NASA: Fragmentul care se va prăbuşi pe Lună nu aparţine unei rachete SpaceX, ci uneia chineze

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.02.2022 - 18:28
NASA: Fragmentul care se va prăbuşi pe Lună nu aparţine unei rachete SpaceX, ci uneia chineze. / Foto: engadget.com

Specialiștii NASA au anunțat că au greșit. Fragmentul care se va prăbuşi pe Lună în martie nu aparţine unei rachete SpaceX, ci uneia chineze.

SHARE

Anunţul potrivit căruia cea de-a doua treaptă a unei rachete spaţiale din gama Falcon 9 urmează să se prăbuşească la începutul lunii martie pe suprafaţa selenară după ce a rătăcit mai mulţi ani prin spaţiu a stârnit vâlvă la începutul lunii ianuarie, însă astronomii au identificat greşit obiectul, informează AFP.

Un fragment dintr-o rachetă se va prăbuşi într-adevăr pe Lună în data de 4 martie, dar în contradicţie cu anunţul anterior, nu este vorba despre o rachetă a companiei americane, ci mai probabil de un lansator chinez, susţin în prezent experţii.

Citește și: Rabla Plus 2022: Bugetul pentru firme, epuizat într-o săptămână. 50%, la persoane fizice

Potrivit celor mai noi informaţii, este vorba despre treapta unei rachete din gama Long March, lansată în 2014 în cadrul misiunii Chang'e 5-T1, parte din programul de explorare lunară al agenţiei spaţiale chineze.

Anunţul surprinzător a fost făcut de astronomul Bill Gray, primul care a identificat viitorul impact şi care şi-a recunoscut în acest weekend eroarea.

Această ''eroare făcută cu bună credinţă'' subliniază ''problema pe care o pune lipsa unei monitorizări adecvate a unor astfel de obiecte în spaţiul îndepărtat'', a estimat la rândul său pe Twitter astronomul Jonathan McDowell, care pledează pentru reglementarea viitoare a deşeurilor spaţiale.

Citește și: Petreceri cu avatar-uri dezbrăcate și sex în grup, pe Roblox, platforma de jocuri preferată de copii

Obiectul în cauză a fost în realitate identificat greşit în urmă cu câţiva ani, când a fost observat pentru prima dată, a explicat Bill Gray, creatorul unui program informatic ce permite calcularea traiectoriilor asteroizilor şi altor obiecte spaţiale şi care este utilizat în cadrul programelor de observaţii finanţate de NASA.

''Obiectul avea strălucirea anticipată, a apărut la momentul anticipat şi se deplasa pe o orbită coerentă'', a mai spus el. Privind ''retrospectiv însă, ar fi trebuit să observ anumite lucruri ciudate în ceea ce priveşte orbita'', a recunoscut acesta.

Astronomul declară că acum este ''convins'' că obiectul cu pricina ''este în realitate treapta unei rachete din cadrul misiunii Chang'e 5-T1''.

Această misiune-test urma să pregătească misiunea ulterioară Chang'e 5, care a permis aducerea pe Terra a unor eşantioane selenare.

Citește și: FOTO Naomi Campbell, alături de fiica ei în vârstă de nouă luni, pe coperta revistei Vogue UK

Clarificarea acestei erori a avut loc în urma unui e-mail trimis de un angajat de la NASA, a precizat Bill Gray.

Agenţia spaţială americană anunţase la sfârşitul lunii ianuarie că va încerca să observe craterul ce se va forma în urma exploziei acestui obiect, graţie sondei sale aflate în prezent pe orbita Lunii, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

NASA a calificat evenimentul drept o ''oportunitate de cercetare palpitantă''. Studiul craterului format ar putea de fapt impulsiona selenologia, studiul ştiinţific al Lunii.

Au mai existat fragmente din rachete spaţiale prăbuşite pe Lună în scopuri ştiinţifice în trecut, însă de data aceasta este vorba despre detectarea primei coliziuni neintenţionate. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te