Ministrul de Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse a fost tras pe linie moartă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.06.2022 - 12:36
Hilarion Alfeev a fost numit Mitropolit al Budapestei și al Ungariei/ Foto: ©Viaceslav Lopatin

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei din 2009, a fost demis de Sinodul Rusiei, a scris Orthodox Times.

SHARE

Mâna dreaptă a Patriarhului Kiril pe probleme externe a avut, în ultimele săptămâni, poziții diferite în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Invazia a deranjat echilibrul în Biserica Ortodoxă Rusă, patriarhul Kirill fiind de partea președintelui rus Vladimir Putin. „În această nouă situație, Mitropolitul Ilarion s-a distanțat de declarațiile lui Kirill, fie pentru că avea mandat de la Patriarh să arate această deschidere – dar apoi a mers prea departe – fie pentru că și-a asumat el însuși această funcție”, analizează Carol Saba, specialist în Ortodoxie și avocat la Baroul Paris.

Potrivit acestuia, această marginalizare nu înseamnă că Hilarion nu va juca un rol important în Biserica Ortodoxă Rusă în viitor.

Ilarion a fost numit Mitropolit al Budapestei și al Ungariei, teritoriu pe care îl cunoaște bine pentru că i-a fost administrator în anii 2000. Între 1 și 3 iunie, Hilarion a vizitat Ungaria și s-a întâlnit cu cardinalul arhiepiscop Peter Erdö al Budapestei.

Citește și: 

VIDEO Zelenski: Ambițiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varșovia la Sofia. România, vizată

VIDEO Macron la Chișinău: Franţa va juca un rol important în inegrarea Moldovei în UE

Școlit la Oxford, Hilarion a fost unul dintre marii arhitecți ai deschiderii Bisericii Ortodoxe Ruse din ultimii ani, înainte de invazia rusă a Ucrainei. Implicat în dialogul inter-religios, el s-a remarcat și în apropierea dintre Moscova și Roma, manifestată în special prin întâlnirea istorică a Papei Francisc și Kirill din Cuba în 2016.

Pe 22 decembrie 2021, el a fost primit pentru a treia oară de Papa Francisc, pentru a negocia o a doua întâlnire între Patriarhul Moscovei și Episcopul Romei.

Hilarion și Benedict al XVI-lea au avut și ei o relație, datorită dragostei lor comune pentru muzică. Hilarion este compozitor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.