Mărturiile soldaților ruși capturați: "Vladimir Putin a mințit pe toată lumea. V-am distrus orașele"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.03.2022 - 13:24

Cinci soldați ruși capturați își cer scuze ucrainenilor și spun că au fost înșelați. Ei spun că au venit la granița Ucrainei pentru a face exerciții militare, nicidecum să pornească un război, întrucât mulți dintre ei erau de doar câteva luni în armată.

SHARE

"Astăzi ne-am adunat împreună cu colegii noștri recruți pentru a spune tot adevărul despre ceea ce se întâmplă aici, pentru a spune întregii țări despre războiul din Ucraina. La 24 februarie 2021, am invadat teritoriul Ucrainei. Ni s-a spus până în ultima clipă că vor fi doar exerciții pe teritoriul Rusiei, pe câmpuri. Dar, ca urmare, am fost înșelați", a declarat Alexander Morozov (născut în 2000, soldat clasa I, șofer-mecanic de vehicul de luptă de infanterie, născut și domiciliat la Moscova, chemat la serviciul militar la 21 iunie 2021).

Când am intrat pe teritoriul Ucrainei, am ajuns în orașul Romny, sarcina noastră a fost să stabilim un punct de control și doar să inspectăm vehiculele... Am fost luați prizonieri în apropierea orașului Sumy. Am crezut că vom fi bătuți, umiliți, că nu ni se va da mâncare sau apă în captivitate. Drept urmare, s-a dovedit contrariul: ni s-a dat mâncare, apă, am avut un loc unde să dormim, ni s-au dat haine călduroase", a spus el.

Citește și: Surse militare cred că o ciocnire NATO-Rusia e inevitabilă, după atacul de duminică de lângă Polonia

Morozov a spus că li s-au dat rații pe câmp care erau expirate de ani de zile, iar "asta a fost dezgustător"; echipamentul se defecta tot timpul în timp ce se îndreptau spre Romny.

Ucrainenii sunt un popor puternic, se luptă ca niște fiare

"Ucrainenii sunt un popor puternic, se luptă ca niște fiare. Avioanele lor spulberă cu totul coloanele noastre. Partea noastră suferă mari pierderi: tehnicieni, sergenți, ofițeri, soldați. Și noi vrem să oprim asta. Vrem să spunem lumii întregi adevărul despre ceea ce se întâmplă aici. Oamenii mor aici, copii și bătrâni mor aici pentru nimic, din cauza unui Putin care minte, care a spus întregii lumi că nu există recruți aici. Dar iată-ne aici - cinci recruți care vor doar să se întoarcă acasă. Și vreau să îmi cer scuze întregii Ucraine pentru că am venit aici. Nu vreau violență în această țară. Îmi este foarte rușine", a declarat Morozov.

Citește și: Oficiali SUA: China a decis să ajute militar Rusia în Ucraina. Va suporta consecințe

Nikolay Polshchykov (născut în 2001, soldat clasa întâi, șofer-mecanic de vehicul de luptă de infanterie, născut în regiunea Voronej, locuiește în regiunea Riazan, chemat la serviciul militar la 30 iunie 2021) a declarat că, după două luni de serviciu în regiment, au fost trimiși la exerciții care au avut loc în regiunile Kursk și Belgorod. La finalul exercițiilor, echipamentul militar a fost marcat, iar ofițerul a spus că echipamentul era pregătit pentru operațiuni de luptă.

"Noi nu credeam în asta, deoarece recruții nu sunt trimiși la război ... Iar pe 24 februarie ne-am trezit pe teritoriul Ucrainei, în apropiere de orașul Romny. Am fost atacați, am fost rănit și am văzut mulți oameni uciși, mulți răniți. În batalionul meu erau mai mult de 150 de recruți", a spus el.

El a mai spus că îi invidiază pe cei care au reușit să își cumpere o cale de scăpare din acest război, mituind comandamentul pentru a rămâne în Rusia. Potrivit acestuia, a fost foarte ușor chiar și să cumperi un card de înregistrare militară care costă 80.000 de ruble.

Avioanele și artileria rusă bombardează orașe pașnice

"Vreau să fac un apel către cetățenii țării mele, către părinții ai căror fii servesc și ai căror copii vor servi. Nu-i trimiteți aici, pentru că aici se întâmplă lucruri teribile de care nu sunteți conștienți... Aici forțele armate ale Ucrainei încearcă să-și protejeze țara. Noi am intrat în casa lor ca niște invadatori. Fără să știm care este scopul, sarcinile. Suntem pur și simplu uciși. Avioanele și artileria noastră bombardează orașe pașnice. Îmi cer scuze poporului ucrainean pentru că am pătruns în casa voastră", a spus el.

De asemenea, el crede că singurul lucru de care poate muri aici este din cauza loviturilor avioanelor rusești.

Andrey Savin (născut în 2002, locuiește în Perm Krai, orașul Solikamsk, chemat la serviciul militar la 22 iunie 2022) a mai spus că regimentul său de tancuri ar fi fost trimis la exerciții. Atunci, soldații au fost privați de telefoane și au fost informați că "vor merge în Ucraina pentru a îndeplini o misiune de luptă pentru a captura orașul Kiev și pentru a elibera populația civilă din Ucraina de așa-numiții adepți ai Bandera și neonaziști" și că vor primi o recompensă în bani după operațiune.

"Îmi cer scuze că v-am bombardat orașele"

"Nu am avut posibilitatea să scăpăm de acolo, am fost urcați în tancuri... Iar în dimineața zilei de 24 februarie, eram deja pe teritoriul Ucrainei... În câteva zile, am rămas fără mâncare. Echipamentul nostru se rupea pe drum. Din 30 de tancuri au mai rămas doar 6 tancuri și 2 transportoare blindate de trupe", a spus el.

La rândul său, Niyaz Akhunov (născut în 2002, servește în armată din 21 iunie 2021) a spus că, după ce au fost luați prizonieri, la început a fost înfricoșător, dar imediat au fost hrăniți, li s-au dat medicamente, li s-au schimbat hainele, au fost tratați bine.

"Acesta este un război fără sens în care am fost aruncați - recruți care nu au văzut ostilități reale... Aș vrea să îmi cer scuze tuturor ucrainenilor pentru că am trecut granița cu Ucraina, am venit cu arme la voi, v-am bombardat orașele", a adăugat el.

Putin a mințit când a spus că nu există recruți în război

Un alt prizonier de război, Andrey Pozdeyev (născut în 2003, născut și rezident în regiunea Irkutsk, chemat la serviciul militar la 23 iunie 2021) a declarat că la 23 februarie li s-a spus că vor efectua un marș de antrenament prin Rusia.

"Ni s-a spus: "Nu vă fie frică, nimeni nu vă va duce în Ucraina", așa cum se zvonea, cineva a ghicit că se pregătește echipament, mulți vorbeau despre război... În noaptea de 23 spre 24 februarie, am plecat. Dimineața a fost o coadă și ni s-a spus: "Pentru cei care nu au înțeles, sunteți pe teritoriul Ucrainei". Și toate declarațiile lui Vladimir Putin că nu există recruți în operațiunea sa militară sunt minciuni", a subliniat prizonierul de război.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te