Surse militare cred că o ciocnire NATO-Rusia e inevitabilă, după atacul de duminică de lângă Polonia

DE Elena Andrei | Actualizat: 14.03.2022 - 20:19
Surse militare cred că o ciocnire NATO-Rusia e inevitabilă/foto: getty

O ciocnire armată a Rusiei cu SUA și NATO este din ce în ce mai aproape după atacul aerian al Rusiei de duminică, 13 martie, asupra centrului de pregătire militară Iavariv al Ucrainei, la 16 kilometri de granița cu Polonia.

SHARE

Atacul a survenit după ce ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat SUA cu consecințe privind convoaiele care aduc arme din mai multe țări în Ucraina. „Aceasta nu sunt doar mișcări periculoase, ci ținte legitime”, a spus Riabkov.

Rușii au vizat voluntarii occidentali care au sosit pentru sprijinirea armatei Ucrainei, precum și armele primite.

Surse militare dezvăluie că la baza de lângă Polonia se aflau voluntari din SUA, Irlanda, Germania și Marea Britanie, potrivit Agenției Debka.

Nu există informații dacă acești voluntari se numără printre cele 35 de persoane ucise și 130 de rănite în atacul rusesc cu rachete cu rază lungă de acțiune de la centrul militar aflat la vest de Lviv.

Contra-avertismentul Washingtonului a fost transmis de consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, care a spus: „Dacă există un atac militar pe teritoriul NATO, acesta ar duce la un răspuns al întreagii forțe a NATO”, a spus el.

Un impas periculos marchează a treia săptămână de conflict din Ucraina, spun sursele militare ale DEBKA. Pe de o parte, Moscova nu-și permite să lase Occidentul să continue să pompeze arme în Ucraina pentru a le folosi împotriva forțelor ruse și poate că nu se va opri la granița NATO pentru a opri livrările.

Pe de altă parte, Washingtonul și NATO nu pot opri fluxul de arme în valoare de milioane de dolari, cum ar fi rachetele antitanc și antiaeriene, precum și luptătorii occidentali, pentru întărirea rezistenței ucrainene la invazia rusă.

Ciocnirile devin inevitabile. Experții cred că cel mai probabil aceste ciocniri vor fi locale și limitate, cel puțin în stadiul incipient.

Citește și

Rușii au ucis 90 de copii și au distrus 59 de unități de învățământ de la începutul războiului

După ce rușii au invadat Ucraina, mai mult de 60% dintre finlandezi vor în NATO

Președintele Joe Biden a precizat că participarea împotriva Rusiei la războiul din Ucraina înseamnă izbucnirea celui de Al Treilea Război Mondial. „Ceva ce trebuie să ne străduim să îl prevenim”, a spus el.

În afară de atacul țintit de duminică asupra bazei din Ucraina, armata rusă s-a concentrat de sâmbătă să aprovizioneze cele două convoaie încă staționare la vest și la est de Kiev și a efectuat „bombardamente ocazionale” asupra orașului.

Există semne că unitățile militare ruse menținute în Armenia și Nagornîi Karabah se pregătesc să plece spre Ucraina.

Navele de război rusești au sigilat între timp blocada portului Odesa de la Marea Neagră și pregătesc un desant.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te