Lavrov, despre criza energiei în Europa: „Ascultați mai des discursurile lui Putin”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.10.2021 - 23:34
Lavrov vrea ca Putin să fie ascultat/foto: tass

La o întâlnire cu membrii Asociației Afacerilor Europene, care s-a desfășurat la Moscova, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a sugerat că europenii nu ascultă atent.

SHARE

În cadrul ședinței, unul dintre participanți a menționat că piețele au reacționat pozitiv la declarațiile lui Putin cu privire la situația dificilă din sectorul energetic, prețul gazelor scăzând cu 30%.

„Să asculte mai des declarațiile președintelui rus”, a spus Lavrov.

Ministrul de Externe a menționat că liderii UE au rămas inactivi când prețurile petrolului și gazelor erau pe roșu.

„Nimeni nu era deosebit de îngrijorat atunci”, a subliniat el.

Miercuri, 6 octombrie, la ora 12:00, ora Moscovei, costul unui contract pentru noiembrie pe hub-ul TTF din Olanda a crescut până la 1.900 de dolari la 1.000 de metri cubi, stabilind un nou maxim istoric, dar după acel vârf, a început să scadă rapid.

La închiderea tranzacționării, indicele TTF s-a inversat brusc, scăzând cu 33%. La deschiderea tranzacțiilor din 7 octombrie, prețul gazului a scăzut sub 1.000 de dolari la 1.000 de metri cubi.

Volatilitatea ridicată a prețurilor la gaz pe piața europeană este cauzată în special de ocuparea redusă a instalațiilor subterane de stocare a gazelor înainte de iarnă.

Lavrov a criticat o nouă taxă pe carbon a UE, ce afectează dur aprovizionările cu gaze rusești către UE, a reamintit de obstacolele în utilizarea  conductei Nord Stream II, precum și alte măsuri pe care ministrul le consideră „nedrepte”.

El a sugerat ca Rusia și UE ar putea învăța din actuala criză energetică și ar putea cădea  de acord asupra condițiilor privind livrările de gaze pentru a evita creșterea prețurilor în viitor.

Dar, mai ales, Rusia nu înțelege atitudinea binevoitoare a Europei față de Ucraina, a spus Lavrov, referindu-se la evenimentele din 2009, 2011 și 2015, când „Ucraina a început să sifoneze linia gratuită de gazeoducte, jefuind practic consumatorii europeni”.

Citește și

Grecia dublează ajutorul pentru plata facturilor la energie: „Ne confruntăm cu o criză acută”

Klaus Iohannis cere măsuri urgente în contextul creșterii accelerate a prețurilor la energie

 

„Dar, Gazprom a fost acuzat că ar fi întrerupt alimentarea cu gaze din motive politice, pentru a îngheța Europa. Acest lucru nu este foarte corect, în ceea ce ne privește, îndeplinirea acordurilor este sacră", a subliniat el.

Când a abordat principiile de bază ale politicii energetice rusești pentru viitorul previzibil, Lavrov s-a concentrat în primul rând pe importanța „negocierii cu partenerii interesați de cooperarea energetică cu Rusia și negocierea pe baza unui echilibru de interese și cu respectarea strictă a acordurilor”.

Diplomatul de vârf a declarat că acordurile acoperă „toate tipurile de transportatori de energie, precum și dezvoltarea de noi surse de energie și proiecte pe bază de hidrogen”.

„Dacă vorbim despre stabilitate, având în vedere experiența dezvoltării crizei, precum și ceea ce s-a întâmplat înainte, poate este posibil să coordonăm mecanismele în caz de urgență pe o bază reciproc avantajoasă și onestă. Atunci opțiunile vor fi soluționate și fixate dacă temperatura scade brusc brusc sau, dimpotrivă, dacă va fi necesar mai mult aer condiționat decât în trecut", a conchis Lavrov.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te