Lovitura de stat militară din Myanmar: SUA condamnă decizia armatei de a limita întrunirile publice

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.02.2021 - 07:54
Foto: ft.com

Statele Unite au condamnat interdicţia de a protesta impusă în Myanmar, unde legea marţială a fost decretată în mai multe oraşe, şi a deplâns respingerea cererilor sale de a vorbi cu lidera Aung San Suu Kyi, informează AFP.

SHARE

"Suntem de partea poporului birmanez şi susţinem dreptul său de a se întruni paşnic şi mai ales de a manifesta paşnic în sprijinul guvernului ales democratic", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

"Suntem, desigur, foarte îngrijoraţi de recentele anunţuri ale armatei care limitează întrunirile publice", a adăugat acesta.

Militarii au declarat luni legea marţială în mai multe districte din Yangon, capitala economică, din Mandalay, al doilea oraş al ţării, precum şi în alte regiuni din Myanmar.

Manifestările şi întrunirile cu participarea a mai mult de cinci persoane sunt interzise, fiind de asemenea instaurată interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii în intervalul orar 20:00 - 04:00.

Generalul Min Aung Hlaing a declarat luni că junta militară va organiza noi alegeri şi va da puterea câştigătorului, în timp ce zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a treia zi consecutiv ca să protesteze împotriva loviturii de stat care a răsturnat guvernul civil al lui Aung San Suu Kyi. Intervenţia televizată a fost primul său discurs adresat populaţiei de la preluarea puterii de către armată lunea trecută, transmite Reuters.

În pofida unor tentative, SUA nu au reuşit să comunice cu fosta lideră şi laureată a Premiului Nobel pentru pace, Aung San Suu Kyi, care este deţinută într-un loc secret, a mai informat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

"Am încercat să luăm legătura cu Aung San Suu Kyi. Am făcut-o informal şi formal", a spus Ned Price, precizând că aceste cereri au fost respinse.

Ned Price a cerut, de asemenea, Chinei, un aliat istoric al armatei din Myanmar, să se alăture marilor democraţii în condamnarea loviturii de stat militare.

La rândul său, Casa Albă i-a ameninţat pe liderii militari din Myanmar cu impunerea de sancţiuni ţintite dacă nu renunţă la puterea obţinută prin lovitura de stat. 

Citește și:

Papa Francisc intervine în conflictul din Myanmar: cere eliberarea deținuților politici

VIDEO Zeci de mii de oameni, în stradă, după lovitura de stat din Myanmar

Lovitura de stat militară din Myanmar: după Facebook, armata taie și accesul la Twitter și Instagram

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.