Jurnalistă rusă, arestată pentru că a dus flori la mormântul lui Navalnîi: Mi-au pus piciorul pe cap

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.03.2024 - 08:59
Jurnalistă rusă, arestată pentru că a dus flori la mormântul lui Navalnîi: Mi-au pus piciorul pe cap - Foto: Profimedia images

Jurnalistă rusă Antonina Favorskaya a fost arestată și încarcerată pentru că a dus flori la mormântul lui Navalnîi. Acum, jurnalista se confruntă acuzații false „de extremism”, aceleași acuzații pentru care cel mai mare opozant al lui Putin a fost trimis la moarte în închisoare.

SHARE

Organizațiile pentru Drepturile Omului au dezvăluit că jurnalista rusă Antonina Favorskaya este reținută sub acuzații de legături cu "organizația extremistă" a lui Alexei Navalnîi și este unul dintre cei șase jurnaliști reținuți luna aceasta.

Jurnalistă rusă, arestată pentru că a dus flori la mormântul lui Navalnîi: Mi-au pus piciorul pe cap

Favorskaya, care a documentat procesele lui Navalnîi de mai mulți ani, este printre cei șase jurnaliști reținuți din toată țara în ultimele săptămâni.

Potrivit grupului rus pentru drepturile omului OVD-Info, autoritățile ruse au reținut-o pe Favorskaya și au acuzat-o că face parte dintr-o "organizație extremistă", în legătură cu postările pe platformele de socializare ale Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, căre dezvăluie „caracatița” lui dictatorului Putin care se întinte la tate nivelurile în societatea rusă.

Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a respins aceste acuzații, afirmând că Favorskaya nu a postat nimic pe platformele fundației și că este ținta autorităților ruse din cauza activității sale jurnalistice.

Citește și: Trump, despre implicarea lui Putin în moartea lui Navalnîi: „Probabil este implicat. E neobișnuit”

OVD-Info a relatat că Favorskaya a fost reținută inițial pe 17 martie după ce a depus flori pe mormântul lui Navalnîi și a petrecut 10 zile în închisoare.

După această perioadă de detenție, ea a fost din nou acuzată și trebuie să se prezinte vineri la tribunalul districtual Basmanny din Moscova.

Citește și: Leonid Volkov, mâna dreaptă a lui Navalnîi, atacat la Vilnius de „oamenii fantomă” trimiși de Putin

Alte două jurnaliste, Alexandra Astakhova și Anastasia Musatova, au fost de asemenea reținute temporar după o vizită la Favorskaya în centrul de detenție. Ekaterina Anikievich de la SOTAvision și Konstantin Yarov de la RusNews au fost reținuți în timp ce relatau despre percheziția locuinței lui Favorskaya.

Citește și: Doi studenţi care lucrau pentru organizaţia lui Navalnîi, condamnaţi la închisoare

Raporteri fără Frontiere au semnalat că jurnalistul Konstantin Yarov a fost agresat fizic în timpul detenției. În alt oraș, Ufa, autoritățile ruse au reținut-o pe Olga Komleva, un reporter pentru RusNews, sub acuzații similare.

Fundația Anticorupție a lui Navalnîi a fost declarată "organizație extremistă" de către dictatura cruntă de la Kremlin, iar persoanele asociate cu ea riscă pedepse cu închisoarea pe viață.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te