Conversație decisivă Trump-Putin. Rusul vrea o parte din Odesa, americanul amenință că-i ia Crimeea

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.05.2025 - 22:02
Conversație decisivă Trump-Putin. Rusul vrea o parte din Odesa, americanul amenință că-i ia Crimeea - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Conversație decisivă Trump-Putin. Rusul vrea o parte din Odesa, americanul amenință că-i ia Crimeea - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Drona Măgura a Ucrainei, atac în Marea Neagră - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Drona Măgura a Ucrainei, atac în Marea Neagră - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Conversație decisivă Trump-Putin. Rusul vrea o parte din Odesa, americanul amenință că-i ia Crimeea. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a declarat că Trump și Putin vor avea o convorbire telefonică și că „Rusia își va atinge obiectivele în războiul împotriva Ucrainei.

SHARE

Update 21.00

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat , după o convorbire telefonică mult așteptată cu președintele rus Vladimir Putin, că totul „a decurs foarte bine” și că Moscova și Kievul urmează să înceapă „imediat” negocierile privind un armistițiu.

Trump a descris convorbirea sa de două ore cu Putin ca fiind „excelentă”, spunând că Moscova dorește să desfășoare comerț „la scară largă” cu SUA după încheierea războiului.

El a descris potențialul relațiilor comerciale dintre SUA și Rusia ca fiind „nelimitat”, adăugând că Ucraina „poate fi un mare beneficiar în domeniul comerțului, în procesul de reconstrucție a țării sale”.

„Rusia și Ucraina vor începe imediat negocierile pentru un armistițiu și, mai important, pentru SFÂRȘITUL RĂZBOIULUI. Condițiile pentru aceasta vor fi negociate între cele două părți, așa cum este posibil doar pentru că ele cunosc detalii despre o negociere de care nimeni altcineva nu ar fi la curent”, a spus Trump într-o postare pe rețelele de socializare.

Trump a declarat că i-a informat pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe președintele francez, Emmanuel Macron și pe alți oficiali europeni despre detaliile conversației sale cu Putin la scurt timp după încheierea acesteia.

La rândul său, Putin a declarat că un armistițiu cu Ucraina este posibil odată ce se va ajunge la „acorduri relevante”, iar atât Rusia, cât și Ucraina trebuie să găsească compromisuri reciproc acceptabile.

„Am convenit cu președintele SUA că Rusia va propune și este gata să colaboreze cu partea ucraineană la un memorandum privind un posibil viitor tratat de pace, definind o serie de poziții, cum ar fi principiile de soluționare, calendarul unui posibil acord de pace, inclusiv un posibil armistițiu pentru o anumită perioadă, dacă se vor ajunge la anumite acorduri”, a spus el.

Însă Putin a declarat din nou că, „pentru Rusia, principalul obiectiv este eliminarea cauzelor crizei”, ceea ce înseamnă implicit și schimbarea liderului de la Kiev.

Semnale tensionante SUA - Rusia

Conversație decisivă Trump-Putin. Rusul vrea o parte din Odesa, americanul amenință că-i ia Crimeea.

Semnalele înaintea convorbirii sunt foarte tensionate. Presa pro-Kremlin vorbește de o cerință „sensibilă” a lui Putin pentru a se așeza la masa negocierilor, despre care vicepreședintele american JD Vance a răspuns aluziv că „SUA nu pot da Rusiei ceea ce nu a cucerit încă”.

Iar Trump a declarat într-un interviu la Fox News că, dacă Putin refuză demersul SUA pentru pace, îi va da Ucrainei „ceea ce nici nu spera”.

Conversație decisivă Trump-Putin. Rusul vrea o parte din Odesa, americanul amenință că-i ia Crimeea

Presa rusă, canalele Telegram, scriu că fără Odesa, „operațiunea specială” a Rusiei în Ucraina nu se poate încheia.

