Ungaria nu va accepta ”standarde duble unde cerinţele clare şi obiective înscrise în acte sunt înlocuite de criterii subiective”, a declarat Szijjarto la Sofia la o conferinţă de presă comună cu omologul său bulgar Nikolai Milkov. Bulgaria îndeplineşte criteriile, aşadar merită să fie membră a spaţiului Schengen, a adăugat ministrul ungar.
Citește și: Boala misterioasă care i-a pus lui Mircea Geoană viața în pericol. Vom afla despre ea din biografie
”Din cauza abordării pro-migraţie a Bruxellesului, ţările central-europene trebuie să facă mari eforturi pentru a opri migraţia ilegală”, iar Bulgaria şi Ungaria au făcut amândouă ”eforturi peste capacităţile lor” construind garduri la graniţe şi folosind ”resurse umane enorme” pentru a opri migraţia ilegală, a remarcat Szijjarto.
Aprovizionarea Ungariei cu gaz natural este sigură datorită unor ţări de tranzit de încredere precum Bulgaria, ţară prin care Ungaria a primit anul trecut 4,8 miliarde de metri cubi de gaz, a mai spus ministrul ungar la conferinţa de presă.
Potrivit acestuia, având în vedere dubla ameninţare a războiului din Ucraina şi a presiunii migraţiei dinspre sud, cooperarea firească între Budapesta şi Sofia devine şi mai valoroasă.
Citește și: Clotilde Armand, gest de solidaritate: 100 de generatoare electrice donate locuitorilor din Ucraina
La capitolul energetic, a continuat Peter Szijjarto, obiectivul strategic este accesarea de noi resurse financiare pentru proiecte cum ar fi dezvoltarea infrastructurii în vederea creşterii rolului gazului azer în regiune.
”Aceasta este o chestiune europeană. Cred că noi, central-europenii, suntem îndreptăţiţi să aşteptăm din partea Uniunii Europene să sprijine construcţia de conducte şi dezvoltarea infrastructurii în vederea securizării unor viitoare livrări de gaze pentru Europa Centrală”, a apreciat şeful diplomaţiei ungare.