ISW: Propagandiștii ruși cer lovituri împotriva centralelor nucleare pentru a paraliza Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.02.2023 - 17:29
ISW: Rusia cere lovituri împotriva rețelelor nucleare pentru a paraliza centralele ucrainene - FOTO: Profimedia Images

Agregatorii ruși de știri susțin că Rusia ar trebui să lanseze lovituri de represalii care să vizeze sistematic infrastructura nucleară pentru a forța Ucraina să își închidă centralele nucleare, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

SHARE

Este foarte posibil ca rușii să treacă de la vorbe la fapte și să înceapă efectiv să lanseze astfel de lovituri.

Astfel, agregatorul rus de știri Readovka a transmis publicului său că forțele rusești trebuie să acorde prioritate "dezafectării" infrastructurii electrice externe a centralelor nucleare.

"Readovka nu a pledat pentru ca forțele rusești să lovească direct centralele nucleare sau să încerce să provoace evenimente radiologice, ci mai degrabă să vizeze substații separate care să întrerupă alimentarea cu energie electrică esențială pentru funcționarea în siguranță a centralelor, forțând astfel oficialii ucraineni să închidă centralele în moduri care ar face foarte dificilă repornirea lor.

Citește și: VIDEO Cum sunt antrenați câinii să salveze oameni de sub dărâmături. O jucărie îi face neînfricați

Readovka a declarat că distrugerea unor astfel de ținte pentru cele trei centrale nucleare ucrainene din afara zonelor ocupate de Rusia "va provoca daune de multe ori mai mari decât ultimele câteva lovituri masive cu rachete", notează analiștii.

FOTO: Profimedia Images

Readovka a afirmat cu un grad scăzut de încredere că atacul cu rachete din 18 februarie asupra orașului Khmelnitski ar fi putut viza o astfel de substație care susține centrala nucleară Khmelnitski, deși oficialii ucraineni au declarat că forțele ruse au lovit o instalație militară și infrastructura civilă.

Citește și: Olanda expulzează mai mulți diplomați ruși pentru spionaj și închide biroul comercial

"ISW nu are alte dovezi că Rusia urmărește sau ia în considerare un astfel de curs de acțiune, dar observă că militarizarea rusă a centralei nucleare Zaporojie, utilizarea terenurilor centralei nucleare Zaporojie pentru a trage asupra pozițiilor ucrainene și atacurile rusești raportate asupra liniilor de transmisie ale centralei nucleare Zaporojie sugerează că nu este dincolo de domeniul imaginabilului ca Kremlinul să urmărească acțiuni cu intenția de a forța oprirea de urgență a reactoarelor nucleare ucrainene", se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit topnews.media

Inspecția de Stat pentru Reglementare Nucleară a Ucrainei a interzis, la 10 februarie, funcționarea unităților energetice nr. 3, nr. 4, nr. 5 și nr. 6 de la centrala nucleară Zaporojie. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a imposibilității de a elimina încălcările detectate ale cerințelor de securitate nucleară și de securitate radiologică la ZNPP.

FOTO: Profimedia Images

La jumătatea lunii ianuarie, invadatorii ruși au luat permisele de acces la ZNPP și accesul la întreprindere a aproape 1 500 de lucrători care au refuzat să primească pașapoarte rusești și să semneze un contract cu Rosatom.

Pe 25 și 26 ianuarie, au răsunat explozii în apropierea centralei nucleare din Zaporojie. Experții străini indică faptul că acestea sunt legate de activitățile ocupanților ruși pe teritoriul din apropierea centralei nucleare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te