe deasupra Franţei.

Conformându-se solicitărilor venite de la DGAC, transportatorul aerian francez Air France a anulat 400 din cele 800 de zboruri prevăzute pentru ziua de vineri, adică 55% din zborurile pe distanţe medii şi scurte şi 10% din zborurile pe distanţe lungi.

Compania aeriană low-cost EasyJet a anulat şi ea 76 de zboruri din cauza grevei controlorilor de trafic aerian din Franţa.

O serie de mari aeroporturi din ţările vecine Franţei au resimţit şi ele impactul grevei, operatorul aeroportuar spaniol AENA precizând că greva a impus anularea a 65 de zboruri.

SNCTA a anunţat că a depus deja preavizul pentru o a doua grevă de protest, care ar urma să se desfăşoare începând de miercuri 28 septembrie şi până vineri, 30 septembrie, inclusiv.

În ultimele luni, mai multe greve în industria transportului aerian, atât din partea personalului de la sol cât şi din partea personalului de cabină, care vor ca salariile lor să fie ajustate în contextul inflaţiei ridicate, au provocat perturbări severe traficului aerian în Europa, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te