Și tocmai acum, o politiciană din Republica Moldova, cere ca partea de sud a regiunii Odessa din să fie retrocedată țării sale, invocând lipsa unui tratat ratificat ca bază pentru revendicarea sa.

Victoria Furtuna, președinta partidului Moldova Mare, susținut de gruparea prorusă Șor, a declarat că în prezent nu există niciun tratat internațional ratificat de Moldova care să recunoască pierderea Bugeacului, iar în conformitate cu principiul autodeterminării și dreptul la integritate teritorială, Moldova are motive să revizuiască granițele țării.

Bugeacul este o regiune istorică între gurile Dunării și Nistrului, nu departe de Insula Șerpilor, pe care Putin a pierdut-o, dar o vrea înapoi. 

„Suntem paralizați de granițele trasate. Am fost privați de accesul la mare prin Bugeac. Știu cum să îl redau Bugeacului astăzi, iar acest lucru este mai relevant ca niciodată”, a spus politiciana susținută de gruparea prorusă Șor.

Avioanele-spion ale SUA se întorc la Marea Neagră

Avionul american RQ-4B s-a întors în Marea Neagră, iar armata rusă se teme că acest lucru indică pregătiri pentru noi atacuri asupra Crimeei. 

Serviciul de Securitate al Ucrainei a desfășurat cu succes o operațiune specială, în timpul căreia au fost atacate ținte de pe platformele de foraj de gaze capturate din Marea Neagră.

Operațiunea, efectuată de Direcția Principală 13 a Departamentului de Contrainformații Militare al Serviciului de Securitate al Ucrainei, a fost realizată folosind atât drone navale, cât și aeriene.

Mai întâi, o dronă a fost folosită pentru a ataca ținte inamice, distrugând cu succes radarul Neva, care era folosit de forțele rusești pentru a monitoriza situația aeriană și de suprafață. Raza de detecție instrumentală a radarului este de 45 km.

În plus, au fost distruse spații de depozitare și un bloc de locuit de pe platformă.

„În cadrul unei singure operațiuni speciale, specialiștii SSU au folosit două tipuri de drone, ceea ce a demonstrat eficacitatea lucrului în tandem. I-am reamintit încă o dată inamicului că niciun gunoi rusesc nu are ce căuta în Marea Neagră”, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei, potrivit Militarnyi.

Ce o să facă Trump?

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat pe rețeaua sa de socializare în urmă cu câteva zile că va purta o conversație telefonică cu liderul rus, Vladimir Putin, pe 19 mai.

Această informație a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a menționat că va fi „o conversație importantă, după cele de la Istanbul”.

Citește și: Negocieri de pace de fațadă. Putin va continua războiul din Ucraina. Miza: 5.000.000 de ruși

Trump este deschis la o întâlnire cu Putin, dar trebuie să așteptăm rezultatele conversației lor telefonice de astăzi, - Casa Albă

Potrivit lui Peskov, Rusia își va atinge obiectivele în războiul împotriva Ucrainei, dar „preferă o cale politico-diplomatică”.

Administrația americană a mai declarat că, după discuția cu Putin, președintele îl va suna pe Zelenski.

Citește și: Deja Donald Trump pare că îşi pierde răbdarea cu Rusia, "dar în direcţia corectă". Cine spune asta?

Și Putin, și Zelenski, se tem că Trump va lua decizii radicale după discuția de azi. Ori cedează în fața lui Putin și-i mai satisface o cerere, ori îl presează, iar trimiterea dronei americane, urmată de atacul ucrainenilor este o formă de presiune.

La rândul său, vicepreședintele american Vance a declarat că Putin „nu pare să înțeleagă pe deplin cum să iasă din război”.

Vance, care a declarat anterior că medierea SUA nu poate da Rusiei ceea ce nu a cucerit, a menționat că, dacă Rusia nu dorește să participe la soluționarea războiului, SUA vor trebui să spună că „acesta nu este războiul nostru”.

Următoarea rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina va avea loc săptămâna aceasta, posibil prin video, a relatat presa rusă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te