Kazahstan: Autoritățile susțin că protestele au fost înăbușite. Peste 5.000 de oameni, arestați

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.01.2022 - 09:07
Kazahstan: Autoritățile susțin că protestele au fost înăbușite. Peste 5.000 de oameni, arestați. / Foto: southweb.in

Peste 5.000 de persoane au fost arestate în întregul Kazahstan în timpul protestelor violente care au avut loc în ultimele zile în această ţară din Asia centrală, a anunţat duminică dimineaţa Ministerul de Interne de la Nur-Sultan, transmite dpa.

SHARE

Autorităţile judiciare au început anchete pentru diverse delicte, a menţionat sursa citată.

În comentarii făcute la postul local Khabar24, ministrul de interne Erlan Turgumbaev a declarat că peste 100 de centre comerciale, clădiri de bănci şi circa 400 de vehicule - în principal maşini de poliţie - au fost distruse.

În paralel cu răspunsul dur la adresa protestatarilor, autorităţile încearcă să reimpună o oarecare normalitate, notează dpa.

Ministerul Comerţului a anunţat că a fost asigurată aprovizionarea cu alimentele de bază în regiunile izolate, iar Ministerul Energiei a transmis că gazul lichefiat şi combustibilul încep să fie furnizate.

Citește și: Un vitezoman care gonea cu 185 km/h prin localitate a acroșat mașina cu radar a poliției

Preşedinţia kazahă spune că mai persistă câteva focare de rezistenţă 

Ordinea a fost restabilită în Kazahstan şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe, a declarat vineri un reprezentant al administraţiei prezidenţiale de la Nur Sultan, citat de agenţia EFE.

Conform presei locale, se mai aud împuşcături sporadice, mai ales la Almatî, unde au avut loc cele mai grave violenţe. Autorităţile mai susţin că au acum sub control Piaţa Republicii din Almatî, epicentrul protestelor.

Presa a mai relatat în timpul zilei de vineri despre mai multe confruntări, inclusiv o tentativă a manifestanţilor de a pătrunde într-o unitate militară din provincia Actobe şi un asalt asupra unui penitenciar din apropiere de Almatî.

Kazahstanul se confruntă din primele zile ale noului an cu revolte care au pornit de la manifestaţii de protest în urma scumpirii gazelor lichefiate şi care au căpătat revendicări politice, cu manifestări anarhice, clădiri oficiale incendiate şi ciocniri violente între forţele de securitate şi participanţii la aceste manifestări, despre care autorităţile kazahe afirmă că unii sunt înarmaţi.

Citește și: VIDEO Deși a promis lipsa congestiei, hyperloop-ul lui Elon Musk s-a „înfundat” ca orice drum

Într-un mesaj televizat, preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat vineri că a autorizat forţele de ordine să deschidă focul ''fără avertisment'' împotriva ''teroriştilor'', a respins orice fel de negocieri şi a promis ''eliminarea bandiţilor înarmaţi'', despre care a spus că sunt în număr de circa 20.000, au ''un plan clar'' şi ''un nivel înalt de pregătire de luptă''.

''Combatanţii nu au depus armele, continuă sau se pregătesc din nou să comită crime. Trebuie să ducem lupta împotriva lor până la capăt. Cei care nu se predau vor fi distruşi'', a avertizat Tokaev.

Preşedintele kazah a reproşat fostului său guvern - pe care l-a demis după izbucnirea revoltelor - că nu a fost capabil să prevină aceste ''atacuri teroriste''. ''Este extrem de important să înţelegem de ce guvernul a scăpat din vedere pregătirile clandestine de atacuri teroriste şi antrenarea celulelor militante sub acoperire'', a subliniat Tokaev, potrivit agenţiei TASS.

''Acţiunile lor au relevat existenţa unui plan precis de atacuri asupra armatei, instituţiilor sociale şi administrative în practic toate regiunile, o coordonare perfectă, capabilităţi de luptă puternice şi o brutalitate sălbatică'', a continuat preşedintele kazah, care, după ce a declarat starea de urgenţă, a preluat şi funcţia de şef al Consiliului de Securitate al ţării, deţinută de fostul preşedinte Nursultan Nazarbaev. Din această poziţie, Nazarbaev, care se retrăsese din prim-planul scenei politice, controla toate forţele de ordine şi armata.

În desfăşurarea revoltelor, pe lângă ''bandiţii'' locali şi străini, au fost implicaţi şi specialişti antrenaţi în manipularea publicului prin răspândirea de ştiri false şi aparent au fost coordonaţi de un post de comandă central, a mai spus Tokaev.

Citește și: Oana îl face tătic pe fostul edil al Capitalei Viorel Lis la 78 de ani

Ministerul de Interne kazah a anunţat vineri un bilanţ provizoriu de la începutul revoltelor, menţionând că 26 de "criminali înarmaţi au fost lichidaţi". De asemenea, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor şi alţi 740 sunt răniţi.

Rusia a trimis în Kazahstan peste 70 de avioane militare cu trupe şi echipamente, în urma cererii de ajutor adresate de preşedintele kazah Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Guvernul turc şi-a declarat şi el sprijinul pentru guvernul kazah şi a anunţat pentru marţi o reuniune prin teleconferinţă a Organizaţiei Statelor Turcice pentru a lua în discuţie situaţia din Kazahstan. Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a avut vineri o discuţie la telefon cu omologul său kazah Mukhtar Tleuberdi, pe care l-a asigurat de tot sprijinul Ankarei, exprimat anterior şi de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a declarat că Turcia este ''pregătită să ofere orice asistenţă este necesară'' Kazahstanului.

În timp ce investighează evenimentele, autorităţile kazahe evocă şi o posibilă legătură între manifestanţi şi mişcări radicale din afara ţării.

Kazahstan, fostă republică sovietică ce se învecinează cu Rusia şi China, este o ţară bogată în ţiţei şi gaze naturale cu o populaţie de peste 18 milioane de locuitori. 

Populaţia nu are în continuare acces la internet şi stă la cozi interminabile la bănci şi la magazine

Situaţia pare să se stabilizeze oarecum în Kazahstan, după mai multe zile de proteste violente, însă blocajul informativ continuă, nu există internet, iar la acestea se adaugă cozile interminabile la bănci şi supermarketuri, transmite sâmbătă EFE.

"Oamenii stau la coadă la bănci ca să scoată bani, deoarece nu se mai poate plăti cu cardul aproape nicăieri", o citează EFE pe Zara, care locuieşte în capitala Nur-Sultan.

Din cauza întreruperilor la reţeaua de internet şi a problemelor cu telefonia mobilă, kazahii nu pot comunica cu rudele din alte zone din ţară.

"Fiica mea s-a dus la Almatî (capitala economică a ţării - n.r.) acum două zile, dar nu se poate întoarce. Se află la periferia oraşului cu bunicul ei, nu se mişcă de acolo. Nu putem face nimic", mai spune Zara.

O altă locuitoare din Nur-Sultan, Svetlana, a scris pe Facebook că nu a reuşit să scoată bani de la ATM-urile din cartierul ei, pentru că sunt toate goale.

"Şi la supermarketuri toate rafturile sunt goale. Nu mai e nici pâine, nici lapte, nici cartofi. Până şi băuturile alcoolice s-au terminat, mai există doar bere fără alcool", a comentat ea.

Nici hârtia igienică nu este de găsit, lucru care s-a mai întâmplat la începutul pandemiei.

"Din câte am înţeles, transportul de mărfuri nu funcţionează şi nici nu se ştie când va fi reluat", a mai scris Svetlana. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te