Lovitura de stat din Myanmar: Aung San Suu Kyi, „în arest la domiciliu”. Protestele se intensifică

DE Miruna Moldoveanu | 05.02.2021 - 14:44
Aung San Suu Kyi este „în stare de sănătate bună”/FOTO: Getty

Fostul lider de facto al Myanmarului, Aung San Suu Kyi, înlăturată de la putere luni în urma unei lovituri de stat, se află „în arest la domiciliu” în capitala Naypyidaw şi este „în stare de sănătate bună”, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al partidului său, scrie AFP.

SHARE

„Ea se află în arest la domiciliu (...) şi este în stare bună de sănătate", a declarat Kyi Toe, purtătorul de cuvânt al Ligii Naţionale pentru Democraţie (LND).

La începutul acestei săptămâni, militarii au pus capăt brusc fragilei tranziţii democratice într-o ţară care a trăit deja sub conducere militară timp de aproape 50 de ani după obţinerea independenţei în 1948.

Aung San Suu Kyi, în vârstă de 75 de ani, arestată luni, a fost acuzată de încălcarea unei obscure legi comerciale. De asemenea, au fost arestaţi mai mulţi responsabili ai LND, printre care Win Htein, 79 de ani, un veteran al NLD care a luptat mult timp alături de Aung San Suu Kyi şi a petrecut mai bine de douăzeci de ani în detenţie în perioada în care junta militară era la conducerea ţării.

Armata a ordonat joi furnizorilor de internet să blocheze accesul la Facebook, un instrument vital de comunicare în Myanmar, ceea ce a determinat mii de locuitori din această ţară din sudul Asiei să se conecteze la Twitter. Mulţi au folosit vineri platforma pentru a transmite hashtag-uri critice la adresa armatei şi care pledează pentru proteste paşnice, până când rezultatele alegerilor din noiembrie, câştigate de partidul lui Aung San Suu Kyi, vor fi respectate.

Vineri, sute de manifestanţi s-au reunit la Rangoun, pentru a protesta împotriva loviturii de stat. Profesori şi studenţi s-au adunat în faţa Universităţii Dagon din acest oraş, în cadrul primei manifestaţii de mare anvergură împotriva puciului. Zeci de funcţionari din mai multe ministere au încetat de asemenea activitatea, arborând o panglică roşie, culoarea LND.

Cu o zi înainte, au protestat avocaţi şi medici, în timp ce locuitori din Rangoun claxonau şi băteau în cratiţe "pentru a-i alunga pe demoni", adică pe militari, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.