De-a lungul graniței de la vest de orașul Grodno, migranții, care au venit cu viză de 30 de zile din Irbil, Irak, au părăsit taberele pe care le-au construit în zona împădurită din punctul de trecere Bruzgi-Kuznitsa.
Frontiera de Stat din Belarus a declarat că noi grupuri s-au alăturat migranților în așteptare, adăugând că la graniță se aflau 2.100 de persoane care caută să intre în Polonia.
Migranții sunt disperați pentru că și-au vândut posesiunile din Irak, agenții de „turism” asigurându-i că vor ajunge în Europa prin Belarus, călătorie care a costat în jur de 5.000 - 10.000 de dolari de persoană.
Citește și
Șeful forțelor armate britanice: Există riscul izbucnirii unui război între Occident și Rusia
NATO avertizează Rusia cu privire la orice acțiune agresivă la frontieră cu Ucraina
UE acuză regimul din Belarus că „folosește migrația ilegală ca instrument” și „încearcă să destabilizeze UE” prin trimiterea de migranți la granițele țărilor UE cu Polonia, Lituania și Letonia.
Autoritățile poloneze au anunțat că nu vor permite migranților să intre în țară și îi vor trimite înapoi în Belarus pe cei care au reușit să intre, în timp ce Belarus acuză Polonia că nu oferă un tratament uman persoanelor care doresc să migreze în Europa.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut statelor membre UE să aprobe un regim extins de sancțiuni împotriva oficialilor din Belarus pe fondul crizei la frontieră.
Potrivit ultimelor cifre ale UE, 7.935 de persoane au încercat să intre în bloc prin granița dintre Belarus și UE în 2021, în creștere semnificativă față de doar 150 de anul trecut.
Autoritățile poloneze au întărit luni protecția frontierei și au mobilizat peste 12.000 de militari după ce un grup mare de migranți a început să mărșăluiască spre granița țării cu Belarus însoțiți de armata belarusă.