Nebunia dictatorilor. Jurnalistul Roman Protasevici din Belarus poate fi condamnat la moarte

DE Adina Mutăr | 24.05.2021 - 19:51
Roman Protasevici poate fi condamnat la moarte în Belarus/Foto: AFP

Jurnalistul Roman Protasevici din Belarus, reținut la Minsk după ce zborul Ryanair în care se afla a fost deturnat de ofițeri KGB, poate fi condamnat la moarte, fiind acuzat de „activități teroriste”.

SHARE

Roman și-a început activismul digital în adolescență. A fost arestat în 2012, în vârstă de doar 17 ani, pentru că era liderul a două grupuri pe site-ul de rețele sociale Vkontakte din Rusia împotriva președintelui Alexander Lukașenko.

Unul se numea „Ne-am săturat de acest Lukașenko” - fostul manager de fermă colectivă care a condus Belarusul din 1994, un an înainte de a se naște Protasevici.

„M-au lovit în rinichi și în ficat”, a povestit atunci Protasevici.

„Am urinat sânge timp de trei zile după aceea. M-au amenințat că îmi vor pune în cârcă crime nerezolvate".

În timpul interogatoriului, a spus el, ofițerii de la serviciul de securitate al Belarusului, numit în continuare KGB ca în vremurile sovietice, îi cereau parolele grupurilor online.

Ulterior, a lucrat ca fotograf pentru mass-media din Belarus și a primit o bursă de jurnalism Vaclav Havel 2017-2018 - un premiu pentru jurnaliști independenți aspiranți, numit după regretatul disident ceh devenit președinte.

Protasevici a părăsit Belarusul în 2019, după ce a început să lucreze pentru canalul de opoziție Nexta, extrem de influent.

Ulterior a devenit redactor-șef al Nexta, ce are în prezent peste 1,2 milioane de abonați.

Nexta a avut un rol în organizarea protestelor anti-Lukașenko.

Citește și 

Zborurile comerciale mai sunt sigure? UE și NATO, în șoc după ce Belarus a deturnat o cursă Ryanair

Ce este Nexta, canalul care l-a făcut pe Lukașenko să deturneze un avion

 

Trăind între Polonia și Lituania, ambele reședințe pentru exilații din Belarus, a devenit editorul canalului BGM - un acronim în limba rusă care înseamnă „Belarusul inteligent” - care are 260.000 de abonați.

Iubita tânărului de 26 de ani, Sofia Sapega, care a fost reținută alături de el, este studentă la Drept la Universitatea Europeană de Științe (EHU) din Vilnius.

Protasevici a acoperit campania electorală la alegerile prezidențiale din 2020.

Proteste în masă fără precedent au izbucnit după ce Lukașenko și-a declarat victoria, autoritățile intervenind violent.

Belarus a emis un mandat de arestare pe numele lui Protasevici în noiembrie 2020 în legătură cu munca sa pentru Nexta, declarând că este „implicat în activități teroriste”.


Activitățile de terorism pot fi condamnate la pedeapsa cu moartea în Belarus, țară care încă aplică pedeapsa capitală.

După ce avionul a fost deviat duminică spre Minsk, pasagerii l-au auzit spunând că „se confruntă cu pedeapsa cu moartea”.


Într-o conferință de presă la Moscova, în urma unei întâlniri cu omologul său grec Nikos Dendias, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat că un cetățean rus îl însoțea pe jurnalistul reținut (prietena lui) și a solicitat acces consular.

Însă nu a condamnat acțiunea dictatorului Lukașenco, susținând că incidentul ar trebui evaluat pe baza tuturor informațiilor disponibile.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.