Atacatorul din Noua Zeelandă a fost de două ori în România

DE Mircea Marian | Actualizat: 15.03.2019 - 22:08
Unul din atacatorii moscheilor din Noua Zeelanda s-a filmat în timpul acțiunii Foto: Facebook

Bilanţul victimelor atacurilor de la cele două moschei din orașul Christchurch (Noua Zeelandă) a crescut la 49. 41 dintre ele provin de la moscheea al Noor, a anunţat poliţia. 20 de persoane au fost rănite în atacuri.

SHARE

UPDATE 2. Autorul atacului armat din Noua Zeelandă a vizitat de două ori România, scrie în exclusivitate obervator.tv. Prima vizzită a fost în 2016, iar ultima oară când Brenton Tarrant a venit în țara noastră a fost la sfârșitul lui 2018.

Pe pagina lui de Facebook a postat numeroase imagini și înregistrări video din țara noastră, precum și mai multe postări în limba română. Fotografiile postate de el erau de la Castelul Peleş, Castelul Huniazilor, Mănăstirea Voroneţ şi alte mănăstiri din Moldova, imagini din Timişoara, Sibiu, precum şi alte locaţii istorice din România.

O înregistrare video de 1 minut şi 22 de secunde surprinde o paradă militară, de 1 decembrie, filmată în Bucureşti.

------------------------

UPDATE 1. Brenton Tarrant, autorul atacului din Noua Zeelandă, și-a scris pe încărcătoarele armelor numele unor figuri istorice, considerate simboluri ale luptei împotriva musulmanilor. Printre aceștia se numără domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare şi cel al Țării Românești, Şerban Cantacuzino.
--------------------------

Atacatorul de la moscheea Masjid al Noor este australianul Brenton Tarrant (28 de ani), care a și fost pus sub acuzare pentru crimă. El a publicat un „manifest” de 74 de pagini, intitulat „Marea Înlocuire”, care se axează pe teoria potrivit căreia populaţia creştină europeană este înlocuită de populații provenite din Orientul Mijlociu și Africa Subsahariană, care migrează masiv și înregistrează o creștere demografică substanțială.

”Marea Înlocuire”

Tarrant descrie motivele atacului, afirmând că victimele erau ”un mare grup de invadatori” care ”încearcă să ocupe pământurile popoarelor mele mei şi să înlocuiască etnic poporul meu”.

El se descrie drept ”un bărbat alb obişnuit, de 28 de ani, născut în Australia, într-o familie din clasa muncitoare, cu venituri mici”.

”Părinţii mei sunt de origine scoţiană, irlandeză şi engleză. Am avut o copilărie obişnuită, fără mari probleme. Nu m-a interesat prea mult învăţătura în anii de şcoală, obţineam cu greu note de trecere. Sunt doar un bărbat alb obişnuit, dintr-o familie obişnuită. Care a decis să ia poziţie pentru a asigura un viitor pentru poporul meu”, spune el.

El se descrie ca „o persoană privată şi mai mult introvertită” şi recunoaşte că este rasist, adăugând că este un „eco-fascist de felul lui”.

Tarrant mai spune că momentele cheie ale radicalizării sale au fost înfrângerea liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, la prezidenţialele din 2017, şi un atac cu camionul, soldat cu cinci victime, la Stockholm, în aprilie 2017.

Tarrant mai afirmă că Noua Zeelandă nu a fost ţinta iniţială pentru acest atac şi că a venit în ţară doar temporar pentru a plănui atacul şi a se antrena: ”Am început să plănuiesc un atac cam cu doi ani înainte şi un atac în Christchurch cu trei luni înainte”, scrie el.

Atacatorul precizează că este un susținător al Brexit-ului. ”Adevărul este că, în ele din urmă, oamenii trebuie să recunoască faptul că nu a avut nimic de-a face cu economia. Că a însemnat că poporul britanic respinge imigraţia în masă, dezrădăcinarea culturală şi globalismul, şi ăsta e un lucru măreţ şi minunat”.

Întrebat dacă este și un susținător al preşedintelui american Donald Trump, el răspunde: ”Ca un simbol al identităţii albe reînnoite şi scopului comun? Sigur. Ca politician şi lider? Dumnezeule, nu”.

Tânărul mai susţine că persoana din istorie cu care se identifică cel mai mult este Oswald Moseley, politician britanic interbelic, liderul Uniunii Britanice a Fasciştilor. De altfel, arhiva unei pagini de Facebook despre care se crede că îi aparţine lui Tarrant conţinea zeci de postări în ultima săptămână despre multiculturalism în Europa, cu câteva referiri directe la Marea Britanie, şi înregistrări de pe Youtube ale unor discursuri ţinute de Moseley. 

„Îi susţin pe cei care iau atitudine împotriva genocidului etnic şi cultural. Luca Traini, Anders Breivik, Dylan Roof, Anton Lundin Pettersson, Darren Osbourne etc.”, mai precizează manifestul.

Comisarul de poliţie Mike Bush a anunţat că au fost reţinuţi trei bărbaţi şi o femeie. ”Este cel mai grav atac armat din istoria ţării”, a spus Bush, citat de Reuters. El a precizat că alte două persoane înarmate au fost arestate la faţa locului şi sunt investigate. A patra persoană arestată ar putea să nu aibă legătură cu atacul.

În momentul incidentului armat, moscheea Masjid al Noor, de pe Deans Avenue, era plină de credincioşi, printre care şi membrii echipei naţionale de cricket a Bangladeshului, care au scăpat nevătămaţi.

Un martor a povestit pe site-ul de ştiri Stuff.co.nz că se pregătea să se roage când a auzit focuri de armă. În timp ce fugea, şi-a văzut soţia, care murise în faţa moscheii. Un alt bărbat a declarat că a văzut trupuri peste tot, iar un al treilea martor a explicat pentru Radio New Zealand că a auzit focuri de armă şi a văzut patru persoane căzute la pământ, „cu sânge peste tot".

Potrivit unor informaţii neconfirmate, atacatorul purta haine militare.

Comisarul Bush a explicat că toate şcolile din oraş au fost închise. Şi clădirile publice precum biblioteca centrală au fost închise.

„Poliţia le cere tuturor persoanelor aflate în centrul oraşului Christchurch să nu iasă pe străzi şi să semnaleze orice fel de comportament suspect", a insistat el.

Atacatorul s-a filmat

Twitter a închis un cont de utilizator cu numele Brenton Tarrant. 

Comisarul de poliţiie Mike Bush s-a declarat îngrijorat că filmarea se regăseşte pe reţelele sociale şi a precizat că poliţia face demersuri pentru ca aceasta să fie ştearsă. „Nu ar trebui să fie în spaţiul public”, a spus el.

Premierul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a declarat vineri, după atacurile armate din Christchurch, că "aceasta este una dintre cele mai întunecate zile ale Noii Zeelande".

„Este o violenţă fără precedent în Noua Zeelandă. Nu este loc pentru o astfel de violenţă extremă în Noua Zeelandă", a spus Ardern. "Gândurile mele sunt cu Christchurch", a adăugat ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te