35 de grade în octombrie? Fără zăpadă toată iarna? Și, totuși, de ce nu trebuie să ne panicăm

DE Meghan Gunn | Actualizat: 24.09.2023 - 20:30
RIDICÂNDU-SE DIN CENUȘĂ Wood a crescut în estul Tennessee, în apropiere de South Holston Lake, o zonă care a fost devastată de un dezastru provocat de deversarea de cenușă de cărbune în 2008
Alaina Wood, cercetător în domeniul sustenabilității, #TheGarbageQueen

Oricine a ascultat un buletin meteo în ultima vreme, a citit titlurile de ziar, a văzut avertismentele disperate de pe rețelele sociale sau chiar a ieșit pur și simplu afară știe că veștile despre schimbările climatice sunt proaste și, adesea, ating un nivel apocaliptic.

SHARE

Alaina Wood, cercetător în domeniul sustenabilității, știe și ea acest lucru - și mai știe că astfel de mesaje îi pot face pe oameni să se simtă atât de deznădăjduiți și demoralizați, încât ajung să fie descurajați în a lua măsuri pentru a ajuta la salvarea planetei.

Așadar, Wood are misiunea de a schimba povestea, dezavuând „nihilismul și dezinformarea privind clima“ și inspirând speranță cu știri pozitive despre victorii în domeniul mediului. Și asta folosind videoclipuri virale pe TikTok.

Sub pseudonimul #TheGarbageQueen, Wood adoptă o abordare fără complicații, vorbind, de obicei, direct la cameră și oferindu-le telespectatorilor săi - aproximativ 365.000 de persoane, iar numărul lor este în creștere - detalii despre noi studii și progrese promițătoare în lupta împotriva schimbărilor climatice. Ea explică știința din spatele acestor evoluții într-un limbaj cât se poate de simplu.

Un segment săptămânal intitulat „Good Climate News“ evidențiază, într-un minut sau chiar mai puțin, cinci evoluții pozitive din ultima săptămână - de exemplu, planurile Egiptului de a construi cel mai mare parc eolian din Africa, capabil să alimenteze cu energie 1 milion de locuințe; sau o nouă lege în Europa care vizează refacerea a 30 % din terenurile și apele deteriorate ale continentului până în 2050, sau invenția unei vopsele ultra-albe care deviază majoritatea luminii solare și care ar putea contribui la răcirea temperaturilor în orașele supraîncălzite.

„Nu lăsați sentimentele
[despre schimbările
climatice] să vă
copleșească până la
punctul de a renunța.
Serios,
nu renunțați“

Deși se concentrează asupra soluțiilor de mediu, Wood nu îndulcește gravitatea problemelor climatice cu care se confruntă lumea. În schimb, ea le spune telespectatorilor să se gândească la această provocare ca la un război în care pierzi unele bătălii și câștigi altele, dar nu ai nicio șansă la victoria finală dacă renunți.

Asemenea unui general care își adună trupele, ea spune publicului său: „Nu lăsați pe nimeni să vă convingă că este prea târziu“. Wood este la fel de preocupată să calmeze anxietatea publicului său în ceea ce privește schimbările climatice și să îl educe, împărtășindu-și liber propriile temeri și furii. Ea încurajează telespectatorii să „își recunoască sentimentele“ și să ia periodic pauze de la știrile despre climă și de la social media pentru a se reîncărca. Este o formă de autoîngrijire pe care o practică și ea. „Nu lăsați aceste sentimente să vă copleșească până la punctul de a renunța“, a spus ea într-un videoclip recent. „Serios, nu renunțați“.

Abordarea empatică a lui Wood reflectă cât de profund personală este pentru ea lupta împotriva schimbărilor climatice.

Descendentă dintr-o familie de mineri de cărbune din Appalachian, în estul statului Tennessee, ea a văzut în copilărie impactul devastator al dezastrului ecologic asupra unei comunități.

În 2008, un dig s-a rupt la uzina de fosile Kingston Fossil Plant din Tennessee Valley Authority, deversând 5,4 milioane de metri cubi de cenușă în mediul înconjurător. Mai multe case din zona ei au fost distruse, râurile au fost contaminate, iar muncitorii implicați în efortul de curățare, evaluat la peste 1 miliard de dolari, au dezvoltat ulterior cancere.

În facultate a studiat știința sustenabilității și geografia și și-a dus propriul ecologism la extrem. „Refuzam invitațiile de a ieși cu prietenii pentru că, oh, Doamne, ce se întâmpla dacă produceam gunoaie?“, spune ea.

A devenit vegană; și-a permis să genereze în fiecare săptămână doar suficient gunoi cât să încapă într-un singur borcan; a mers cu bicicleta peste tot, chiar și în timpul furtunilor, pentru ca prietenii ei să nu o judece pentru că a condus o mașină și a dezvoltat un caz complex de eco-anxietate, o afecțiune recunoscută de Asociația Americană de Psihologie ca fiind „teama cronică de distrugere a mediului“.

RIDICÂNDU-SE DIN CENUȘĂ Wood a crescut în estul Tennessee, în apropiere de South Holston Lake, o zonă care a fost devastată de un dezastru provocat de deversarea de cenușă de cărbune în 2008

Când a venit pandemia și Wood petrecea mult timp pe TikTok, a văzut o epidemie de eco-anxietate ca și a ei. Feed-ul ei era din ce în ce mai plin de videoclipuri sumbre despre distrugerea în masă a mediului și de tineri care își împărtășeau experiențele de atacuri de panică și gânduri sinucigașe care erau legate de criza climatică.

Wood, care încă din facultate a consultat un consilier pentru propria anxietate ecologică, știa cât de complicate sunt aceste sentimente - nu numai pentru sănătatea individuală, ci și pentru mișcare. De asemenea, ea a observat că multe dintre videoclipurile care induceau teamă erau în contradicție cu ceea ce spune știința.

Așa că, în 2021, a realizat un videoclip pentru a infirma profețiile catastrofice, arătând că experții spun că nu este prea târziu pentru a contracara cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, dacă sunt depuse eforturi de către comunitatea globală.

Comentatorii cinici au spus: „Dovedește-o“, așa că ea a realizat un al doilea videoclip, citând un raport istoric al Națiunilor Unite din 2022, în care se constata că este încă posibil să se atenueze schimbările climatice extreme. Acest videoclip a devenit viral, comentariile reflectând o dorință pentru postări mai pozitive, bazate pe soluții - și astfel platforma #TheGarbageQueen a luat avânt.

Criticilor care încă o acuză că răspândește un optimism irațional sau „hopium“, ea le răspunde simplu: „Tot ceea ce spun se bazează pe știință“.

În aceste zile, Wood se concentrează pe transmiterea mesajului ei către noi platforme. Ea s-a implicat mai mult pe Instagram și caută să se extindă și pe YouTube și Threads. De asemenea, ea a cofondat EcoTok, un colectiv de colegi educatori în domeniul climei care au un scop comun: salvarea planetei. „Indiferent ce se întâmplă sau modul în care mă simt, îmi amintesc că nu sunt singura care luptă pentru schimbare“, spune ea. „Nu pot renunța“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te