Noua „găselniță” a lui Putin: Ucraina trebuie să se închine la Biserica Ortodoxă rusă.
Ministrul rus de Externe a declarat că garantarea îndeplinirii acestor obiective este poziția Rusiei cu privire la o soluționare echitabilă a conflictului din Ucraina, despre care a susținut că a fost „creat de Occident”.
„Aș dori să asigur pe toți cei prezenți că Rusia nu va lăsa poporul ortodox din Ucraina în necazuri și se va asigura că drepturile lor legale sunt respectate și că ortodoxia canonică își recapătă locul central în viața spirituală a oamenilor de pe pământurile ucrainene”, a declarat Serghei Lavrov.
Noua „găselniță” a lui Putin: Ucraina trebuie să se închine la Biserica Ortodoxă rusă
Exprimând că această poziție a fost reafirmată de președintele Vladimir Putin în convorbirea telefonică de peste două ore cu președintele american Donald Trump, luni, Lavrov a spus că statul rus, precum și Ministerul de Externe, își vor continua unirea eforturilor pe arena internațională cu Biserica Ortodoxă Rusă.
Lavrov a acuzat Occidentul că ignoră „numeroase crime” în diferite părți ale lumii, susținând că o face „cu ușurință” dacă „aceste crime nu împiedică Occidentul să-și promoveze agenda globală pentru a se agăța de dominația sa evazivă și a continua să încerce să trăiască pe seama altora”.
Citește și: Trump amenință că „se retrage” din negocierile dintre Rusia și Ucraina: „Voi face un pas înapoi”
El a acuzat Ucraina că „extermină tot ce este în vreun fel legat de Rusia” din 2014, adăugând că Kievul „nu lasă nici ortodoxia canonică în pace”.
Lavrov se plânge de persecuția Bisericii Ortodoxe ruse în Ucraina
„Un exemplu tragic și, în același timp, clar al naturii sale mizantrope este persecuția pe termen lung a celei mai mari confesiuni a țării, Biserica Ortodoxă Ucraineană (a Patriarhiei Moscovei), pe care autoritățile înrădăcinate la Kiev au adus-o în pragul lichidării legale”, a acuzat Lavrov.
Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (BUO) s-a separat de Moscova în mai 2022, în urma binecuvântării pe care Patriarhul rus Kirill a dat-o pentru războiul din Ucraina, care a început în februarie același an.
Citește și: Conversație decisivă Trump-Putin. Rusul vrea o parte din Odesa, americanul amenință că-i ia Crimeea
În august 2024, Ucraina a semnat o lege privind interzicerea organizațiilor religioase legate de Rusia, iar președintele Volodimir Zelenski a numit legislația „o lege despre independența noastră spirituală”.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că adoptarea legii semnalează „distrugerea de la rădăcină a adevăratei ortodoxii”, acuzând Ucraina că încearcă să creeze o „biserică falsă” pentru a înlocui Biserica Ortodoxă Ucrainică.
Pentru analiști, această nouă „cerere” a lui Putin este încă o dovadă că nu este dispus să conlucreze pentru pace în Ucraina.