Șeful forțelor armate britanice: Există riscul izbucnirii unui război între Occident și Rusia

DE Daniel Toșa | 15.11.2021 - 14:34
Șeful forțelor armate britanice: Există riscul izbucnirii unui război între Occident și Rusia/FOTO: ndtv.com

Există un risc mai mare de izbucnire accidentală a unui conflict între Occident şi Rusia, în contextul în care multe dintre tradiţionalele instrumente diplomatice nu mai sunt disponibile, a declarat sâmbătă generalul Nick Carter, şeful forţelor armate britanice.

SHARE

Acesta a spus că armata Regatului Unit trebuie să fie pregătită de un război cu Rusia, având în vedere tensiunile recente din Europa de Est. Totuși, generalul Nick Carter nu crede că Vladimir Putin își dorește cu adevărat un „război fierbinte” cu Occidentul, notează The Guardian

Aflat la final de mandat, generalul Nick Carter a declarat că Rusia este în prezent o amenințare mai mare în Europa de Est decât a fost în ultimele trei decenii. Șeful forțelor armate din Marea Britanie a spus că „speră” că nu va exista un război cu Rusia, subliniind în același timp că nu crede că Moscova ar vrea să desfășoare un război fizic. Cu toate acestea, Nick Carter a transmis că NATO va trebui să fie pregătită de orice evoluție a situației în Europa de Est.

Citește și: SABOTAJ Senzorii ce detectau submarinele au dispărut din largul coastei Norvegiei

Generalul Carter a atenționat și că există un risc mai mare de tensiuni între state, în noua eră a „lumii multipolare”, în care guvernele concurează pentru diferite obiective şi agende diferite. 

Sir Nick Carter a făcut aceste declarații, vorbind despre tensiunile de la granița dintre Polonia și aliatul Rusiei, Belarus, dar și despre semnele că trupele ruse s-ar putea concentra de-a lungul graniței cu Ucraina.

Liz Truss, ministrul de externe al Marii Britanii, l-a îndemnat în acest weekend pe Vladimir Putin să intervină în „criza rușinoasă a migranților”, care se desfășoară la granița dintre Polonia și Belarus. De altfel, UE a acuzat Minskul că orchestrează această criză pentru a face presiuni asupra blocului comunitar în legătură cu sancţiunile pe care acesta le-a impus împotriva lui, însă Belarus a respins în mod repetat această acuzaţie, potrivit Digi24.

Citește și: În prag de divorț, Ilie Năstase, internat după ce Marica l-a scos din Fundația Ilie Năstase

Unele ţări din regiune au atenţionat că situaţia ar putea escalada către un conflict militar, în timp ce Polonia face eforturi pentru a bloca trecerea frauduloasă a graniței de est a UE și NATO.

Fostul ofițer MI6, Christopher Steele, a spus că Moscova crede în acest moment că este în război cu Marea Britanie și aliații săi.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.