Câte zile rezistă un avocado tăiat și cum să știi sigur că este încă proaspăt pentru consum


Câte zile rezistă un avocado tăiat și cum să știi sigur că este încă proaspăt pentru consum. Experții afirmă că un avocado copt poate fi consumat în siguranță până la două zile după ce a fost tăiat.
Avocado este un fruct sănătos, sățios, cu o pulpă cremoasă care a cucerit în ultimii ani bucătăria modernă.
Pe lângă gustul desebit și aroma plăcută, fructul se integrează foarte bine în diverse rețete.
Câte zile rezistă un avocado tăiat și cum să știi sigur că este încă proaspăt pentru consum
Experții în gastronomie spun că dacă ai tăiat un avocado și observi că își schimbă culoarea, nu trebuie să îl arunci imediat.
Fructul poate fi consumat în siguranță până la două zile.
Bucătarii spun că, dacă observi că fructul se închide la culoare, nu este un semn că s-a stricat, ci o reacție chimică normală care apare atunci când pulpa intră în contact cu aerul.
Citește și: Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor la tineri
Totuși, trebuie să fii atent ca după ce îl tai, textura cremoasă să nu se râncezească și să lase un gust amar, deoarece riști să te îmbolnăvești.
„Dacă îl lași să meargă prea departe — vorbesc despre zile — poți simți un gust cam rânced”, a declarat Matthew Fatino, expert în culturi subtropicale de la Universitatea din California , într-un interviu pentru LiveScience.
Mai multe fructe de avocado și un fruct cu zâmbure - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Citește și: Dieta cu care ești sănătos tun la pensie. Cercetătorii spun că e arma secretă pentru o viață lungă
Procesul de rumenire este oxidarea
Potrivit specialiștilor, procesul de rumenire al fructului de avocado este pur și simplu oxidare și are aceeași reacție naturală care are loc atunci când tăiați un măr sau o banană.
„Când deschizi un avocado, expui enzimele din celule la oxigenul din aer”, a explicat el.
„Această reacție creează melanină, pigmentul care îl face maro.”
Enzima responsabilă pentru acest proces este polifenol oxidaza (PPO), care se găsește în mod natural atât în avocado, cât și în mere.
Schimbarea nu are loc imediat și poate dura câteva zile
„Doar pulpa expusă se va rumeni, iar tu poți îndepărta acel strat subțire și te poți bucura de partea verde de dedesubt”, a spus Sarah Alsing, dieteticiană care creează rețete pentru pregătirea meselor pentru Delightfully Fueled.
Cum să dai gust avocado-ului copt
Dacă coaja fructului s-a rumenit atunci trebuie să știi că fructul este bun pentru a fi mâncat, iar orice amărăciune poate fi mascată prin zdrobirea lui cu suc de lămâie, sare și chili.
Unele fructe de avocado conțin, de asemenea, fibre maronii sau fire fibroase care trec prin pulpă.
Acestea se numesc „fascicule vasculare”, a explicat dna Alsing.
„Acestea transportă nutrienți și apă pentru a ajuta avocado-ul să crească și se găsesc de obicei în fructele pomilor imaturi”, a spus ea.
De asemenea, pot apărea atunci când avocado-urile sunt lăsate prea mult timp pe pom și încep să se coacă prea mult.
În acest stadiu, sâmburele începe să germineze iar acesta este primul pas către transformarea într-o plantă nouă.
„Fasciculele vasculare se dezvoltă în continuare pentru a hrăni sămânța”, a adăugat dna Alsing.
„Poate că sunt puțin fibroase, dar sunt complet sigure pentru consum.” a mai adăugat aceasta
Nu consuma fructul dacă apar aceste semne
Dacă ai observat că fructul începe să prindă un gust amar, miroase acru sau este lipicios, este un semn clar că a început să se râncezească și nu mai poate fi consumat.