Macron trimite trupe la Odesa. „România, Moldova, Polonia, în pericol imediat dacă pierdem Ucraina”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.03.2024 - 08:32
Macron trimite trupe la Odesa. „România, Moldova și Polonia sunt în pericol dacă pierdem Ucraina” - Foto: X/ukrainian front (imagine cu caracter ilustrativ)

Emmanuel Macron trimite trupe la Odesa. „România, Moldova și Polonia, în pericol imediat dacă pierdem Ucraina”, a declarat președintele francez cu o zi înainte de a se întâlni la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, într-un efort de a reduce tensiunile cu privire la Ucraina.

SHARE

Macron trimite trupe la Odesa. „România, Moldova și Polonia, în pericol imediat dacă pierdem Ucraina”. Într-un interviu acordat posturilor franceze TF1 și televiziunii France 2, Macron a subliniat că, dacă Rusia câștigă acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero.

Franța nu va conduce o ofensivă în Ucraina, dar „pentru a avea pace în Ucraina, nu trebuie să fim slabi”, a subliniat președintele francez.

Macron trimite trupe la Odesa. „România, Moldova și Polonia, în pericol imediat dacă pierdem Ucraina

Dacă Rusia câștigă acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero, iar securitatea continentului ar fi „în joc”.

Macron a adăugat ulterior într-un videoclip pe rețelele de socializare că Moldova, România și Polonia ar putea fi sub amenințare imediată dacă Ucraina ar pierde războiul, iar în extensie întreaga Europă.

„A ajuta Ucraina înseamnă în primul rând a ajuta o țară care este atacată la granițele sale, o țară care este europeană. O țară a cărei suveranitate este pusă în discuție, a cărei securitate este amenințată.

Dacă lăsăm Ucraina să piardă, atunci, cu siguranță, Rusia va amenința Moldova, România, Polonia, nu va mai fi posibilă nicio securitate europeană”, a declarat Macron, potrivit Daily Mail.

Trilaterala Franța-Germania-Polonia va lămuri și trimiterea de trupe în Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron se va deplasa vineri la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz, într-un efort de a reduce tensiunile cu privire la Ucraina, au declarat oficiali germani și francezi la nivel înalt.

Apogeul acestei tensiuni a venit în momentul în care Macron a refuzat să excludă posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina. Mai mult, într-un cerc restrâns, președintele francez a anunțat că va trimite trupe la Odesa, potrivit Le Monde.

Citește și: VIDEO Franța trimite „ploaia morții” asupra rușilor în Ucraina. Cum atacă focoasele RALEC?

„În orice caz, va trebui să trimit niște trupe la Odesa anul acesta sau la anul. Nimic nu poate fi exclus din punct de vedere al dinamicii”, ar fi spus președintele Franței.

Ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, a spus că aceasta ar putea include deminarea și pregătirea soldaților ucraineni pe pământul ucrainean.

„Cu cât Ucraina are nevoie să înroleze mai mult, să-și ridice armata, cu atât va fi mai mare nevoia de a intensifica pregătirea”, a adăugat el.

Citește și: Macron unește România cu Moldova pentru a asigura o rută de tranzit a trupelor. Rusia se teme

El a mai anunțat că trei companii franceze vor crea parteneriate pentru a produce și întreține arme și piese de schimb pe pământul ucrainean. Acestea sunt producătorul de drone Delair, Nexter, filiala franceză a companiei franco-germane KNDS care produce obuzierele Caesar livrate Kievului și Arquus, producător francez de echipamente militare terestre care are un contract de întreținere a vehiculelor blindate.

Scholz a respins vehement o astfel de idee. Ca și presiunile de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune.

După întâlnirea personală dintre Scholz și Macron, va avea loc o discuție tripartită cu premierul Poloniei, Donald Tusk, marcând prima întâlnire a „Triunghiului Weimar”, un format de dialog între cele trei țări.

Macron a amânat săptămâna aceasta o vizită planificată de mult timp în Ucraina, pe fondul tensiunilor cu aliații din cauza divergențelor privind trimiterea de trupe în Ucraina.

Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a afirmat recent că prezența trupelor NATO în Ucraina „nu este de neconceput”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te